婆媳關係

跳至

首頁
12345...47

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+Babykibi+於+12-03-04+發表最

原帖由 hauhauhau 於 12-03-04 發表
6299名架,佢就係唔肯賣
我怕你同你老公炸!以家就好似無低深譚甘!因為佢地未肯面對現實呀!難為了家嫂呀

侯爵府

回覆:hauhauhau 的帖子

老實講一家人有難當然要幫手,幫得幾多得幾多,但唔係你地個個仔女辛辛苦苦出錢,2老仲要大花筒~~~

真係要大家坐定定一齊傾,我明白有d老一輩做生意係講信義,唔想清盤就算,想還返哂d債俾人,咁宜家唯有大家坦坦白白講自己可以出幾多,再勸吓2老,如果真係要還錢俾人,生活一定唔可以好似以前咁,要慳d嫁喇,馬死落地行~~~~

阿妹係咪都要勸吓佢搵返份工幫輕吓,男朋友冇義務幫你屋企人~~~

至於弟弟女朋友,其實都幾慘,原有計劃被打亂,但如果真心愛一個人,應該要一齊面對困難~~

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:29
milk2008hk    發表於 12-3-13 00:58
Ericmo  十分同意!  發表於 12-3-10 15:25
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

引用:Quote:原帖由+hauhauhau+於+12-03-04+發表6

原帖由 Babykibi 於 12-03-04 發表
我怕你同你老公炸!以家就好似無低深譚甘!因為佢地未肯面對現實呀!難為了家嫂呀

...
所以我見唔到將來,我35了,好like bb,唔敢生,c6就成日覺得對我唔住

子爵府

引用:Quote:原帖由+Babykibi+於+12-03-04+發表我

所以我見唔到將來,我35了,好like bb,唔敢生,c6就成日覺得對我唔住
爲咗兩老要面子,要享受,d仔睇唔到將來!

大伯要比一半人工父母,希望佢唔需要養自己頭家。
叔仔更可悲,十年女友隨時無!
你兩口子,唔敢有孩子。
個女? 太自私,唔做野。男友隨時走佬。

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:30

子爵府

畀面勳章

缺宅男女ge大佬係好仔好大佬
但係就一定吾係好老公好男朋友囉

d仔女呀女婿呀新抱係咪前世欠佢兩老好多呢
係咪要還到死為止?

我諗你要同你老公傾條底線出嚟囉(我個人嚟講而家已經過哂底線喇)
佢地幾兄弟都要諗吓自己將來啦

男爵府

引用:最慘係細佬!賣樓啦

原帖由 Babykibi 於 12-03-04 發表
最慘係細佬!賣樓啦
最慘係細佬女友同埋細妹男友,有咩理由,細妹男友未結婚要養佢仲要養埋佢屋企,仲要因為咁攪到要借貸,咁都肯,去邊到揾?

丫雅  同意!!  發表於 13-2-25 17:01
joycehang41010    發表於 12-3-27 09:31
milk2008hk    發表於 12-3-13 01:00
wanttobeamum    發表於 12-3-10 00:59
MyTulip    發表於 12-3-6 16:39
Rachel0208  10萬個認同  發表於 12-3-6 14:28
My little Son

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得你地本來既決定做得好好,
大屋換細屋,同唔請工人,妹妹找工(呢個有無錢都要咁做架啦!!),
但6299竟然唔理大家既情況反口,
我覺得如果你老公可以同佢細佬,哥哥,一切夾好,
照番本來如果「大屋換細屋,同唔請工人,妹妹找工」之後你地要比既支出比佢地,要再多都唔會比,佢地一定死死地氣去做。

最多比兩三個月最後通碟,兩三個月之後就實行。

我覺得而家係佢地三個(包括妹妹)害左全家人,
你地幫左咁多,細佬仲攪到結唔到婚,真係乜都人志己盡!!!

”種”6299唔係孝順,孝順仔唔係咁做架,
”種”得多仔女係怪獸家長,
”種”得多父母係怪獸仔女,
而家明明有好好的解決方法,
你迫佢地馬死落地行,
而且一直幫佢地,
我覺得己經係孝順架啦。

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:31
milk2008hk    發表於 12-3-13 01:01

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 Babykibi 於 12-03-04 發表我

嘩。你35啦。如果打算生既。真係襯早。咩都唔理生b 緊要吖。有d 嘢錯過左有錢都買唔返

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:32
milk2008hk    發表於 12-3-13 01:02
waterlemon    發表於 12-3-6 02:12
藍莓綠茶  YES~  發表於 12-3-5 17:17

禁止訪問

回覆:想大家分析下,同比下意見THX

男爵府

回覆:想大家分析下,同比下意見THX

6299層樓不如做逆按揭啦,每個月有$,直至百年歸老如果仔女無$熟返層樓就銀行收。依家多咗老人家做呢種按揭,因為佢地有層樓又無公緩攞,要靠層樓攞返生活費

VCMS  咁樣等於平價賣樓及贖回層樓時有關利息係高架,唔到最後一步都唔好行  發表於 12-4-2 12:16

男爵府

回覆 lovececing 的帖子

已經清盤左啦..但係62堅持要慢慢還番d錢比人.佢話唔還比人地..人地飯都冇得開..但係我地都仲有飯開...

另外大洗個度都有提問過..62話佢好少洗錢,..佢話佢出去食飯..多數係人地找數..唔洗佢比的..佢d錢只係拎佐去還比人

至於99..99話佢咁大個人...洗得最少錢係而家...佢話冇得再洗少d架啦咁

細佬女友就日日以淚洗面...仲未決定到分唔分開

男爵府

回覆 whoami1977 的帖子

大佬未婚..同女友係女友家住..因為99脾氣唔好..同唔到一齊住...根本佢都負擔唔起..5k一個月..

至於細佬呢..係因為6299反口唔賣樓先會攪到咁..本身係話..賣樓都唔係即刻賣到..細佬先借錢...而家錢到手就唔賣..真係勁無奈...真係唔怪得佢女友嬲架..

丫妹都幾好笑..佢話佢攪得掂..叫我地唔好理佢咁多野

男爵府

回覆 yanyan90 的帖子

其實6299份人真係唔差架...不過係唔識理財..

其實而家都已經係我底線..但係我又可以點呢..咁c6都有出聲,但係唔夠講...因為99對住d仔慣佐唔講道理...

但係對我真係好好架....99佢..一隻碗都唔比我洗架...要比工人洗...食完飯洗埋生果比我食架..最鍚係我..

而家c6又好似冇佢地符咁...諗住死頂落去...我講真頂得好辛苦.....

Lichee2500  我都係咁話....  發表於 12-3-7 17:59
jacquesau  要工人洗碗唔洗你洗唔代表錫你, 佢只係用盡個工人啫!  發表於 12-3-7 11:32

男爵府

回覆 k-k-mummy 的帖子

半年前佢男友好願意的..因為個時大家都係話過度期..會賣樓..會做野...到而家..一齊反口...但男友好愛妹妹..所以唔想比都要比...攪到爭人錢...

大宅

想大家分析下,同比下意見THX

6299真係好自私,冇理由為咗面子而犧牲你地同細佬嘅幸福。賣樓啦,親而家仲有價有市!

男爵府

回覆 shinku 的帖子

去到呢一度..最新情況..我地只係每月每人5k..講佐唔再幫...但6299同妹妹=.=好似唔覺得有危機咁...問題係而家大佬同妹如果個個月比唔到..就c6同細佬比埋...咁點掂呢...

好似咁3個人冇做野..仲要請工人..工人得閒到成日一齊傾計睇電視...因為佢地每個人都好整潔的..所有工人都唔多野做...

而家我c6好似好心灰咁話..不如咩都唔理...總之係比5k...其他唔理...問我咁會唔會唔洗頂得咁辛苦...我同c6講...其實我5k都覺得好多...我成份糧拎哂出來都唔夠...我仲要問我媽借錢比6299..我個心好難受....c6答我一句....但係唔可以唔比架wo...之後我都冇野講了

milk2008hk  比少D啦  發表於 12-3-13 01:06
jacquesau  抄咗個工人吧啦, 兩老無病無痛, 12k好夠生活, 你c6三兄弟每人4k啦  發表於 12-3-7 11:33

男爵府

回覆 EVA222 的帖子

因為6299覺得...以前62一個養起99+4個仔女...有咩理由而家你地4個養唔起佢地兩個

milk2008hk  因為佢地大洗囉.....  發表於 12-3-13 01:07

男爵府

回覆 LedTV 的帖子

我知丫但係仲邊有錢養多個bb

男爵府

回覆 Sammy1981 的帖子

係丫..所以我唔想再係呢個局面入面..所以想大家幫手分析下

首頁
12345...47

尾頁

跳至