少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:獨生子女媽媽入來傾下,做個朋友啦!

一個都搞到自己有情緒病,所以我一定唔會再生

侯爵府

見到個主諟也抅起自己的不快回憶。
小時自己六兄弟姊妹排中間,常覺得自己被忽視,強迫成長,自己同自己講我會好珍惜自己既兒女,非常喜歡小朋友,但可惜兒子出世後有兩次懷孕也失敗,現在回想也只能相信是上主怕我負擔不了。
常有人提醒別只為兒子團團轉,就是因為找到做人既目標,我甘心為兒子付出,就是怕𨍭不到多久。

男爵府

回覆:lovelyliz 的帖子

Me too, 睇醫生都睇窮我

男爵府

我個仔4歲有嚴重濕疹,我唔想再令另一個受苦,所以唔會再生了

大宅

himhim_helen 發表於 12-3-4 22:45
1)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再多一個,怕兩個都照顧得不好。
2)經濟問題
3)老公認為一個就夠

搜尋找到呢個分享, 也很想分享一下...
原因完全一樣, 不過排次序不同:
1)老公認為一個就夠
2)經濟問題
3)現在一個已用盡所有時間精神去照顧,再多一個,怕兩個都照顧得不好
4)年紀不輕,今年38

想生, 但猶豫......

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:Quote:himhim_helen+發表於+12-3-4+22:45+1

原帖由 maem 於 12-11-21 發表
搜尋找到呢個分享, 也很想分享一下...
原因完全一樣, 不過排次序不同:
1)老公認為一個就夠
C6 原本一個都嚴多,多一個?想都5駛想

大宅

我都是得一個囡,唔再生了..沒精力及錢....

珍珠宮

又見返大家!我囝囝之前都會叫我比個兄弟姊妹佢!不過而家無講啦!佢仲好似鍾意無人同佢爭添!
不過佢就成日要我陪佢玩!唔鍾意我走開做家務!
一個有一個開心!有仔女都已經很滿足!

大宅

愚妹妹 發表於 12-11-21 23:59
C6 原本一個都嚴多,多一個?想都5駛想
唉, 呢個都係我的主因 加埋其他因素, 就令我好猶豫......而C6就一早送晒D BB0野給人......

大宅

從一早開始,我係打算生2個, 不過生左一個之後, 我既想法卻有小小動搖, 而我亦o係呢方面覺得好矛盾
唔生原因:
1) 老公都覺得一個其實都夠, 可以將所有野(金錢,時間,精力,愛等等)投放落佢一個身上<<但佢都認同有兄弟姊妹還是比較好
2) 有冇人湊既問題, 奶奶身體已經唔可以再湊多個, 而我亦不相信工人, 自己又冇能力做FTM
3) 都會有小小怕所有野重頭黎過, 因我係餵人奶, 初初馬拉松式咁餵, 到返工前,LUNCH, 訓前泵奶,都十分疲倦同好大壓力(當然過程我都好ENJOY, 可以比到最好既BB)
4) 自私地諗, 唔生經濟上真係可以寬鬆D

想生原因:
1) 自已有家姐同細佬,覺得有兄弟姊妹真係好正, 家庭好WARM好熱鬧,好開心, 亦希望自己老了可以有個熱鬧既家庭
2) 同大家一樣, 都係諗如果我地2公婆有時, 只小有同伴可以一齊商量及分擔
3) 好懷念陀B時既感覺, 好想經歷多次
4) 有伴一定冇咁悶,同埋容易學懂分享及照顧別人, 2個可以互相扶持等等

我老公湊小朋友係一D都幫唔到手, 所以如果生多個, 可以諗定都係自己一手一腳攪掂哂D野
所以我老公都講, 怕我辛苦(反正又唔洗佢生的) 不如唔好咁執著, 生一個算啦!!
唉~所以o係呢個問題上真係好掙扎呢!!

伯爵府

我最近諗..

第一: 生多一個, 根本比唔到第一個果陣咁多"愛" "注意力" 細果個
到時仲要為左減少第一個的醋意,專登比少D時間細果個
對細果個好唔FAIR

第二: 因為仲係勁肥, 再生一定不可收拾.....

首頁

尾頁

跳至