嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 6個多月仲未識坐, 條頸又無力, 醫生建議排期照磁力共振check吓, 但公立醫院要排期到6月, 私家又怕太貴付擔唔起, 好擔心! 有冇BB家長有類似經驗可以分享, 唔該!

子爵府

環保接龍勳章

有政府醫院既轉介信去私家照MRI好多都有discount,你打去私家醫院問吓佢地offer幾多折啦!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 回覆:bryan811的帖子

我朋友經政府寫紙去C+照$4XXX,不過佢係大人,你可打電話問下C+診所,6月仲要等4個月太耐啦

複式洋房

回覆:bryan811 的帖子

你排緊邊間e院吖?我之前排瑪嘉烈好快,而家有冇睇緊腦科?

大宅

本來排QE, 明天攞轉介信去法國見醫生先, 希望BB無事啦 !

大宅

回覆:BB要照磁力共振

係咪照腦,私家照大約4至5千,政府有張私家醫院照各部位的價錢表

大宅

尋日見咗醫生, 安排下星期照腦同頸椎, 總共$7700 (discounted) 希望個腦無事, 另外安排物理治療, 幫佢鍛鍊返d大小肌

大宅

引用:你排緊邊間e院吖?我之前排瑪嘉烈好快,而

原帖由 BBQUEENBB 於 12-02-29 發表
你排緊邊間e院吖?我之前排瑪嘉烈好快,而家有冇睇緊腦科?
我都排瑪加烈,但係舊年排,今年9月先有得照

大宅

我個B雖然無呢個情況,不過佢1個月多D既時候我個中醫話覺得佢比較靜,所以同佢按頸,佢話因為D血上唔到腦所以有時會靜D,同大D就唔夠力可能會遲遲唔識坐,所以果時我已經比我睇開既中醫按個女條頸,之後覺得亞女真係精靈左,另外我有個朋友個B仔都係無力,睇左之後都好D,不過要睇你信唔信呢套,同咪因為我睇左呢個中醫好多年,所以好信任佢既,因為我念咁細照呢D都唔係幾好...

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

BB要照磁力共振

健康院唔係九個坐唔穩先跟進咩?六個月可能睇定D喎。始終有強大radiation

大宅

MRI no radiation, no worry but your baby may need sedation as baby cannot cooperate

別墅

回覆:win-tai 的帖子

我囡都係6個月,都係唔識坐,條頸都冇乜力,健康院醫生冇話有問題喎

別墅

回覆:bryan811 的帖子

可以打電話問下養和,佢照MRI部機解像度仔細d。之前照腦,用左4千。

別墅

回覆:BB要照磁力共振

我個仔嗰時8個月都未識坐!條腰都無力!健康院都話無問題!咁我嗰時都好擔心!但都係無理到!而家11個月識坐喇!
你好唔好睇定d先?畢竟而家都係6個月!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

報告已經出咗, 腦同頸椎都正常,總算無咁擔心, 不過物理治療師話係發展遲緩, 要再跟進

複式洋房

引用:報告已經出咗,+腦同頸椎都正常,總算無咁擔

原帖由 bryan811 於 12-03-09 發表
報告已經出咗, 腦同頸椎都正常,總算無咁擔心, 不過物理治療師話係發展遲緩, 要再跟進 ...
6個月仲好細,不過要多加留意進度!如真的覺得遲就要同健康院講,因如真的要排特別服務要等好耐

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 回覆:bryan811的帖子

大宅

引用:我個仔嗰時8個月都未識坐!條腰都無力!健

原帖由 chingching10 於 12-03-03 發表
我個仔嗰時8個月都未識坐!條腰都無力!健康院都話無問題!咁我嗰時都好擔心!但都係無理到!而家11個月識 ...
我個囝都個9個月都唔識坐又企唔隱,依家要轉介,好擔心吖

首頁

尾頁

跳至