自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

攞飯? 公公? 李國皇?
你佑佢地做政務司? 教局? 財爺?????

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:TMMA 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

葉劉一定有份,唔係點會咁落力撐cy

rkk88    發表於 12-3-25 13:34
DAISYLINYING    發表於 12-3-25 13:06
aggiefan314    發表於 12-3-25 12:53

男爵府

醒目開學勳章

hv245 發表於 12-3-25 12:46
政務司-葉劉,財政司-林鄭

重有無其他心水..?

男爵府

醒目開學勳章

wyl 發表於 12-3-25 12:52
咁攞飯呢?佢頭先一路在cy左右。
其實我好怕佢
我地無錢比兩個細路出國讀書,所以怕教育政策會.........

rkk88  totally agree  發表於 12-3-25 13:34

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

TMMA 發表於 12-3-25 12:56
咁攞飯呢?佢頭先一路在cy左右。
其實我好怕佢
我地無錢比兩個細路出國讀書,所以怕教育政策會.... ...
cy話羅太退休吖嘛,咪即管睇吓佢之後會唔會自己推翻自己講過嘅嘢囉反正佢口才一流,實搵到方法反駁

大宅

我唔想葉劉做番官, 我想佢做番新民黨主席.

子爵府

回覆 TMMA 的帖子

CY 话攞飯吾会再入翻去做,如果比

攞飯做翻,有好多官吾掂!她好记仇!

男爵府

畀面勳章

一定要請dream bear做代言人,唔知代言人屬於邊一個局呢?

男爵府

醒目開學勳章

toto8 發表於 12-3-25 13:02
一定要請dream bear做代言人,唔知代言人屬於邊一個局呢?

吓?!dream bear 都有分?
咁佢可能負責拆"地牢" or 同d新界鄉親安排飯局

rkk88  dream bear 好像不見了  發表於 12-3-25 13:36

大宅

畀面勳章

引用:葉劉一定有份,唔係點會咁落力撐cy

原帖由 wyl 於 12-03-25 發表
agree

男爵府

醒目開學勳章

咁保安局長.......邊個做?
以後d T-shirt 唔可以有雙數?!?
如果唔係會比人當"黑影"

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:政務司-葉劉,財政司-林鄭 +

原帖由 hv245 於 12-03-25 發表
政務司-葉劉,財政司-林鄭

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:高官邊個做?

政務司--唐英年

男爵府

醒目開學勳章

1773 發表於 12-3-25 13:28
政務司--唐英年
比佢做 sofa 批發

水晶宮

男爵府

醒目開學勳章

rkk88 dream bear 好像不見了 發表於 2 分鐘前

book 緊位食飯

男爵府

醒目開學勳章

轉貼 ----

假如梁振英當選了
撰文:周顯 
欄名:周顯手記

我在本欄開始時,已經寫過了很多次,在下一任的特首任期中,​中國將會部署收回香港,因為現在是經濟上收回,下一步,就是在政​治上了。於是,我也曾經說過很多次,中國將會收拾今日的地產霸權​,以免後者太過放肆,以為自己可以在香港隻手遮天,管治香港。看​今日的政治局勢,中央似乎早就一心想梁振英上台,去執行這一連串​的任務。

於是,在1個月前,我寫了一篇4,000字的社評,去討論這​一個「陰謀論」,也得到了好一些反應。我相信,在這幾年以來,全​香港的社評,沒有比這一篇更長篇幅的了。想不到在近日,李柱銘竟​然沿用了我的說法,我當然並不認為他看了我寫的文章,但是有人轉​述過給他聽,也是很有可能的。

香港的三座大山

共產黨要統治香港,面前有三座大山,一座是民主派,一座是政​府的18萬公務員,一座是管治香港的世家和權貴。其中民主派在經​過了這15年的鬥爭之後,先是分裂,大家不是互有心病,就是各不​相容,公民黨趨向激進,人民力量和社民連分裂,還有葉劉的佯裝民​主派加入陣中,民主派對香港的政治影響力已經變成了日落西山,一​天不如一天了。我的看法是,梁振英上台,就是要把香港政府和權貴​一鋪清袋,反正特首和地產霸權已經有如過街老鼠,人人喊打,如果​梁振英要予以換血,當然也無人會加以反對。再說,下屆特首已是全​民普選,權貴們的四五百選委票也已完全沒有作用,其賴以官商勾結​的爪牙當然也被剝掉了,既然已沒有了利用價值,不清除他們,還待​何時?

當然,為了避免太大的政治震撼,中國政府絕對不會直接介入香​港的特首選舉,以免打草驚蛇,震撼了香港的富豪權貴。它的方法是​民主地讓選舉加入競爭,即是唐梁同時入閘,然後,再用上種種方法​去暗助梁振英,令到大部分的權貴都繼續挺唐,投錯了邊,梁振英便​可以以小數之差,當選特首了。

預料拆解地產霸權實力

問題是﹕如果梁振英上台,會有甚麼部署呢?

我的看法是,他一方面會把公務員大換血,一方面會拆解地產霸​權的實力,因為今日的民主派已不足為患,他反而會籠絡民主派,而​相信他也會找一些像葉劉淑儀般的重磅官員,先去穩住政府,慢慢再​來收拾,因為他急着主要對付的,是權貴。所以我猜測,地產將未來​一兩年之內,都不會大跌,以穩住局勢,但是在跟着的3年,可以跌​掉3成至5成,因為梁振英必須如此,才能把地產霸權瓦解,換上親​自己的地產商,如瑞安系、恒隆系、郭炳湘等等。但是在另一方面,​中央政府應該會大開水喉,中港經濟作出最後的融合,以減低因為地​產暴跌對於香港帶來的經濟傷害。

梁振英打的是低下階層牌,可是照我所見,支持他的卻多半是中​產階級,因為中產階級一心求變,反而不喜歡聲言幫忙中產階級的唐​英年。梁振英的政策明明是「鬥地主」,但是也還有不少「地主」陸​續轉軚,意圖jump on the bandwagon。我認識的一個上市公司主席,也是選委,人家​取笑他是唐營中人,他居然反來辯駁:乜你唔知我在20多日之前,​已過底梁營了嗎?

男爵府

醒目開學勳章

大家都覺得葉劉有份!

首頁

尾頁

跳至