2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡依家歲半,岩岩知有左第二胎!第一胎無嘔,但昵胎好辛苦,又無胃口,個肚好似成日唔舒服!:;pppp:

子爵府

我囡囡而家先得11個月多d, 第一胎都冇嘔, 只係頭3個月食唔到住家飯
而家暫時都冇嘔, 但就成日頂住食唔到嘢, 但又好易肚餓, 呼吸又唔多暢順...

carmenhui27  你仲有喂人奶嗎?  發表於 12-3-1 14:22

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

複式洋房

回覆:有無第二胎既媽媽?分享下~

我都係,見到唔想食!無咩精神,無咩力氣咁,陰公!人地話第一胎舒服,第二胎就辛苦!

子爵府

我囡囡都就黎歲半,而家陀第二胎~第一胎時冇嘔,胃口又冇咩變..呢胎成日都反胃,有時見到D野好想食,但買左返屋企又唔想食

禁止訪問

珍珠宮

我都係第2胎, 大囡5月就9歲, 呢胎都算食得瞓得, 夜晚一食飽就想瞓

我反而成日覺得口淡淡, 成日都想食嘢, 所以已經重左4磅啦

禁止訪問

回覆:有無第二胎既媽媽?分享下~

複式洋房

回覆:yanyan0906 的帖子

Yan,咁你囡囡係咪9月虎B呀?

子爵府

Leah_mama 發表於 12-3-1 11:22
我都係第二胎,而家囡囡4個月,一波未平一波又起... 上胎想嘔嘔唔到,呢個都一樣~ so far冇乜特別唔舒服~ ...

哇~~~
好激....

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

複式洋房

我個仔3歲喇, 第一胎都尚算舒服, 現在第二胎, 無胃口又無精神, 明明好肚餓, 但又食唔落, 好慘

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

回覆 回覆:JJ2008的帖子

我仔廿二個月,但呢胎反應同你一樣,好辛苦

別墅

陪月勳章

我無月經因為喂人奶, 但係check 到已經有bb. 都唔知幾時預產期. 大囡而家10個月大.

子爵府

回覆 carmenhui27 的帖子

有呀, 早晚囉, 本來lunch有泵一次, 知道有咗之後就冇泵, 得返早晚埋身
放假晏晝都會畀佢埋身一次, 等佢易d瞓晏覺
不過我知道而家冇乜奶, 因為confirm有咗之前1-2個星期, lunch泵奶量一直下跌至3-4安

我囡勁鍾意埋身, 佢而家會自己揭我件衫, 好難唔餵...

carmenhui27  不過有人話要停喂!!你有冇咁打算呀?我奶量係少咗好多.  發表於 12-3-1 19:36

複式洋房

我應該算是比較幸運,第一胎同埋依家有左第二胎都無任何不適,仲胃口幾好。

禁止訪問

引用:我無月經因為喂人奶,+但係check+到已經有bb

大宅

回覆 回覆:carmenhui27的帖子

哈哈! 同我差唔多,不過我個仔得7個月! 依家都有左2個月,要去醫生度照先推斷到bb幾大,預產期係幾時。。。。

carmenhui27  好!有人同我差不多!  發表於 12-3-1 19:41

別墅

有無第二胎既媽媽?分享下~

第二胎。之前個仔啱啱一歲…今次預産期係30/10~

男爵府

大囡K2, 呢胎真係好眼瞓, 個胃頂住頂住

子爵府

母乳協會都話如果冇不適就可以繼續餵, 而且都有媽媽話餵到生之前一日都餵緊, 2個bb都冇問題, 所以我唔打算主動停, 因為一來食得少, 二來我囡太鍾意, 夾硬同佢戒我覺得好似虐待佢咁... 我諗食多d營養嘢補充返就ok

我担心嘅反而係, 我大b而家多咗半夜醒扭計, 搞到冇覺好瞓重更加影響細b生長

別墅

陪月勳章

yikaho 發表於 12-3-2 09:40

母乳協會都話如果冇不適就可以繼續餵, 而且都有媽媽話餵到生之前一日都餵緊, 2個 ...

其實我囡都一樣晚晚起身, 我真係好累. 我無放棄喂佢呀! 你都要返工嗎?

首頁

尾頁

跳至