論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章

來著三個幾月 凍又唔識分 熱又唔識分 凍唔識加三 煮食爐旁邊放膠晚膠兜 已經燒過兩次

尋晚我直情見到膠兜著火呀 ! 好彩我係廚房呀 ! 已經被距燒過兩個膠兜啦 !

我係全職媽日日跟到實教到實都係甘 bb車成日撞到人 lift 門一開就衝 都唔會看下有無人 !

尋日我去郵局寄野寫緊野果鎮 任由我小朋友係郵政局跑 叫距快點去追 距就

慢慢幫細佬換片 大佬 ! 你等我寄完野先換唔得咩 ! 又唔係瀨屎急到要係我寄緊野果陣換呀 !

飯唔識煮 教你三個幾月都係甘

仔又餵唔到 淨係兩個字 勤力 ! 唉 ! 請海外無經驗既媽媽心血少d都唔得呀 ! 如果你沒耐性 沒時間

都勸你地要三思呀 !

333s  http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20120329&sec_id=12187363&art_id  發表於 12-4-2 07:40
333s  365日管理及監督外傭日常工作! checking re-do 佢才成正常人  發表於 12-4-2 07:21

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Good Luck. 希望著咗火, 佢識驚啦.

子爵府

引用:來著三個幾月++凍又唔識分++熱又唔識分++++

原帖由 jloklok 於 12-03-29 發表
來著三個幾月 凍又唔識分 熱又唔識分 凍唔識加三 煮食爐旁邊放膠晚膠兜 已經燒過兩次

...
慢慢黎啦,如本性好既,捱下啦,好過請著d唔三唔四既妖精呀!

伯爵府

我個工人都算係勤力 (如果你睇住既話!因為我試過大肚時要訓床一星期,我只係o係房冇出廳,我間屋仲要唔係大宅,但佢都已經可以唔做野),對我小朋友亦算係好,但都係一個大話精,同埋係一個練精學懶既人!

我估呢d係天性掛?:;pppp:

333s  外傭同小朋友玩最like, 唔使do家務. 家務+喂/沖涼/大/小便. 不用抱/玩!  發表於 12-4-2 07:24

別墅

不要太依賴工人,請工人,供應衣食住行,大假,保險,醫療,手續費,機票,隨隨便便就每月花上HKD7000,還加上一肚氣!小朋友既事, 好多野都不能靠工人,要親力親為.

333s  外傭成本是7K+ 以為4K者, 該不懂計算吧.  發表於 12-4-2 07:25

別墅

不要太依賴工人,請工人,供應衣食住行,大假,保險,醫療,手續費,機票,隨隨便便就每月花上HKD7000,還加上一肚氣!小朋友既事, 好多野都不能靠工人,要親力親為.

333s  未包偷懶, 偷竊, 打斧頭, 浪費水電煤... 1年的52星期+7年假+12労工假!  發表於 12-4-2 07:28

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 jloklok 的帖子

初來適應期間 ,
工人未有自理能力 .

希望有你看住 ,
能有錯即改 ,
以後可以循規蹈矩 !

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

珍珠宮

回覆:煩鬼死 !

我果個來了半年,本來都叫勤力,但一直迴避學煮飯,我不是ftm,但家裡長期有嫲/婆幫我睇住兩個仔。工人集中做家務,都要take care我仔,早兩日比one month notice 話回家湊仔,但同時極積極學煮中國菜

大宅

they are all "大話精,同埋係一個練精學懶既"

x 10000000000000000000000000000000000000000000

333s  偷懶, 偷竊, 打斧頭, 浪費水電煤... 是佢地天生的特性.  發表於 12-4-2 07:30

大宅

你要同agent反影下,今次好才你係廚房,下次咁啱你出左去點算?之前我叫工人煲野,講左幾點後熄火,點知佢好似旨意我係屋企,掛住做其他野,冇理個火,過鐘之後我入到廚房先發現佢冇熄火,即時俾我剷鑊金,我問如果火燭點算,之後佢開火就唔會離開個廚房,

公爵府

希望在明天

333s  雇主本身先學自理/做家務, 才會管理及監督外傭日常工作!  發表於 12-4-2 07:37

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 jloklok 的帖子

返屋企再問佢,當時發生既野一齊再發生,問佢做乜先? 聽佢講完再豆正佢啦,如果佢識噉点解當時會敢.

火就話佢点解要咁? 講唔聽?知唔知危險?要佢賠$, 問佢知唔知点解要佢賠? 除咗整壞野要賠,最主要係等佢記得. 出糧時再提佢,下次唔好...火燒野係嚴重錯失..之類...

樓主加油~

333s  正確! 值得一學. 要菅理, 要豆正佢, 要檢察, 要檢討, 要改正  發表於 12-4-2 07:41

男爵府

引用:我個工人都算係勤力+(如果你睇住既話!因為

原帖由 irene_the_pooh 於 12-03-29 發表
我個工人都算係勤力 (如果你睇住既話!因為我試過大肚時要訓床一星期,我只係o係房冇出廳,我間屋仲要唔係 ...
我個工人都係咁,睇住就好似好勤力但又做得好慢,做嘢又唔識分急緩,溱小朋友又唔惦,煮食又唔好食,依家諗緊同唔同佢續約好,煩死!

333s  看佢完一頂家務的時間. 就會預算做家務的時間. ie拖地10min/6-7百呎.  發表於 12-4-2 07:33

大宅

水晶宮

煩鬼死 !

等樓主火!

炒工人又怕來一個更不濟的......總之做僱主就是不爽!

333s  炒非最好的方法. 管理及監督外傭日常工作+安排+時間控制.  發表於 12-4-2 07:38

伯爵府

vego 發表於 12-3-29 15:43
希望在明天

「希望」永遠唔會發生o係外僱身上!

伯爵府

vivienfong 發表於 12-3-29 17:00
我個工人都係咁,睇住就好似好勤力但又做得好慢,做嘢又唔識分急緩,溱小朋友又唔惦,煮食又唔好食,依家諗 ...

我o個個都唔識分緩急,試過自己做晒佢認為要做晒既家務先煮飯,終於我地成十點先有得食!
我初初都冇為意,後來先發覺原來佢地諗野唔識轉彎!

333s  雇主為佢分priority! 先后次序! 雇主正常生活習慣要佢記  發表於 12-4-2 07:35

大宅

回覆 irene_the_pooh 的帖子

用工人真係訓練我地 d 耐性 lorrrrr

侯爵府

BK Milk勳章

我尼個賓真係跌破我眼鏡 聽人地講賓寸d 但我唔覺喔 反而以前個肥印

把口同態度好衰 ! 尼個賓姐好勤力 可以唔放星期日 6點幾做到夜晚12點

( 唔係我要求呀 ! 係距自己係甘咪咪摸摸)

但以前距就做工廠既 完全無經驗 所以好多常識都唔明

煮食爐旁邊可以擺好多野 燒著都唔知 天氣熱都照幫我小朋友

著羊毛底三

凍唔會加三 連見到小朋友踢被都唔會幫手蓋返

唔識煮野 大眼雞煎 紅三魚蒸

大仔唔跟距 餵唔到距 唔跟距

只有勤力

唉 ! 都唔知仲要湊尼個女幾耐 已經四個月啦 !

餐餐我地食飯距又唔鐘意食 距會自己買麵包食呢 !

日日見距甘買法 都唔知距點籌錢呀

首頁

尾頁

跳至