興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 唔講書又得,齋吹水……

Small Rice Rice,

任一是北京人,姓"任"名"一"清華大學畢業,三十出頭

又想起一位上海的朋友姓"英"名"偉" ,四十多歲商家,身型蠻"英偉"的

石班本性和手法我很清楚,不想在此說太多,有機會再爆料吧!對我來說,「捉蚊」的手法我也不敢恭維,但起碼捉蚊的說話是合邏輯的

男爵府

Jennifer-c. 寫道:
美少女~
自己粗身大細~ 咁好火??!!
講清楚邊個梁生, 貓頭鷹?? 定係毛毛蟲? 呢兩個名都好可愛, 可減低戾氣. 再有更可愛的名字, 請POST 出來啊~
貓頭鷹唔討好, 但就算好如董生又如何, 最緊要係個制度.

嘻嘻, 人家都已經說過, 快當媽媽了, 到都開心

0智虫最叻做SHOW,又愛面子, 到蘭桂芳比人KISS就叻
個張相, 將會被報紙雜誌無限次QUOTE出來笑……呢種人做特手,你只會激心。
我講0個位梁生, 緊唔係佢, 你睇佢早排死出來做訪問慌死人唔知佢會競逐特手個口吻~~到我想嘔呀 :-x
依家已經逐漸變成「人治」, 已經是改不了的事實,退而求其次,只可寄望強勢領袖~~港人治港?? 由朱總到最近的吳儀, 你說香港人依家想要是那一個人做領袖??

男爵府

haohao 寫道:

石班本性和手法我很清楚,不想在此說太多,有機會再爆料吧!對我來說,「捉蚊」的手法我也不敢恭維,但起碼捉蚊的說話是合邏輯的

咩咁啱? 我都好清楚石斑份人, 點解唔講??
其實, 佢都係為自己增加緊政治本錢,新的CEO都好似唔係好BUY佢咁--正確D來說, 這位CEO, 好似想改一改雙台的政治立場~~唉, 遲D應該有野睇, 我自己主張由市場淘汰一些人,而不是由管理階層因為某些原因去CUT一些人, 兩者有好大分別。 :-(

大宅

石班一直在傷台好有把炮,只因那千絲萬縷之關係 ﹔管理層的變動,論「影響性」始終是「有限公司」﹔到傷台「懂事人」大執位時,才會有實際改變﹔石班今天的百多萬年薪,相信還是保得住的

我最驚訝的是石班的命大,我所提的不只是他 四年前的刀下餘生那一劫,而是幾次避過了廉記餐廳的熱燙咖啡!還好,小魚兒今日已沒有再「教」人投資之道,更甚少在「商場」逛了,也許因為當年在魚兒身邊的蜆貝蝦蟹四海將今已他洋別寄了......

別墅

米米:
石斑遊走左, 會番黎.
我覺得有佢, 對香港人有利.

我搔爆頭都唔知點解虫虫要咁做~ 佢記得自己當年文質彬彬的背宋詞嗎? 曾經, 我以為佢係掂

別墅

"你睇佢早排死出來做訪問慌死人唔知佢會競逐特手個口吻~~到我想嘔呀"

[size=medium]你係咪都嘔

大宅

Jennifer 乜咁早?

虫虫咁做......只因......前「車」未可鑒

當年偷步買車始祖呀煲呔兄都冇被追究,虫虫重以為自己偷到師.....哈...

男爵府

小米米 寫道:
ms chan chan,
還幸老爺很開明, 我們都有問過他跟奶奶會否想替孫女改名,因為始終是他們第一個孫(我先生的弟妹雖然已經結晒婚,但就全部都決定不生小朋友),老爺說, 你地先係佢阿爸阿媽, 由你地改個好名比我孫女重好 ---我覺得老爺真係好好
0架!
令千金的「怡」字是 [size=medium]非常好

當年小妹放產假後復工,被笑謔擦鞋,因那時在怡和工作,同事笑我女兒的名字"頌怡"乃歌頌怡和的意思。 這又是始料不及~

男爵府

[quote]

[size=medium]你係咪都嘔

男爵府

haohao, jennifer))))))

對於石斑, 自己就又愛又恨, 當年龍門陣反應快, 又罵得有力,跑出不無道理。
香港一定要有佢呢種人, 佢好唔好,由市場決定, 不是由公司政策決定, 係咪??況且,有時我真係覺得佢做得幾好,譬如今次為醫護人員爭取合理保護衣, 又開了一個渠道給他們投訴,跟進得好好--香港是要有透明度的。
得理不「搖」人無問題, 問題在於他實在以為自己經已化身人民喉舌的代表, 係,部分高官真係好無能, 你石斑的方式不代表實得,要人下下都聽佢支苗, 太自以為是。
佢成日強調是個人觀點節目, 大佬, 0智虫係你老友, 李富豪買重廣告, 你都唔使日日講送維他命c同橙, 0智虫半點都唔鬧下0華~~

sorry, 一講呢家野, 我係收唔到口 :-P
還有,我覺得ceo不會cut0左佢, 佢只會奄割佢……慢慢來

男爵府

[quote]
Ms.ChanChan 寫道:
當年小妹放產假後復工,被笑謔擦鞋,因那時在怡和工作,同事笑我女兒的名字"頌怡"乃歌頌怡和的意思。 這又是始料不及~

ms chan chan,
小妹的名字, 都有「怡」字~~~我0個輩好多人用~~難道, 我跟令千金不是相差太多

別墅

李baby咁懶~ 要享清福喎.
佢個兄弟李大帝就唔同, 唔怕煩, 咁煩咁悶的教育都做.
重寫: 下界"特手候損人"係會見光c的! 認住呢隻鷹, 佢咁快就彈出黎, 唔係佢呱~
你睇唐唐, 大帝, 個個唔認自己想做特手. 唔使噤快嘛.
王岸然哥哥話阿劉兆佳係黑馬, 唔係嘩~
不過總之唔好搵個老人癡呆啦. 但個隻鷹真係好討厭.

石斑...我唔覺得他無理, 係style 問題, 有d官真係好蛇QUA, 說話不合邏輯. SARS一事, 係有他的用處.
傷台係賺得唔夠, 真係幾傷...呀石斑捉蚊又好貴人工.
呀蔡生個樣都好........削~

有無笑話?? 講黎聽下~
早排阿董生同醫護人員講:「你地辛苦啦~你地辛苦啦~」
如果董生想表達"麻煩晒你地啦"的意思, 但佢就說成是:「你地麻煩啦~ 你地麻煩啦~」 咁就好大煲.

大宅

我自己一向對石斑沒有甚麼好感,本以為他發起了「一人一XX」,我會有點改觀。其實,本來也的確是這樣,我開始以為他終於學會「如何發揮自己的公民作用」,誰知那不過是「剎那的光輝」現象。此魚的本性還是難變的。小石斑以為自己是「民意凸手」的本質一點未變,一副「語不驚人死不休」的咀臉,每每無的放矢,往往誤中副車。

「狗官論」辱罵高官是小,拍手掌的大有人在,但小魚事後否認,說一眾傳媒只是誤會而矣,他說的是「九品官」,那是侮辱全港聽眾及傳媒的智慧。那大家還有什麼話說?

大家若怕本港變成了一言堂的同時,其實大石斑比正苦的一言堂更一言堂。今天彼此政經取向相近還好,若他朝此魚眼前利益關係所致,立場有所改變時,恐怖的是此魚還有牙力可以振臂一呼,召來一眾不分青紅皂白的盲目支持蝦兵蟹將(事實也如此,就如BK另一聚腳處不是已經出現了嗎?),硬說石斑有理。這令我想到手持毛語錄的紅衛兵。那此時聯署請小石斑收口的醫護人員並非沒有道理。

別墅

"九品官"的解釋是當

大宅

Hi Ms.ChanChan,

想問下 Mr ChanChan 家下點呀? 幾好嗎?

大宅

[quote]

我唔覺得香港人會咁咋, 某某"振臂一呼" 就有用, 好多人都識獨立理性分析

別墅

HAOHAO~
我對小斑斑

男爵府

haohao 寫道:

Hi Ms.ChanChan,

想問下 Mr ChanChan 家下點呀? 幾好嗎?

haohao,多謝關心,不過都係量緊地~~

我都唔敢係個邊再講落去,好驚比人碇石呀! 我鍾意聽不同意見,jc就講得好好,有point,雖然跟我想法不一樣。
不過佢地(另一邊)就好偏激!

係呢,我係chatroom同你太太傾過呀,仲爆你話佢霸住部腦~~係chatroom度好多媽咪係你太太面前讚你,你小心她再不讓你上bk

男爵府

各位))))
首先比段文過大家睇下, 唔知你地又無睇過??
=================================
「濫用藥物」神松氏 李碧華

看廿四日阿松「風流相」見報,大家起了雞皮疙瘩,這是核突得令香港蒙羞的政治騷。

廿三日,世

大宅

李大姐好野!我中學時已經是她在明報「白開水」的讀者了!

今日的「礦泉水」都有虫虫的份兒呀!

首頁

尾頁

跳至