論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家菲傭成日都講大話, 好擔心個女會學佢...

我請左呢個姐姐大約一個月, 我個女就剛剛滿月, 主要係要佢帶BB...

有一次, 佢俾我發現左, 佢食完三文治隻碟, 竟然唔洗, 就咁就用來裝三文治俾我食(因為我見到SINK盆只有一隻用過O既碟)...

我請佢坐低, 同佢傾, 問佢係唔係覺得好多碟要洗, 所以咁做...佢開頭唔認, 話只係用佢自己隻杯來食三文治; 後來, 我問佢係唔係覺得好累, 我可以俾多少少時間佢休息, 同埋食三文治的話, 我係可以唔用碟...佢就認左...佢話佢需要下午休息多一陣 (佢半夜係要起身餵BB的...), 咁OK, 佢6.00~8.00 上床休息, 13.30~3.30上床休息, 20.00~00.00上床休息, 仲有未計佢玩電話同埋食飯時間, 我自問對佢算好, 因為我有人質 (個女) O係佢身上...

又有一次, 佢倒左煲奶樽D水入TOILET (我已經成日提佢D水好貴, 煲奶樽D水可以用來洗BB衫, 清潔等...), 佢又講大話, 話已經用左...我明明望住佢拎個煲入TOILET, 聽到倒水入TOILET的聲音...唉, 我都未駡過佢, 佢認左我都只係提提佢D水費好貴...

我遲D就要返工, ...我唔鐘意佢成日講D咁STUPID O既大話...好擔心個女會學佢...

公爵府

回覆:雙魚媽媽 的帖子

廚房裝cam,同bb房,廳都裝,呢d工人我遇得多,死口唔認就成日都發生。你返工仲要主人房門,呢d人信唔過!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

講大話係工人既一部份, 印同賓都會, 不過又唔覺會教壞小朋友, 因為佢地多數都係俾主人捉倒, 自然反應未講大話先, 我個印未日日都有野俾我捉倒又唔認. 而且當你話佢時唔好響小朋友面前就OK.

男爵府

畀面勳章

6.00~8.00 上床休息, 13.30~3.30上床休息, 20.00~00.00上床休息
<---咁樣打散晒嚟瞓其實唔係咁好喎,我自己係全職媽咪,仔仔由出世餵夜奶,到宜家2.5歲半夜扭計或者唔舒服都係我自己起身湊,所以我好清楚每日都唔可以連續瞓一覺其實真係好累,就算晏晝點瞓都補唔返。
何況妳遲d要返工,其實妳比工人夜晚有正常休息,日頭佢有足夠精神,到時妳要求佢做好佢o既工作仲好啦~

大宅

回覆:雙魚媽媽 的帖子

雙魚mama! 我同你嘅情況好相似係我覚得我個女係佢手!但我先生叫我千萬不要咁諗!因為個工人會feel 到,只會越嚟越過份!
我係第一次請工人,好後悔開頭對佢咁好!

大宅

引用:雙魚mama!+我同你嘅情況好相似係我覚得我個

原帖由 Rabbit802 於 12-03-28 發表
雙魚mama! 我同你嘅情況好相似係我覚得我個女係佢手!但我先生叫我千萬不要咁諗!因為個工人會feel 到,只 ...

別墅

joanie731 發表於 12-3-28 23:23
6.00~8.00 上床休息, 13.30~3.30上床休息, 20.00~00.00上床休息

其實我都會明, 所以我唔係俾好多家務佢做...

初生BB真係要餵夜奶, 我叫係叫佢要日日都清潔好BB奶樽/ 衫仔, 同埋日日都要清潔地下...佢只係煮早餐ONLY, 而午餐同晚餐係我煮O既. 午餐O既碗筷係我洗...晚餐佢洗碗筷...我仲有自己餵人奶.

我同老公基本上3日先會開一次洗衣機, 佢一星期先洗一次TOILET, 無其他野做啦...

LAST NIGHT 我出左街, 返到屋企見到個地下仲係好DIRTY, 都知佢無清潔地下...我今朝問佢有無做, 佢話我上床休息果時,佢半夜已經清潔左...
咁我問佢幾點啦...佢就話9.00...我話我9.00仲未上床WOW...之後佢先認...

我依家日日對住佢, 佢都唔老實, 我返左工仲得了?
佢傾少D電話又可以休息...所以, 我覺得我真係要裝多幾個CAM對住佢...
佢唔夠休息, 我係可以俾多D時間, 但佢自己玩電話唔休息, 我都控制唔到...唯有以後如果要話佢, 唔好O係個女面前講啦...

男爵府

畀面勳章

回覆:我家菲傭成日都講大話, 好擔心個女會學佢...

做你工人都幾嘆過喎

大宅

引用:Quote:joanie731+發表於+12-3-28+23:23+6.0

原帖由 雙魚媽媽 於 12-03-29 發表
其實我都會明, 所以我唔係俾好多家務佢做...

初生BB真係要餵夜奶, 我叫係叫佢要日日都清潔好BB奶樽/ 衫 ...
你個工人仲好命過我嗰個喎!

首頁

尾頁

跳至