少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有一個仔仔,現在4歲。因為各種理由,我不打算再生。但很怕孩子將來會孤獨,又怕他不董和其他小朋友相處。好想參加一些活動,認識一班固定朋友,與他一起成長!
各位有無分享?

男爵府

引用:我有一個仔仔,現在4歲。因為各種理由,我

原帖由 himhim_helen 於 12-03-04 發表
我有一個仔仔,現在4歲。因為各種理由,我不打算再生。但很怕孩子將來會孤獨,又怕他不董和其他小朋友相處 ...
我仔仔4歳半,case同你差不多,放假盡量同佢去放電,兒童遊樂場,踏單車果d

複式洋房

回覆:獨生子女媽媽入來傾下,做個朋友啦!

可否分享吓咩原因而晤再生多個呀?

複式洋房

1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再多一個,怕兩個都照顧得不好。
2)經濟問題
3)老公認為一個就夠
4)年紀不輕,今年38

pigpig1971  same reason.  發表於 12-3-6 21:23

男爵府

引用:1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再

原帖由 himhim_helen 於 12-03-04 發表
1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再多一個,怕兩個都照顧得不好。
2)經濟問題
3)老公認為一個就夠
我都好想生多個,見阿仔既同學大多數有兄弟姊妹,阿仔自己都話悶,冇人陪,但我真係怕再湊多個!

珍珠宮

我個仔下個月4歲!好在佢性格開朗,很喜歡識朋友,愛同人相處,應該話無人唔得!我唔多驚佢無朋友,只怕佢唔識揀朋友!
雖然無兄弟姊妹,只要佢將來能建立自己的家庭,其實往往比原身家庭還親!

侯爵府

我小朋友3歲, 但有返教會, 每星期都會跟一班朋友見面, 而小朋友就返兒童主日學
就像今天, 他們幾個小朋友, 由2歲多至3歲, 都亙相分享食物和玩具

從少放他在一個可信任的群體中....說實在, 若我夫婦兩有何事, 除了家人, 我還有這一批朋友, 我相信他們會照顧我的孩子, 我的孩子也願意跟他們一起....調轉, 我和丈夫也一樣, 願意為這些家庭付出

所以, 我不擔心我的獨生孩子會孤獨

PS. 我誕下他時, 羊水栓塞, 90%死亡率, 再生, 有事, 怕家人承受不了
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 回覆:himhim_helen的帖子

我囡3歲幾,我都唔再生喇,冇精力湊多個

大宅

我個女兩歲,有時都怕佢孤獨,所以盡量帶佢去公園玩。

公爵府

因為經濟理由,我唔會再生啦。
我培養佢有共同興趣。例如寫書法,我地個個星期六朝早都一齊練字。佢四歲,慢慢學揸筆,其實無刻意教佢,只係佢見我寫,佢又想寫,慢慢就一齊寫。

男爵府

我仔仔兩歲, 仲諗緊生唔生多個....

生:
- 佢大個可以有個伴, 第日有咩事都有人同佢分擔一下,
- 佢依家會有小朋友一齊玩, 無甘悶, 可以學同人相處, 分享

唔生:
- 金錢同精神上都會分薄左,
- 無人湊, 依家婆婆湊緊, 如果再生就要請工人了

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我仔兩歲,我負擔唔起生多個,唯有多d陪佢;帶佢見多啲人同去玩

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

複式洋房

My son is 4 years old too .

複式洋房

多謝各位媽媽的分享!

伯爵府

隻bee四歲幾, 又真係吾係幾識同其他小朋友相處.
但吾生啦, 年紀大, 實在應付吾到. 再大肚我怕我會jump樓!
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

民房

回覆 回覆:bee918的帖子

我仔仔7歲了,曾都想生多個,但太大壓力了經濟負擔唔起

珍珠宮

回覆 bee918 的帖子

又係到見到你!我都覺得一個仔已好夠!有多個兄弟姊妹唔等於一定比獨生好,始終真係會父母分薄咗,資源分薄咗!

bee918  哈哈, 分吾分薄好睇個人. 我吾想偏心又怕辛苦所以一個都夠有突  發表於 12-3-7 13:19

侯爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

其實, 我又覺得無咩分薄唔分薄, 反正一開始, 就唔應該圍住個小朋友轉
講分薄, 小朋友出世之後, 一定分薄左俾老公/老婆O既愛/時間, 但無人會因為咁唔生小朋友, 係唔係?

我成日覺得, 小朋友自出娘胎, 就要學習獨立, 甚至, 其實佢地享受獨立, 而且將來亦一定會完全獨立....所以, 唸會唔會分薄, 不如做定預防空巢症準備

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

我個仔今年就黎11歲, 我一早打算只生一個, 可能佢比較外向, 而且出世一個月後我已成日帶佢出街, 星期日返教會, 而佢2歲就返幼兒園, 而且又常帶佢去搵表哥表姐玩(表姐大佢一年), 可能見得多表哥比人鬧, 佢話唔要細路妹, 做大好慘, 所以順利成章可以話唔再生.

而且我同c6都有兄弟姐妹, 但不見得好, 反而朋友對我哋仲好, 所以我唔會認為有兄弟姐妹一定好d lor.

而且我都37啦, 唔會再搵苦黎辛.

男爵府

我個仔仔就快4歲了, 老公唔想要多個, 加上年紀大, 相信都唔會再生。我除了返教會, 都盡量帶佢識多d人, 好想幫佢搵到playmate, 等佢學下同人相處。

首頁

尾頁

跳至