親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下,一家三口,會留三天曼谷,三天芭提雅再三天曼谷,主要去樂園及hea下,大約要預多少港幣的泰銖呢?又請問有冇乜嘢食和買的介紹,在那裏?謝謝

屋塔房王世子

水晶宮

回覆 elsawong 的帖子

點解住曼谷去Pattaya 又返Bangkok,甘會哂咗二程車費喎,Bangkok 可住Renaissance Bangkok Ratchprasong Hotel, Grande centre Point Ratchadamri , Courtyard By Marriot or Bangkok Anartana
Ratchprasong. Pattaya想Resort feel ,可揀Amari Orchid Ocean Tower,方便舒適可揀Hilton Pattaya,
佢既twin bedroom 係兩張四呎床,很舒服。樓下係大型商埸。

複式洋房

回覆 回覆:HLDMaMa的帖子

我都想知道去6日bangkok 同芭提雅行街shopping+ spa +day trip+食野 車費 要用大約幾錢港幣一個大人? 請指教

子爵府

曼谷有無特別地方合細個小朋友? 有無必去特色新景點?

水晶宮

回覆 raymondlau1234 的帖子

幾多錢真係難講,要睇你食乜嘢,買乜嘢。例如我地好鍾意食姐娥,每次都食二餐,臨上機前必定大
擦-餐,上次九個人叫吃十六個餸,連佢經理都驚我地食唔哂。Spa三四佰蚊又有,六七佰蚊又有。(港幣),但水門雞飯又平到幾十Baht 喎,所以好難講。Shopping就更難定啦。如果係Pattaya join
one day tour既水上活動都貴,總之出門帶多D彈藥,傍身都好既。如有HSBC Citibank AE Card
可帶埋去,好多地方會有折。Buffet 有D會buy one get one free.

水晶宮

畀面勳章

raymondlau1234 發表於 12-4-9 06:39
我都想知道去6日bangkok 同芭提雅行街shopping+ spa +day trip+食野 車費 要用大約幾錢港幣一個大人? 請指 ...
我同老公上個月都自由行去左BKK 4D3N, 比小小心得大家SHARE 下

shopping :
視乎你買咩, 牌子野就通常唔洗買(d款同香港一樣, 價錢亦唔會比香港平)
一般買下nayara (蝴牒袋) 同手信, 我冇買咩野, 只係去左唐人街林珍香買
手信, 買左1600 Baht, 比左錢之後佢會pack好箱夜晚搵人送到酒店.
另外臨尾果日晌Terminal 21 買左個made in thailand 手袋, 5xx Baht

spa : 一樣有平有貴同視乎你做2hr/3hr定4hr, 一般唔太差的你預600~800一個人,
上個月我同老公去Divana 做左一個3粒鐘的"spa for message lovers" >
全身磨砂+oil message+熱按中藥草球 - 埋單(8折後) 6000baht
(tips : 我預早print定thailand fans 入面個coupon ; weekend有15% discount,
weekday就有20% discount, 記住1 張coupon for 1人only)

day trip : 我冇join過呢d, 比唔到comment

食野 : 又係果句"豐儉由人" 日頭我會食d平野好似魚蛋粉, 雞飯都係幾十baht,
晚餐食好d 例如出名的"姐娥"同"建興"(出名食海鮮), 你預平均HK$ 250/人.
我同老公預先book左"姐娥"叫左香辣胡椒炒蟹, 烤唔知咩海魚, 通菜,
芒果糯米飯, 埋單1820baht. 有一餐去左食呀一鮑魚, 埋單4100baht
另外食左兩餐日本野, 唔算貴, 都係HK$100/人左右.
如果去D大型商場的FOOD COURT 又係好平好抵食...........

交通 : 未去之前成日上網聽人講話晌曼谷最麻煩就係搭的士, 因為溝通問題OR遇著d
司機唔老實兜路, 但唔知係咪我甘地好彩, 全程4日搭的士都好順利, 原本我買(康X)
PACAKGE送左一張BTS 1-DAY PASS, 但我只有一日搭過2程(冇用到), 其它全程打的,
就算塞車搭成大半個鐘可能都係廿幾三十蚊港紙 (當然唔計機場去市區果程), so far
我覺得taxi OK, 下次都會揀taxi 做主要交通公具

唔計PACKAGE, 4D3N 用左 HK$5500 (我晌水門super rich 唱個rate 最高 3.95,
另外晌林珍香唱3.92, 機場最低 3.84)

複式洋房

我冇credit card呀...個range當玩normal 食豪d既...around幾多到幾多? 好怕唔夠~但又唔想帶過多...未試過咁去~唔知道洗費個range幾大...any suggestion ah HLD MAMA? THZ

水晶宮

畀面勳章

raymondlau1234 發表於 12-4-9 13:29
我冇credit card呀...個range當玩normal 食豪d既...around幾多到幾多? 好怕唔夠~但又唔想帶 ...

我地都冇用CREDIT CARD, 如一家三口, 我諗你預鬆D HK$2000/per day

複式洋房

回覆 靚豬豬 的帖子

靚豬豬~資料好有用呀!! 雖然我只係6年前去過一次...果陣咩都唔識...黎緊叫做第一次正式去玩...有呢D分享真係

參考一流~雖然個個去做既野買既野食既野都唔同~

不過起碼有個DRAFT既預算~

thanks a lot!!

仲有無其他朋友仔可以分享下用左幾錢同埋有冇咩係RECOMMENDED去既呢???

複式洋房

回覆 靚豬豬 的帖子

可能真係要...因為3日芭提雅2日曼谷~

SHOPPING + 手信LOCAL TOUR
打的車費
SPA
飲飲食食

HKD 10,000 會唔會唔夠添呢?!

個邊係咪無得提$$ 架??

水晶宮

HKD10000.00指兩個人嗎?應該OK 既。靚豬豬預算都好好。佢去Divana做Spa,這間係比較高級但獲好評。如你去Healthland 都算中
上,但價錢平D,也可一試。好多人會去Boots 買No 7護膚品和Hand Cream,又會去Big C 買生果零食。星期六、曰可去 JJ Market,有
幾千間舖賣野。全泰國既野都有得賣。係World Trade 有打邊爐
Buffet,都係Baht 499.00 "赤"食BBQ和日本野都幾好。

大宅

回覆:elsawong 的帖子

有小朋友去我就極力推薦Safari World,我找了私人導遊連私家車接送,價錢雖然貴啲,但佢安排得好好,我們全部表演看哂和餵不同動物都做哂,比較上次自己搭的士去,只看得兩個表演和只餵了長頸鹿和大象充實很多!

大宅

回覆:magg2241 的帖子

Safari World 2

大宅

Safari World 3

大宅

Safari World 4

Spy War Show

大宅

Safari World 4

Spy War Show

大宅

Safari World 5

大宅

超方便的酒店 - Grande Centre Point at Terminal 21

大宅

Hotel 2

大宅

Hotel 3

首頁

尾頁

跳至