母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

第四日渣極泵極得兩滴,阿女食極都唔飽,我都好想有多啲呀6299成日係度講睇見就"淒涼囉!食唔飽!"我自己一聽到就好想喊喇!攪到好大壓力呀!最慘補奶粉又比三姑六婆成日唔好逼我餵多啲,我心情真係好差!已經比阿女啜到損晒好痛,加埋而啲咁既壓力,我真係晚晚偷喊,大家有咩方法上奶快啲呀教下我啦

大宅

飲多D上奶湯水,例如通草煲豬腳、木瓜魚湯,平時多啲埋身喂

大宅

回覆:壓力好大呀!可唔可以幫下我點樣食咩快啲多啲奶

飲多多湯同埋瞓覺

別墅

壓力大心情差更難上奶,個人認為心理狀況!才是最重要!一於借襲耳陳對耳仔!相信自己做得到!加油!你一定得架!

大宅

回覆:sonbbb 的帖子

放鬆d,飲多d湯,休息多d, 其他人唔好理佢地,BB 會知道你好錫佢,你盡左力就得。

男爵府

首先,唔好理人講乜好重要。今後勁多呢D說話由唔同人同你講。你要學識左耳入右耳出,如果唔係會好易失去信心。

密密餵密密泵係最快嘅上奶方法。
每2個鐘泵一次。半夜一定要起身泵,3個鐘一次。所以每日11次左右吧。
飲多D液體,代茶又好,湯水又好。

上奶湯要通左乳腺先好飲,否則谷死。木瓜湯上奶呀。豬腳湯都得。

努力呀,我地好多都係咁堅持過來的!加油!

別墅

畀面勳章

引用:首先,唔好理人講乜好重要。今後勁多呢D說

原帖由 Hyda 於 12-04-16 發表
首先,唔好理人講乜好重要。今後勁多呢D說話由唔同人同你講。你要學識左耳入右耳出,如果唔係會好易失去信 ...
咩叫通乳腺

大宅

唔好俾壓力自己,我有唔開心都會同老公講,等佢明白,同埋幫我係有需要既時候招呼d親戚。我覺得飲多d湯水,同瞓多d,會多d奶,同埋pump多d,遲d會多d奶ga la

男爵府

引用:Quote:原帖由+Hyda+於+12-04-16+發表首先,

原帖由 sonbbb 於 12-04-16 發表
咩叫通乳腺
由胸部外圍向乳頭方向按住推。痛都要忍。因為你幾廿年冇用過乳腺呢D通道,塞係正常。通左,奶就會出得好。但都未通哂的,要BB啜先會通哂!BB啜幫你通,泵都會出得好D多D。

男爵府

你可以試下食金針菜,我生完奶奶用來蒸瘦肉比我食,話可以通乳;上奶湯真係遲些先飲,因為岩岩生完,身體未知你要幾多奶,會一次過比好多,我自己開頭都係飲清湯,兩個星期先飲上奶湯

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

煲魚湯,如果都仲系無架就咪勉強自己喇,BB健康最重要

大宅

BB防敏心得分享勳章

放松D唔好畀咁大壓力自己買D通草煲豬腳食,效果唔錯㗎

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

通草果D都係唔好咁快飲住.....試下BASIC果D方法~~~

魚湯....大魚尾煲木瓜/ 梳羅魚煲番茄甘荀
木瓜燉奶
食多D肉類.....豬腳..豬腳煲湯又得(豬腳煲冬姑)
煲雞湯又得~~

我上母乳班果個人話,你煲乜野湯都加D花生落去...會有助上奶~~

如果你個B太細個唔多識啜.可以搵你老公幫你啜,都有助快D上奶或者啜通乳線...(因為果時我老公都幫我....

加油..唔好放棄,你要相信自己.....要RELAX....訓多D同埋....要唸住自己係有奶俾BB,夠BB食...咁就得啦~~.

我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

大宅

壓力好大呀!可唔可以幫下我點樣食咩快啲多啲奶

我生完第五日,日日埋身餵,正常二至三小時—次 ,無補奶粉,結果阿仔過輕入院,埋身不好處是唔知他食左幾多!而家決定唔再埋身改甪手泵!起碼知他飽唔飽

別墅

放鬆啲啦,搞到自己咁大壓力對自己同上奶都冇乜幫助架。我個女剛滿月,都追唔到佢既食量呀。有朋友教我炒白米、糙米、紅米、元肉、杞子、南棗用黎煲代茶,可增加奶量。我飲咗兩日,奶量多咗一倍。但心情都好重要。如有時埋身啜完bb都唔夠飽就補少少奶粉啦。唔係bb成日捱餓會好扭計,你又會覺得好大壓力喇。但唔好放棄呀,keep住俾bb啜多啲啦,或有時bb瞓過龍唔起身食就泵啦。捱過咗等奶量充足穩定就得喇。一齊努力呀!

大宅

姿勢唔正確都影響架,可以去健康院搵姑娘教。
煲章魚花生湯,花生可多奶。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

其實休息得好都會多奶D架~

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我試過花膠效果至好,D奶多咗好多~

別墅

畀面勳章

多謝名位呀!我唔放棄架!我由两滴去到大半安!我會加油!故娘話我姿勢正確,可能要餵密啲,我而家放鬆左好多,阿女要補奶粉充飢!我想問下我一餐奶粉一餐人奶咁得唔得架?我而家開始做泵媽,因為阿女唔夠力啜我乳頭!

男爵府

回覆 sonbbb 的帖子

你可以先泵D人奶出來俾她吃先.唔夠再俾奶粉,唔好唔補粉.萬一體重跌得多,會俾人捉返醫院噶.我之前系醫院堅持全人奶.結果阿B跌左9.4%噶體重,結果留左系醫院兩日.我而家餐餐都系咁.先俾人奶她吃.我都系泵出來噶.我由20ML到而家有2安一餐.慢慢來啦!

yoyochg  我個女9.8%添丫..  發表於 12-4-19 16:48

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊