自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿b 4個月大,而家18.2磅,有需要嗎

禁止訪問

引用:阿b+4個月大,而家18.2磅,有需要嗎 +

公爵府

回覆:bb超重,要轉食其他奶粉?

轉隻隻都差唔多架喇,你bb吸收得勁,減奶粉啦。我個女又係超重,所以好快比粥仔同減奶,咁耐都冇餐食多過6安

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

可以試下,我仔個時轉左隻奶粉好似吹波

禁止訪問

bb超重,要轉食其他奶粉?

禁止訪問

BK Milk勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果阿b食得好,唔轉都冇問題,未算十分超重,我仔四個月果時都18.4lbs,不過佢係全人奶冇得減餐,你真係覺太重,係應該減少食量而唔係轉奶粉!不過bb遲d再大d,扯高d,又唔會話超重ga喇!!咪當儲o黎touch wood第時變唔會瘦晒先喇!!唔使太擔心喔!!

維港  AGREED~  發表於 12-4-15 10:34
wong191    發表於 12-4-15 10:21

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女六個月個陣醫生話超重,只係叫我加多1-2oz水係奶粉度比阿女食咋!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:stkyo的帖子

我個仔4個月大時都18.9磅,
每次姑娘都話佢超曬標,唔好再加奶比佢,

stkyo  唔係加奶,係加水!  發表於 12-4-15 10:53

翡翠宮

好媽媽勳章

當年我仔因敏感轉豆奶都漲,只係無普通奶粉漲得咁誇。。

仔係兩個幾月,醫生已經叫我開稀D奶粉比BB食,太吸收,無法。。

水晶宮

溝稀啲奶

我覺得啲bb好似有個量杯响胃咁,份量少左唔係佢慣常份量,好可能會扭計

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:阿b+4個月大,而家18.2磅,有需要嗎 +

原帖由 tracymak88 於 12-04-14 發表
的仔仔出世7磅4,滿月時15磅…

大宅

都唔係重得好犀利。用多啲水溝淡啲應該得㗎喇!食得好地地點解要轉?如果轉咗唔適應,真係唔洗減都瘦!!!

我以前餵全人奶,個女3個月已經18磅,醫生都冇講佢要減肥噃!
好似wy_yen講,BB大啲,扯高啲會顯得瘦。而且開始食固體會重得慢好多㗎!

禁止發言

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

當年阿女都係超磅大碼肥B
健康院叫我唔好加奶
一路睇住阿女體重
到食飯仔阿女又食得少 但都肥嘟嘟
上左小學先開始瘦 小3先正常
其實只要唔爆飲爆食 大到咁上下自然會瘦 長期抗戰來架

瑪瑙宮

引用:Quote:安室だがな 發表於 12-4-15 10:27 的

原帖由 維港 於 12-04-15 發表
一個月得30日, 重咗7磅幾, 一倍???
食的好係得既 我女食人奶滿月都double左 轉左奶粉之後仲誇張 超吸收

瑪瑙宮

引用:阿b 4個月大,而家18.2磅,有需要嗎

原帖由 tracymak88 於 12-04-14 發表
唔好加份量落 醫生點講

水晶宮

引用:Quote:原帖由 維港 於 12-04-15 發表一個月

原帖由 RSG媽媽 於 12-04-15 發表
食的好係得既 我女食人奶滿月都double左 轉左奶粉之後仲誇張 超吸收
咁禾要檢討下,薯仔出世八磅,全人奶,一個月後十磅咋

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

子爵府

的奶粉罐叫用3匙,咩俾小一匙加多的水,小朋友重的冇所謂,大的同佢做多的運動就好快標高,有的肥都好嘅,高咗都有的肉地

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 RSG媽媽 於 12-04-15 發表食

原帖由 蕃茄薯仔湯 於 12-04-15 發表
咁禾要檢討下,薯仔出世八磅,全人奶,一個月後十磅咋
太肥唔健康架 我當年唔識先搞到個女咁肥 個個都話佢有潛質做欣宜 好彩瘦得返

首頁

尾頁

跳至