烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆樓主:

(emoji)

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

thank you for sharing

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多謝分享

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kyk 發表於 18-5-20 22:07
呢個 topic 好正,謝謝樓主,好詳細,同埋唔好俾佢沈底,等多 d 人睇到。我之前都 search 緊整 d 咩俾阿女 ...

請問點樣同真空㷛燉呀 , 唔該唒 。

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-6 18:34
請問點樣同真空㷛燉呀 , 唔該唒 。

細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右,放入外煲,大約三四個小時,取出再煲十分鐘左右,攪掂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多謝分享

珍珠宮

kyk 發表於 18-7-7 07:12
細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右, ...

細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右,放入外煲,大約三四個小時,取出再煲十分鐘左右,攪掂。

—— 請問係咪先將杞子同花旗參放入細碗内 , 然後再加大碗 (大及細碗都係反轉) 蓋著細碗 , 將肉圍住大碗邊 , 然後加水至大碗既一半位置 , 明火㷛滾後再㷛 10 分鐘 (用大火㷛) , 然後放真空外㷛内 3-4 小時 , 取出後再㷛 10 分鐘就已經㷛好呀 。

—— 另外再請問
> 細碗反轉放十大碗,(即係細碗入面放杞子同花旗參 , 然後再加大碗 )

> 將肉圍住碗邊放滿,(是否放大碗邊)

> come 碗蓋,(come 乜嘢碗蓋)

> 真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,(呢度唔明)

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 00:25
細碗反轉放十大碗,將肉圍住碗邊放滿,come 碗蓋,真空煲放水至大碗一半,水滾放入大碗,再煲十分鐘左右, ...

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係放喺及轉咗嘅細碗碗邊。。。。我係加水入真空煲,水唔可以太多,太多咪會走咗入大碗入面,我預係至大碗嘅一半,水滾後才將大碗放入真空煲內。。。。我蓋返個碗蓋,係防止有倒汗水,所以我係用有蓋嘅碗。。。。希望你明我講乜!

珍珠宮

kyk 發表於 18-7-9 04:58

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係 ...

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係放喺及轉咗嘅細碗碗邊。。。。我係加水入真空煲,水唔可以太多,太多咪會走咗入大碗入面,我預係至大碗嘅一半,水滾後才將大碗放入真空煲內。。。。我蓋返個碗蓋,係防止有倒汗水,所以我係用有蓋嘅碗。。。。希望你明我講乜!

—— 唔好意思我要再問呀 , 因我有真空㷛 , 想學燉肉汁 。

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。
> (我會跟你做法 , 細碗入面唔放嘢 , 咁即係細碗反轉及在大碗入面)。

肉係放喺及轉咗嘅細碗碗邊。。。。
> (呢個明白)。

我係加水入真空煲,
> (明白)。

水唔可以太多,太多咪會走咗入大碗入面,
> (呢到都明白)。

我預係至大碗嘅一半,水滾後才將大碗放入真空煲內。。。。
> ( 即係㷛水時嗰㷛入面無嘢嘅 , 等水滚好後先將大碗放入㷛内再㷛)。

我蓋返個碗蓋,係防止有倒汗水,所以我係用有蓋嘅碗。。。。
> (即係大碗係有蓋嘅)。

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 10:27

打錯字,應該係細碗反轉放大碗, 我未試過加其他嘢。。。。肉係放 ...

係呀,全對。。。你唔用有蓋碗,用隻碟及住都得,主要係怕有倒汗水。我個煲唔夠大,所以用有蓋碗

珍珠宮

kyk 發表於 18-7-9 12:55
係呀,全對。。。你唔用有蓋碗,用隻碟及住都得,主要係怕有倒汗水。我個煲唔夠大,所以用有蓋碗
...

知道 , 我個真空㷛係細 Size , 我會揾隻有蓋嘅大碗嚟試吓 , 唔該哂你呀 , 不厭其煩咁教我 。

伯爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 13:00
知道 , 我個真空㷛係細 Size , 我會揾隻有蓋嘅大碗嚟試吓 , 唔該哂你呀 , 不厭其煩咁教我 。
...

我覺得呢個好簡單方便,快 d 試吓!

珍珠宮

kyk 發表於 18-7-9 18:22
我覺得呢個好簡單方便,快 d 試吓!

知道 , 我會試吓 , 多謝你 。

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

想問下有冇電子燉盅介紹呢?想買

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

AACheungCheung 發表於 18-7-9 18:30
知道 , 我會試吓 , 多謝你 。

試左未?我想買真空㷛啊,睇下妳成唔成功?

珍珠宮

bbpo 發表於 18-10-14 09:07
試左未?我想買真空㷛啊,睇下妳成唔成功?

成功呀,多謝 jm kyk 嘅耐心解釋。

男爵府

AACheungCheung 發表於 18-10-14 12:03
成功呀,多謝 jm kyk 嘅耐心解釋。

咁就方便好多啦,到時吾明要請教你哋,謝謝

公爵府

牛年勳章

好詳細!thx!

首頁

尾頁

跳至