論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問如果個工人話唔做,我要唔要比機票佢走架?

我想問如果個工人12月3日嚟我屋企, 而家12月13日話唔做, 而佢話出年1月2日走, 我要唔要比機票佢走架?
我第一次請菲律賓工人咋,佢地D小姐脾氣我都頂佢唔順!
THANK YOU!!!!

水晶宮

Re: 我想問如果個工人話唔做,我要唔要比機票佢走架?

要比機票佢走.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

如果我聽日就叫佢走呢?
因為係佢自己唔想做, 唔係我叫佢走呢?
唔該哂

男爵府

在終止僱傭合約或合約期限屆滿時, 你應支付給傭工的款
項須視乎傭工的受僱期和終止僱傭合約的原因等因素而
定。但是, 終止僱傭合約的款項一般包括:
1.任何未發放的工資(MUST);
2. 代通知金( 如適用) ;
3. 工資代替任何未發放的年假,及該假期年按比例的年假
薪酬 (MUST) ;
4. 長期服務金或遣散費( 如適用) ;
5. 其他根據僱傭合約指定須支付予傭工的款項,例如回程
機票和膳食及交通津貼等。(MUST)

男爵府

You also need to pay air-ticket in any situtation. Beside, if you ask her to early leave, you need to pay the one month salary for notice because is you ask her leave and this is not her decision.

.
laminghim 寫道:
如果我聽日就叫佢走呢?
因為係佢自己唔想做, 唔係我叫佢走呢?
唔該哂

複式洋房

要比機票佢走, 而且你要小心佢呢段時間會唔會偷你野呀! 另外, 佢13/12 通知你佢要2/1走, 唔夠一個月通知, 所以佢應該要比番代通知金你, 不過我建議你到佢走果日先好同佢講, 費事佢玩野.

男爵府

Bingo!! 但因為咁,佢亦都有權同你講話做到12/01而唔比番代通知金你,of coz你都唔可以say no,如果唔係,你要比番佢ga la.Anyway, becareful and remember to ask her to give you a resign. letter. Why you don't ask your agency to help you??

fongmama 寫道:
要比機票佢走, 而且你要小心佢呢段時間會唔會偷你野呀! 另外, 佢13/12 通知你佢要2/1走, 唔夠一個月通知, 所以佢應該要比番代通知金你, 不過我建議你到佢走果日先好同佢講, 費事佢玩野.

水晶宮

princess_mama ,

有事請教,pls check pm,thanks.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

CINDYC,
唔好客氣.please check pm, I reply la.

首頁

尾頁

跳至