興趣嗜好

跳至

首頁
45678...22

尾頁

侯爵府

RIP

男爵府

我家貓貓走左差不多一年, 我地而家仲係好掛住佢。佢好乖好有性, 會跳上人膊頭等食。係回憶裡佢真係好乖, 無做過一件令我地唔開心既事。真係好想再見到佢。

大宅

環保接龍勳章

我都有隻貓走了2年~
當時真係好庝和傷心~

平常心接受~
想起和他開心日子巳足夠~
最美好回憶~

禁止訪問

回覆:貓貓尋日早上走左

男爵府

貓貓RIP

大宅

畀面勳章

我唔養寵物都係因為我接受唔到佢地離開.
我會好傷心.

男爵府

畀面勳章

我收到好幾位JM既PM都話比傳心師佢地, 我而家打緊我同狗狗做傳心既經過, 不如大家睇左先再下決定丫. 因為我唔想導人迷信嘛

大宅

回覆:貓貓尋日早上走左

水晶宮

畀面勳章

男爵府

畀面勳章

首先不如講下我養既寵物小資料丫:
名: 毛毛
年齡: 10歲
品種: 挪威森林貓
性格: 對PAPA , MAMA 好嗲, 但怕陌生人. 家中老大

名: 豆豆 (已去世)
年齡: 約6-7歲
品種: 異國短毛
性格: 文靜, 鐘意"等",有耐性

名: 藍妹
年齡: 6歲
品種: 蘇格蘭摺耳
性格: 對MAMA及女性特別嗲, 勁驚男人. 為食.

名: 妹子
年齡: 3歲
性格: 嗲 , 好動

名: 糖糖
年齡: 3歲
性格: 嗲 , 似狗仔, 一叫就黎. 唔記仇

名: 肥吉
年齡: 3 歲
品種: 美短
性格: 多野講, 好動, 為食

名: DARK (已去世)
年齡: 6個月
品種: 立腸
性格: 驚男人,為食,好動

名: 細佬 (已去世)
年齡: 4歲
品種: 金毛尋回犬
性格: 好動,友善,唔鐘意吠

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我收到好幾位JM既PM都話比傳心師佢地,+我而

原帖由 louis_em 於 12-02-29 發表
我收到好幾位JM既PM都話比傳心師佢地, 我而家打緊我同狗狗做傳心既經過, 不如大家睇左先再下決定丫. 因為我 ...
我摛日帶咗我寶寶去睇doctor,話寶寶有白內障,可能因糖尿病引起,now 䞠down,可否pm 埋心術師資料比我呀!thanks

男爵府

畀面勳章

接觸傳心師既經過:

DARK係我朋友唔要既小狗,其實一直都唔太對立腸狗有好感,但第一次見到DARK果陣,佢好痴我.同我朋友口中所講,對佢地唔友善完全相反.由於我PAIR朋友同佢相處唔到,所以就送左比我.佢果陣仲係有病既,醫生都話無得斷尾.
果陣以上既小動物已經養緊, 而我好想知道佢黎到新屋企,細佬對佢有咩感覺,所以我請教第一位接觸既傳心師.
但好可惜我聽到既消息係細佬唔鐘意DARK.
當時我好懷疑,因為以細佬既性格係唔會唔鐘意其他朋友,因為佢對任何小動物都好友善,包括家中既貓貓.事後我就當無聽過就算.
就養左DARK兩個月後,佢有一晚就離開左我,第二日我好心急SEND左封EMAIL比傳心師,好想知道DARK係咩事走.但傳心師就同我講要過左錢比佢先至會回答我問題.其實我唔係介意比果一百幾十.只係覺得身為一位傳心師,係唔係應該以幫小動物為大前題先呢?因為佢回我果封EMAIL一味講一個問題幾多錢,兩個問題幾多錢.由於我覺得佢唔專業,所以就作罷.

直到舊年,有一晚同C6出去食飯,成晚個心都羅羅孿, 所以就飛快返屋企,一如以往,C6就帶細佬出去便便,而我就準備佢地既晚餐.果晚細佬出奇地孿住我唔出去,我就同細佬講"細佬乖.快D同PAPA出去臭臭,唔係PAPA鬧架勒,臭臭完後返黎食飯丫."如是者講左兩次,細佬就出左去勒. 大約一分鐘都無. C6跑返黎話"快D出黎!細佬出事" 當時我仲諗"一定老作,細佬邊會有事丫." 但我當然都跑出去望望咩事, 一出到去,細佬已經訓左係地上.後腳抽搐幾下.我大叫佢個名都無反應. 已經心知不妙.再過左兩二分鐘左右,已經唔再旭.當時太突然,我真係唔識驚,我只CALL寵物善終同搵塊布遮住佢.大約等左一個鐘左右呱(因當時腦已一片空白)就有人黎送走佢.工作人員連布包住佢放上車仔.我咁大個女第一次喊住哀求一個陌生人"可唔可以唔好當佢垃圾咁包住上車仔呀?我想佢死都死得有尊嚴" 工作人員立即SAY SORRY,照我意思做.C6就跟住工作人員出去送佢上車.奇怪既事出現,因我諗住放低D野即刻跟返出去送細佬上車,但沿途(只有一條路行出去架)我見唔到佢地架車同C6,搵左好耐.我就返屋企, 又再等C6返黎. C6既一番說話令我完全崩潰" 我每日負責帶佢出去同返黎, 但我今日帶左佢出去,帶唔到佢返黎勒,對唔住呀" "死啦,個衰豬唔知識唔識路,佢又未食野,咪好肚餓囉" "佢而家見唔到我地一定好驚架" 想不到平時COOL爆既C6,原來對細佬既感情係咁深.
第二日,我地完全無心機返工,所以請左假.由於我地係佛教徒,問左師傅意見,佢叫我地買一本手抄既心經抄.係火化當日燒埋比佢幫佢積福. 等車時,見到細佬既好朋友(金毛女,兩隻超FRIEND的) 我忍唔到攬住佢朋友喊.而佢主人知道細佬走左亦喊得好勁.
買完手抄本,我地返屋企係咁抄係咁抄,但我真係好唔甘心,點解佢走得咁突然???? 所以我就上網搵傳心師. 當然唔係之前果位, 但可惜, 我一直搵唔到我想搵既果位傳心師.................

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章

直到火化既前一晚, 大約凌晨一點左右,我收到一個不知名SMS. 原來就係果位傳心師,佢叫我SEND相同寵物名既資料比佢,當然我只係比左好表面既資料佢,完全無深入既野佢會知.由於有先前不愉快事件發生. 所以我無提到細佬已經走左.
對話內容(未必100%一樣,我只係大慨講返出黎)
傳心師(傳)
我(L)

傳: 有D野要比定心理準備你先,細佬喊住話佢陪唔到你架勒啵
L: 係... 其實佢已走左

傳: 咁你有乜野想我幫你問佢?
L: 我想知佢點解走得咁突然?
傳: 細佬一直心有病, 你唔知? 佢帶比我既信息係個心好痛.
L: 我知道,因為佢係流浪狗,果陣帶佢做DESEX,醫生話佢心有事唔可以做手術,因死亡率高達七成

傳: 細佬叫我同你講,叫你唔好喊. 其實佢而家坐係你前面喊緊,佢一直都好錫你.
L: ...........佢聽日火化勒,佢有無D咩想我燒比佢?
傳: 佢話好想食一舊白色既野.佢話你以前成日買比佢食.但係最近無買勒.
L: (我諗左一陣) 白色牛奶骨(真係好耐無買比佢食勒) 我聽日去買. 係呢,細佬有無話想將D骨灰點安放?

傳: 身體對佢地黎講,只係一個殼.只要媽咪鐘意就得架勒.佢話無所謂. 同埋細佬話.佢呢幾日都會陪住你地.因為彩虹橋佢未會去住,想陪多你地幾日. 而佢希望你唔好再成日比壓力自己,咩心事都收收埋埋,咁好易屈有病.嘗試放開一D.同埋改善一下自己既脾氣....細佬話當你學到呢樣野既時候,就係你地再相見既時候勒.到時佢會以其他形態出現.(事實我係一個好鐘意比壓力自己既人,唔開心既事我從來唔同人講)

L: 咁佢有無野對PAPA講? 其實佢對PAPA既感覺係點?

傳: PAPA佢好惡,佢係一家之主, 但我知道其實佢好錫我. PAPA日日都帶我出去跑步.其實我好開心PAPA日日都帶我出去架.(事實上真係C6日日帶佢出去)

傳: 其實每隻小動物,佢地黎到呢個世界都有佢既既任務,當佢任務完成就會離開佢地既驅體.佢地有D會以另一個驅體去同另一個主人相遇.有D就會係彩虹橋度做野.佢地每隻小動物都有工作架. 細佬比我感覺好文靜. 佢仲叫我話你知,其實佢唔蠢豬架(有時我會話佢蠢,因為佢教極都唔識咬D野返黎比我)

L: 咁細佬佢走左後做D咩?

傳: 佢做亞SIR喎.負責教一D剛離世去到彩虹橋既小動物,佢仲同我介紹佢間屋仔係黃色添.

傾完後.... 我就收左線.... 到第二日完成左細佬既身後事我先再打比佢.... 第二日仲精彩,令我更相信傳心術...

fatdenden    發表於 12-3-1 09:56
vvwinky    發表於 12-2-29 23:57
rubyplk    發表於 12-2-29 23:28
miffymiffy  rip, 等第2part  發表於 12-2-29 16:35

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 louis_em 的帖子

睇到我忍唔住係公司都想喊想喊咁~~~等緊你 part 2

有褲著啦~~~

侯爵府

大宅

樓主~~~ 等你

侯爵府

快d講多d..我好想知呀..

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

我一路睇,一路眼濕濕....

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

首頁
45678...22

尾頁

跳至