嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請問各位餵一餐粥要幾耐?

我仔仔九個月大,可以兩餐固體,通常下午糊仔,夜晚粥仔,但佢每次食粥都可以搞成個鐘,頭十啖就自願食,之後就同佢搏鬥咁,有時真係餵到好憫,我已經試過煲唔同的粥,又試過餓佢耐d,結果一樣

請大家指教下

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

食到佢唔想食就得了,唔好硬喂。你可以俾佢食点米糊,直接冲就得,唔使餐餐煲粥。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

9个月大主要都系食奶,辅食花样多点,唔一定一餐要食饱。

大宅

小侄女宜家一歲,以前都會好乖咁畀人喂,最近成日都扭計,喂佢又唔愿,自己食又系度搞,搞到生晒水都唔食一餐飯要食成個幾鐘,五點幾喂到我哋食完飯,洗埋碗都未食完

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

儘量餵喇,但系如果真系食得好少就開奶,畢竟BB先9個月

男爵府

畀面勳章

餵粥仔問題

多謝各位的回覆,其實我都唔想硬要佢食,無奈我媽媽同奶奶都話bb 夠大啦,成日食咁少,唔怪得唔生肉,奶奶仲話佢之前湊果d 一早食一大碗粥,再加四安奶wor,我心諗駛唔駛咁多呀,我仔一直埋身全人奶,我估佢食六安到啦,所以我開糊都係大半碗就算,但就成日俾人話我俾得少

大宅

BB防敏心得分享勳章

我仔都系吖,食佐幾淡就唔食啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:餵粥仔問題

我囡囡而家十分鐘可以KO一碗粥,但係我之前都捱咗兩個幾月嘅黑暗日子,日日挑戰我EQ,bu粥爆喊,完全唔合作,總之唔肯食,完全冇辦法,真係捱嫁咋,佢8個幾月突然肯食,而家餵慢啲都鬧人添,加油

大宅

食野個時系吾系身邊有好多玩具之類嘎,甘樣會影響佢嘎注意力嘎~~~~

男爵府

畀面勳章

引用:我囡囡而家十分鐘可以KO一碗粥,但係我之前

原帖由 黃二少奶 於 12-04-19 發表
我囡囡而家十分鐘可以KO一碗粥,但係我之前都捱咗兩個幾月嘅黑暗日子,日日挑戰我EQ,bu粥爆喊,完全唔合作 ...
我都希望快d 到果日,可以好似你囡囡食得咁快,而家日日俾佢挑戰我的eq 底線,真係好憫

男爵府

畀面勳章

引用:食到佢唔想食就得了,唔好硬喂。你可以俾佢

原帖由 pigpig12 於 12-04-19 發表
食到佢唔想食就得了,唔好硬喂。你可以俾佢食点米糊,直接冲就得,唔使餐餐煲粥。 ...
我都俾佢下午食糊仔,夜晚先煲粥架啦,佢食糊仔爽快好多

男爵府

畀面勳章

引用:食野個時系吾系身邊有好多玩具之類嘎,甘樣

原帖由 月夜星晨 於 12-04-19 發表
食野個時系吾系身邊有好多玩具之類嘎,甘樣會影響佢嘎注意力嘎~~~~
我已經熄電視,又唔俾玩具要佢坐 highchair架啦,都食得好慢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+黃二少奶+於+12-04-19+發表我

原帖由 雋寶貝 於 12-04-19 發表
我都希望快d 到果日,可以好似你囡囡食得咁快,而家日日俾佢挑戰我的eq 底線,真係好憫

...
我個陣成日發脾氣鬧佢嫁,日日倒粥,浪費我心機

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 雋寶貝 於 12-04-19 發表我都

原帖由 黃二少奶 於 12-04-19 發表
我個陣成日發脾氣鬧佢嫁,日日倒粥,浪費我心機
我而家都係咁呀,一餵粥就變左另一個人咁,自己鬧完佢又覺得佢好可憐,之後又話錫番,成個傻婆咁

大宅

2018復活節勳章

回覆 雋寶貝 的帖子

我同你掉返轉,,係要睇電視(重要一定係bb台)先食..

別墅

回覆:餵粥仔問題

原來大家都會有同樣的問題

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 雋寶貝 的帖子 我同你掉返轉,,係要睇

原帖由 natvong 於 12-04-19 發表
回覆 雋寶貝 的帖子

我同你掉返轉,,係要睇電視(重要一定係bb台)先食.. ...
我試過開電視,佢睇到眼定定,完全唔開口,睇咩台都係咁,其實佢本身係個電視精,平時一開電視就咩人都唔理,你阻住佢睇仲會推開你

男爵府

依家係個過渡期,但係所有媽媽都會為咗呢個諗計

大宅

2018復活節勳章

回覆 雋寶貝 的帖子

係因為佢bb台會笑,趁佢笑就餵...唉 ~

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:natvong的帖子

我個仔睇電視好少笑,佢只會勁認真咁睇到眼定定,就連卡通片都唔笑,要佢笑就要揾人引佢

首頁

尾頁

跳至