懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

19/3 產檢第五次

36W3D

結果: 抽驗B鏈球菌
+
摸肚再照超聲波 (媽咪話呀B女訓係我個肚太舒服, 所以唔肯掉頭), 確定 B女未掉頭入胎盤

解決方法: 人手掉頭
/
直接預約開刀

醫生粗略解釋人手掉頭 (外倒轉術)的危險性, 手術的成功率及失敗率, 過往成功既百份比 (剪報), 若決定做人手掉頭:

伴隨的可能性有很多

1)
成功掉頭, B女能夠順產出世

2)
成功掉頭, 但到了預產期, B女又掉返上去, 率之要開刀

3)
不能 / 不想人手掉頭, 便要於38-39W開刀生B

4)
人手掉頭時, 產前出血, BB受臍帶纏繞, 胎膜早破, 要緊急剖腹生B

5)
不做人手掉頭, 直接預約開刀生B

6)
開刀時, 因為本身傷口有兩個, 可能落刀避入面的傷口而傷到其他內臟

所以: 27/3 要入院做人手掉頭 (病假一天)

當詳細翻閱醫生給的手術同意書後, 越諗就越覺得沮喪,

即使下星期二成功掉頭, 便要希望B女唔好預產期前掉返頭仔上去, 又要密切留意胎動的次數

若果不能成功掉頭, 便要提早一至兩星期開刀, 越諗越担心…..

上等人  如果想BB安全D應該開刀,不過媽咪會身體差D.  發表於 12-3-20 15:52

大宅

回覆:想順產的我 - 人手掉頭 / 直接預約開刀!?

人手掉頭成功率幾低的。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

如果要人手掉頭,我唔會博,我會直接揀開刀!

雖然十萬個唔想開刀,但如果兩要揀,就會直接開刀,唔博喇!

大宅

回覆 yanyanyan888 的帖子

但唔試就連個5-6成去順產的機會都無

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我驚人手調頭佢整親阿b呀!

上網睇到人手掉頭話驚整到bb尾骨、頸骨個d呀!

大宅

回覆 hudsonchui 的帖子

我都驚架, 但係真係唔知點做好
唯有尋晚開始同呀b女講數, 又成日係到搓肚
希望佢下星期二前掉頭, 咁就可以入院剩係做檢查, 而唔使冒呢個險啦

hudsonchui  望就咁望喇!  發表於 12-3-20 15:39

大宅

回覆 fmycsm 的帖子

我睇到有媽媽話人手掉頭好辛苦, 心跳加速...

同埋唔一定掉到, 又有可能整親個bb,

開刀似乎比較好~

大宅

回覆 fmycsm 的帖子

我原先希望順產之餘同餵人奶,
若果開刀媽咪會復原得慢D因為唔可以太早食返補品,
又可能上奶無咁快因為唔係即刻可以試餵人奶

所以我希望試佐人手掉頭先

但係聽你地咁樣講, 無論對呀B同媽咪, 人手掉頭都有一定風險
我真係企係人生交叉點啦而家.....

大宅

有無媽咪有成功人手掉頭既可以鼓勵下我嘛!?mouth:

男爵府

我上個月24號揀左開刀,朋友2月尾推肚,3月頭順產

大宅

政府醫院定私家?政府如果未調頭仔,系米都可以幫手約開刀?

fmycsm  廣華醫院, 係呀, 掉唔到頭仔要預約38-39w開刀架  發表於 12-3-21 10:26

子爵府

引用:有無媽咪有成功人手掉頭既可以鼓勵下我嘛!?

原帖由 fmycsm 於 12-03-21 發表
有無媽咪有成功人手掉頭既可以鼓勵下我嘛!?
四月媽媽會嗰邊有成功例子同相關資料嘅帖,你可以去搵搵!

fmycsm  謝謝  發表於 12-3-21 10:26

複式洋房

回覆:fmycsm 的帖子

唔駛太擔心㗎!我個囡而家15個月大喇!當年我同你一樣都係BB唔肯掉頭但堅持順產而入院人手推肚!其實等就耐,入到待產房推肚3分鐘都唔駛攪掂喇!而且推果下除咗醫生隻手同我個肚有摩擦少痛之外,係一啲都唔痛架!加油啦

fmycsm  我肚上面有兩大條開刀的疤, 咁我預佐俾醫生推肚個陣會磨到好痛啦  發表於 12-3-21 10:27

大宅

我有朋友舊年响廣華, 醫生幫佢人手掉頭, 過程好快又唔痛, 後來BB遲過預產期成個禮拜先出世呢!

大宅

回覆 yoyochg 的帖子

大宅

回覆 love2yan 的帖子

若成功推肚, 都會預產期前担心佢轉返上去呢

複式洋房

我個囡都係廣華掉頭同遲預產期1星期出世架!

複式洋房

引用:回覆+love2yan+的帖子 若成功推肚,+都會預

原帖由 fmycsm 於 12-03-21 發表

若成功推肚, 都會預產期前担心佢轉返上去呢
其實推咗肚就好少機會會掉返頭喇!唔駛擔心!你試稔下,如果咁易掉返轉就唔駛靠人手推啦!

大宅

咁樣諗又好正常噃, 但係醫生話都有人推完肚個b又游返上去

男爵府

唔擔心得咁多,盡左力都要開刀都冇計,試推肚先囉既然你決心順產

首頁

尾頁

跳至