0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我bb剛剛4個月大, 我係全人奶媽媽.

我一出生乳頭就比較"粒", 以前都有一個question就係可唔可以餵人奶, 當自己有左bb之後呢個問題更一直困擾我. 但其實呢個問題唔洗worry~

當bb出世後, 的確..bb係唔識啜, 你會感覺到好傷心, 好無助, 見到助產士係咁迫bb個咀去我乳頭度, 而bb一直反抗大喊, 個心真係好唔c服架. 過左2日bb都係唔識啜, 佢地就比左個保護乳頭器/可以叫延長乳頭既膠比我. 但bb仍然唔係咁想啜...好灰心...不過我唔會就咁放棄, 每次佢喊食都比佢啜, 慢慢佢都接受左, 但因為奶水唔夠, 一定要補奶粉. 不過我相信當自己真正上奶後就唔洗補. so各位媽媽, 唔洗怕bb食左奶粉唔好, 又怕佢唔再食人奶...係呢個moment, 最緊要bb夠飽, 自己心情亦好緊要.

我bb出世至滿月都係人奶+奶粉, 不過我afternoon既時候都盡比bb啜多d, even every hour都咁會照抱住佢比佢啜, 我亦try過24小時全日比bb啜, 當奶量好既時候, bb就會3小時先叫食..初初真係好辛苦, 老公都會講我唔夠奶, but自己堅持, 有信心, 就冇問題.

最緊要飲多d水, 訓多d, 心情relax d...

同埋, 我bb skin唔好, 成日好紅, 痕, luk skin, but用人奶沖涼, 人奶搽身, d skin愈來愈好, 再配合bb一dry就搽cream, 而家bb既skin已經好左好多勒~ so如果多左而就過期既人奶可以咁樣用, 唔洗waste :)

大宅

BB防敏心得分享勳章

謝謝分享~

大宅

BB防敏心得分享勳章

我有一邊短D,會夾住送入BB口中,
擠少少奶水佢試到甜味就用力啜喇

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我係2邊都"粒"...不過我而家唔洗用個保護器lu, 因為bb幫我啜番出黎 :)
so有d乳頭過短/粒既媽媽唔好放棄 :)

首頁

尾頁

跳至