夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:心如飛絮 的帖子

你既情況好似我,但我無暗戀或明戀其他男人。
已經六年啦,佢又係無俾家用,仲要好少見,個女先9個月,我都唔知我條路應該點行落去。

侯爵府

首先你唔好諗同另一個男人會點發展先,呢個唔係你而家要解決既事.
你要問下自己可唔可以無左呢個老公先,如果唔可以就咩都唔好諗,繼續而家生活,繼續幫佢還錢....
如果可以離開老公就好好開始計劃,例如同仔女輔導先,搵地方住,同老爺奶奶交代清楚.
人生係你,你有權選擇點過,只要唔好傷害人,對得住自己就得,你已經過左半世咁滯,下半世係咪仲要咁過呢?自己想清楚啦.

侯爵府

引用:你既情況好似我,但我無暗戀或明戀其他男人

原帖由 babimama 於 12-02-27 發表
已經六年啦,佢又係無俾家用,仲要好少見,個女先9個月,我都 ...
咁你都要好好打算吖!9個月仲細,佢可能都無咩印象,有啲野唔好拖,努力過,解決唔到唔係錯,本身好多野就唔係我地控制得到,但我地一定要捍衛自己嘅幸福呀!

翡翠宮

畀面勳章

點路可以點行,係睇你想點行。

如果你對丈夫冇留戀,點解要勉強自己留低?為仔女?為家庭?但你同時又幻想有第二段感情~~~你只係不停係度兜圈,好似狗追逐自己的尾巴一樣,你問人不如問你自己,到底你想自己的人生點樣過?

要離開就撇脫的離開,你扮演做好媳婦、好妻子的角色給誰看?

日日是好日

大宅

回覆:條路,可以點行落去呢?

樓主,你幾多歲?小朋友幾歲?要考慮嘅因數好多。新相識嘅男仔知吾知你已有小朋友?小朋友能否接受…?我贊成你從頭新戀情,但有D問題都要先攪淸楚,以免又陷入第二段錯愛…

珍珠宮

既然你地已經去到咁既地步,不如比條生路大家行,
離左婚唔等於失敗,活得開心先至係勝利者

大宅

離婚后再找另一段新感情沒有人會說你錯. 但不可以,同時間有2個男人,這樣對你們3個人和小朋友都不好. 如果個男人是愛你, 應該同你一起面對, 請小心處理小朋友的睇法. 希望你早日找到出路...

水晶宮

BK Milk勳章

C6繼續無比家用分開啦

公爵府

引用:Quote:心如飛絮+發表於+12-2-27+17:55+話說

原帖由 skybiebie 於 12-02-27 發表
我覺得幸福係自己揀嘅, 就算揀第一次錯咗, 都唔洗認命, 唔通咁就一世, 你有權揀你覺得開心, 快樂嘅生活, 咁 ...
Agree

公爵府

已經六年啦,佢又係無俾家用,仲要好少見,個女先9個月,我都 ...
已經6年,又小見,但你又會最近生個女

伯爵府

好媽媽勳章

條路,可以點行落去呢?

其實做女人何必要做到你而家咁賤?人地做闊太既都話為錢?那樓主你又為乜?既然可以暗戀人,即係對老公已經無大感情啦?你唔離婚為?女人青春有限,你明知呢個男人不值你終身,就快快飛起佢!不要再浪費時間多愁善感了!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

回覆 心如飛絮 的帖子

我看過以前你的帖子,也明白你一路走來的心路歷程。但當中我發覺你是失了對自己的愛,你留下在一段已經名存實亡的婚姻,你做得再好,也只是徒然。你不敢走出去,也不甘於留下來, 這樣的你會過得很苦。旁人不能幫你,這件事情真的要你肯走出來才成。至於你好像暗戀一位男同事,但是我相信那位男同事可能只是當你是知己,你是因為寂寞已久,c6沒有聽你說心事,所以突然有一個人對你關懷備至,你把這份情感變成了愛戀,可能只是朋友間的親密。我想這裡的人不屑你的行為,可能就是在於 你沒有任何實質行動去面對你的婚姻,你既留在婚姻裡,又戀慕另一個男人,所以會有人認為你是想找人認同你找婚外情。

不過我想這裡的jm不是 說男人婚外情可以被原諒,而女人婚外情就被說為賤,反而女人應該更加愛自己,愛自己就是珍惜自己的人和心,不會輕易做出令自已走入死胡同的行為。始終我認為當你決定了走出現在的婚姻,你是完全可以找另一個更懂你、更愛你的男人,這裡的jm都會替你高興。
mc <()>

別墅

問心,我最想係C6生性做人,勤勤力力,養得起自己,我已經心甘情願捱一世.
一齊左十幾年,無愛情,都有感情,我都想佢好.

至於果位男同事,其實只係fantasy,係我最難捱的日子,給我一點精神安慰.
我日常生活已經忙到死,我唔係想要有一個人陪我玩,只係想有人關心.
MC說得對啊!

講真,即使有機會,我都唔會同佢發展,保留一份美好的感覺,對我來說,更重要.
而且,佢真係一位值得交既朋友.我好珍惜.
情人都未必可以維繫到一生一世,朋友,就容易好多.

真係有JM說我賤,哈哈,口生係人地度,佢要點講就點講啦.
有時,傳統美德係呢個世代已經淪落為笑話.

複式洋房

回覆:qqj 的帖子

之前講過一次離婚,但最後都唔忍心,之後就有咗阿囡

水晶宮

畀面勳章

引用:問心,我最想係C6生性做人,勤勤力力,養得起

原帖由 心如飛絮 於 12-02-28 發表
問心,我最想係C6生性做人,勤勤力力,養得起自己,我已經心甘情願捱一世.
一齊左十幾年,無愛情,都有感情,我都 ...
你剩係睇到人地話你賤 咁我叫你唔好剩係呻 你老公冇得改 你唔開心 小朋友也不開心 你離開佢 大家都開心

男爵府

你咁痛苦既婚姻, 你都唔離開佢, 其實你唔捨得你老公,咁你就比個最後機會佢, 睇吓佢改唔改,

你老公係一個病態賭徒,你不如先打去戒賭熱線,搵人求助, 有好多幫家人求助,佢自己唔會主動搵人幫.

另外,你要同佢講, 不如考慮分居, 因為, 你都係想有一個幸褔家庭, 唔想成日擔驚受怕, 怕有一日會被人追債,你先叫佢返佢父母家住, 期間一定要戒賭,要同埋佢父母知道你的情況, 比D壓力佢改變!

唔改, 就真係離婚

琥珀宮

引用:話說,上年年中同C6關係跌至冰點,我愛上了另

原帖由 心如飛絮 於 12-02-27 發表
話說,上年年中同C6關係跌至冰點,我愛上了另一個男人.

過去十幾年,都係我一個人養家.C6無比家用不特止,仲經 ...
明知你老公咁既人,點解仲比佢攞到你d 錢去輸?

琥珀宮

6年無比家用同好小見!sure去攪離婚啦!

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果係我我會選擇分開.
唔好再忍啦.
好好找尋自己的幸福啦.
樓主.加油雅

子爵府

回覆 心如飛絮 的帖子

人很難由既安定的生活走出去,這是人性,不要說是普通的習慣,就算是一些既定的行為模式,也不可能改過來。你c6不可能會突然生生性性,因為關鍵問題在你,你想想有一個人就算怎樣都幫他撐著,他都沒有機會發揮,也不覺得有需要改變甚麼,這就是你的婚姻最基本的問題。你把自己當成受難者,就是要為這個家犧牲,但不見得快樂。現今社會沒有阿信了,阿信還有一個愛她的丈夫,有一份愛作為她的支援,你呢?我不是說要你離開這段婚姻,但是你起碼要讓你c6明白你不會再去幫他了,他要負擔起這個家的責任,他要給家用,他要支付生活開支,你不能一直緃容著他,到有一天你都撐不下去時怎算?

要記著世界上沒有人沒有誰不能繼續生活下去,某些人的特質是要經過生活磨練出來的,你一直幫你c6,只是令他根本不懂得他自己的潛力在哪裡,他的存在價值在哪裡。我覺得你現在要做的是關閉你財政大門,讓你c6切切實實地給予金錢回家,讓他知道要生活就是需要自己付錢,而不是你無了期地幫他。要知道人生變幻莫測,萬一有一天你有需要一筆金錢,你因為c6而家無儲蓄, 這不是很危險的事嗎?

mc <()>

首頁

尾頁

跳至