婆媳關係

跳至

首頁
12345...47

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hauhauhau 發表於 12-3-4 20:35
回覆 shinku 的帖子

去到呢一度..最新情況..我地只係每月每人5k..講佐唔再幫...但6299同妹妹=.=好似唔覺得 ...
其實你老公講得岩,至少要做到只係比5k,
但一定要細佬同大哥都有共識一齊咁做先有用,
而且要同6299講到明一定唔會再有多先得。

至於5k都叫多...其實我都唔知,
但我覺得,如果妹妹去搵野做,
你老公三個人每人比就算4k,都有萬幾蚊啦,(老老實實如果妹妹出黎做野都要比啦)
又係佢地話「有d家庭萬幾蚊都可以頂到一家幾口」然後要你比多d,
咁相對地,萬幾蚊佢地兩個有乜理由頂唔到呀?

丫雅  有道理  發表於 13-2-25 17:31

男爵府

回覆 綠荳媽媽 的帖子

係點架??到時成層樓冇哂..定點架??

男爵府

回覆 angieody 的帖子

就係仲未講得掂..我c6就話心灰..咁我都諗唔到辦法.......

男爵府

而家6299..意思係,..唔理我地4個邊個比..總之夾埋..就20k...

我覺得5k多..係因為c6所有錢卡哂係公司...已c6早前唔掂我係銀行囉佐10萬蚊比佢...而家c6冇錢架..我地屋企開支所有野都係我比..我搵15k...之後我要幫c6比5k..6299...............

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hauhauhau 發表於 12-3-4 20:47

而家6299..意思係,..唔理我地4個邊個比..總之夾埋..就20k...
我明白,
但6299既要求係唔合理,
如果老公等人三個人企硬係比咁多,
其實佢地都無計架?

你地個個都係咁唔忍心得閒比d佢,得閒比d佢
其實比唔到都係遲早既事,
咁不如係大家(全部家人)都仲未山窮水盡時出手?

大宅

回覆 回覆:hauhauhau的帖子

其實2個人一個月洗2萬蚊,唔洗供樓,真係唔需要咁多。馬死落地行,人地攞綜緩果d都係咁啦!唔通咁嘅情況仲成日去旅行,日日飲茶買珠寶靚衫咩!
你地只要狠心d,6299就算發爛炸,唔開心,都要面對現實架啦!唔通佢地認為真係要你地還條命比佢地咩?你都真係要睇實細佬女友,自殺都會!

子爵府

回覆:hauhauhau 的帖子

咁係唔係要等到d仔女全部破產/絕後,佢地先面對現實?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 綠荳媽媽 的帖子 係點架??到時成層樓

原帖由 hauhauhau 於 12-03-04 發表
回覆 綠荳媽媽 的帖子

係點架??到時成層樓冇哂..定點架??
成層樓比左銀行。

侯爵府

父母係要俾錢嘅, 但都要量力而為, 如果你地真係俾得好吃力仲要借錢, 咁就係愚孝啦~~

呢啲情況一定要同其他兄弟細妹講清楚, 細佬又借咗錢, 你c6又冇錢, 一定要6299換樓cut使費個妹要做嘢, 每月cut家用~~冇可能要家人借錢來俾你享受~~我父母兩個人, 一個月萬二蚊係好夠駛ga la~~

另外, 有仔真係要趁嫩生~~我由33歲結婚努力咗4年先成功~~有啲嘢過咗後追唔番ga~~

大宅

引用:Quote:原帖由+Babykibi+於+12-03-04+發表最

原帖由 k-k-mummy 於 12-03-04 發表
最慘係細佬女友同埋細妹男友,有咩理由,細妹男友未結婚要養佢仲要養埋佢屋企,仲要因為咁攪到要借貸,咁都 ...
個男友係五話得!好男子!係個細女五爭氣

男爵府

如果我C6唔出聲再同6299傾,..你覺得我點做好呢?

男爵府

回覆 whoami1977 的帖子

我C6由半年前開始同兩星期前都仲係好有恆心咁諗住番佢傾掂佢..而家佢話好煩了..唔想傾..由得6299佢地

男爵府

回覆 LedTV 的帖子

等我建議下先@@

大宅

回覆 回覆:hauhauhau的帖子

唔比錢!有時真係要狠心d push 一吓。。。

男爵府

回覆 tsewong 的帖子

我C6已經講過好多次..而家C6話唔想再講...佢話由得佢,.你覺得點好?

男爵府

回覆 Babykibi 的帖子

係架,,佢男友好好架.....不過好都有底線....

男爵府

如果我再叫C6同6299講..會唔會覺得我迫C6咁..?

侯爵府

hauhauhau 發表於 12-3-4 22:34

我C6已經講過好多次..而家C6話唔想再講...佢話由得佢,.你覺得點好? ...

咁呢啲係佢家事, 你始終係新抱only, 如果連佢都唔出聲, 冇辦法~~

男爵府

我真係忍唔到幾耐,....

侯爵府

回覆:想大家分析下,同比下意見THX

其實,簡單d睇,比唔到就係比唔到。無可能借錢比6299去風花說月。無錢。有能力當然要幫手,但你都借到去娘家了,重可以點?生意周轉都話博個將來,吃渴玩樂嘅叫人點幫? 其他兄弟姊妹嘅野,你唔好理住,同先生相量下你地可以負擔幾多就比幾多。你已經做足本份了。你重係人地嘅女,你都有孝順自己父母嘅責任。無可能長期叫你父母養你老爺奶奶。62嘅還錢,你都要還錢比你爸媽。如果你62真係咁有情有義嘅,無可能叫自己有債不還,自己父母嘅債都唔還去還別人嘅債務。99嘅零用,sorry, 你自己都要崖麵包,無可能支付奶奶唱k嘅錢。 以前老爺係一個養幾個無問題,但我相信你地以前無人成日唱k,也沒有人負債。老爺以前也有間公司,現在也別提當年勇了。$5000 養6299 其實都唔係好大嘅數,但係比左幾十萬,比曬自己嘅saving,重要負債咁供養6299,姑仔嘅風花說月,咁就過份少少。 你理想生仔嘅時間也不多了,這是不是比6299嘅面子更重要。佢地玩少陣,就可能有孫抱了,那一樣急?同先生再相量下啦,佢同意就唔好理其他人住。唔係話大難林各自飛,現在係你地有難,6299唔理,係佢地無幫你地吖。 ps 預左吵,比耐性忍下,盡量save 多點錢,相信6299個鑊 pps小心留意你先生,佢咁灰,壓力不少。男人天生不大會減壓!

首頁
12345...47

尾頁

跳至