自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請教: 點樣可以令細路仔做野快d?

阿囡6歲, 係慢郎中, 每樣野要叫3-4次先開動, 我地要越叫越大聲, 佢先會去做(佢聽覺無問題的!), 有無計改變呢個壞習慣??

琥珀宮

畀面勳章

上錬

水晶宮

畀面勳章

回覆:點樣可以令細路仔做野快d?

Fast forward

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

點樣可以令細路仔做野快d?

不斷叫,仲要加埋"即刻快點"疲勞式轟炸

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

珍珠宮

唔係化 發表於 12-4-9 19:45

阿囡6歲, 係慢郎中, 每樣野要叫3-4次先開動, 我地要越叫越大聲, 佢先會去 ...
佢咁大個,不如了解下佢咩原因次次都唔係第一次叫就回應呢?
例如: 如果你叫佢做果樣野,佢唔想做,可以表達話唔想做,或者想一陣間先做。

唔應該唔應人,咁係冇禮貌的。
輸入搜索內容

子爵府

溋溋 發表於 12-4-9 19:55
不斷叫,仲要加埋"即刻快點"疲勞式轟炸

但咁樣, 我會疲勞過佢

子爵府

anna_my_baby 發表於 12-4-9 19:55
佢咁大個,不如了解下佢咩原因次次都唔係第一次叫就回應呢?
例如: 如果你叫佢做果樣野,佢唔想做,可以表 ...

佢總係掛住佢自己想做既野, 其他事都唔覺趕

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆:唔係化 的帖子

你可以試下將幾樣佢要做既野夾埋,如:食下午茶+做功課,要求佢係一段時間內完成,如:45分鐘,等佢學習自己安排時間。

如果佢可以完成,就可以比d獎勵佢,如:佢鍾意既電視節目、媽咪陪佢玩遊戲等。

如不能於限時內完成,便沒有獎勵,任佢點扭都唔好比佢。

另外,6歲應該識睇鐘,樓主可嘗試用鬧鐘去協助佢。

過程中,樓主要不停提醒佢仲有幾多時間,做唔到既後果,同埋開始時,個target唔好set得太高,等佢可以慢慢改變。

以上純粹個人經驗+意見,希望幫到你~

子爵府

ting11741181 發表於 12-4-9 21:13
你可以試下將幾樣佢要做既野夾埋,如:食下午茶+做功課,要求佢係一段時間內完成,如:45分鐘,等佢學習自 ...

好實用!!! 其實我之前試過類似既野, 但唔係好WORK, 等我再試下先!

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ting11741181+發表於+12-4-9+21:13+

原帖由 唔係化 於 12-04-09 發表
好實用!!! 其實我之前試過類似既野, 但唔係好WORK, 等我再試下先!
唔洗客氣,其實當你個囡囡可以持續係限時內完成你交比佢任務之後,樓主可以同囡囡一齊制訂時間表,由放學開始到訓覺呢段時間,等佢可以持續去管理自己既時間~

珍珠宮

引用:請教:+點樣可以令細路仔做野快d?阿囡6歲,+

原帖由 唔係化 於 12-04-09 發表

阿囡6歲, 係慢郎中, 每樣野要叫3-4次先開動, 我地要越叫越大聲, 佢先會去 ...
有可能是集中力/專注力不足,要留意小朋友發展,有需要請專家評估

首頁

尾頁

跳至