論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

終於完咗單case, 成個人都輕鬆咗, 個官都好搞笑, 成日暗示我哋細數(即幾百蚊果d)就俾,講明叫我哋唔好為啖氣打官司, 唔值得咁. 之後d細數都費時拗, 除咗佢應得部份(因佢係自己走佬, 出唔到尾數), 只係跌多幾舊水, 當送走瘟神, 比起當初佢claim我兩萬幾近三萬, 係少咗好多.

噚日都有個小插曲, 相信大家聽到都好會開心, 話說, 我哋係個court嘅第2case,當第一個case完嘅時候, 我哋準備起身果時, 個官突然好大聲咁pk工人身邊果個人

官話: , 你同我出嚟, 點解又係你? 我認得你, 我見過你好多次, 你成日都嚟, 你係咩人? 你係咪agent公司嫁?

果個人答: 唔係

官話: 咁你係咩人?

果個人答: 我係工會嘅

官話: 咁你攞你嘅證件嚟,

果個人答: 冇帶

官話: 你話你係就係ar?

跟住個官俾張紙佢, 叫佢寫低佢個名列工會名, 仲話:我會check下係咪真嘅.

咁跟住我哋開庭, 一開始個官同個pk姐對claimitems , 佢竟然連審裁處出個份claim form都冇帶,個官問佢A item,& claim$$, 佢攞住佢份自白書係度讀, 九搭唔八, 官問佢嘢又唔答人, 跟住個官話佢, 你究竟知唔知自己claim? 你連自己claim幾多$$都唔知咩?? 定係人哋叫你claim你就claim??? 最後個官唔理佢, 淨係同我哋對.

到個pk姐發言果時, 果個人(即自稱工會職員果個)不斷係後面提水, 個官又喝佢叫佢收聲, 仲話 (指住佢): 我最近收到好多人投訴你, 包括僱主, agent, 都話你教唆工人告僱主, d行為係包攬助訟, 係刑事罪行. (同繙譯人員講) 你繙譯埋佢聽.

D官日日都對住d pk工人屈僱主, 有時都幾心水清.

mansuper    發表於 12-4-20 16:35

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽到真係心都涼晒.

男爵府

男爵府

睛靈勳章

回覆 carolizaton 的帖子

希望有CASE 在身的JM 看到, 真係大快人心 !! 恭喜樓主, 不但打勝仗, 還摑了所謂"工會"的人一巴!!! 法官真係明察秋毫!! 我們要硬淨, 第D官司我唔敢講, 但跟外傭打的CASES, 我們千其唔好畏縮, 個D 騎呢人渣, 在法官面前, 實會穿崩露底! 我會 COPY 你個CASE 給其他將會上court 的JM。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

個官都唔底得HK人比人屈. 好官.
樓主好野, 唔比佢屈到. 咁衰, 有人係背後教路

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章

我諗好多時唔係僱主堅持要打,因為對於香港人時間=$$, 邊得閒同佢哋癲咁耐, 係d pk工人覺得條數太少, 堅持唔和解先要真係打官司.

小圓圓  時間精力比少數目更緊要,但工人唔收手,唯有無奈入場陪佢玩法律遊戲  發表於 12-4-20 13:54

大宅

好嘢!

我曾經遇到個十分之僕街嘅小巴佬!

系屋企門口帶住兩個小朋友上車

(大10歲,小3歲半),大女假期黎我屋企住幾晚,

所以功課同埋換洗衣服一大袋系我手拎住,另外只手拖細嘅上車)

我屋企門口為始發站,15位綠頂小巴

大女第二人上車,我帶住細嘅第三個上車

兩人分別DO卡,坐在第四排

細佬坐中間,我抽住袋嘢同埋拎自己手袋

車到第二個站口,坐滿

尼個時候僕街大大聲喝我,喂,你個小朋友DO佐卡未?

當時我正同大女講梗嘢,平時亦都習慣在多人坐車情況下

司機會問後邊坐嘅人,是否仲有空位,所以便未多加留心佢講咩

點知佢連大聲喝佐三次,先知原來佢系同我講

說大女未DO卡,話他沒見到有DO過

我雖然都有留意大女DO卡,但我仍然同佢確認多一次

佢話自己真系有DO

我話有DO卡喔,僕街不依不饒,一定要我走出去DO

我話我拎很多嘢,我下車時DO給你睇

佢想利用全車人嘅壓力,話停定架車,一定叫我行出來

我話如果佢有DO卡,點先?

佢話你DO嘍,我沒見過小朋友入錢

根住我行出去,DO完,張卡系有DO過嘅

結果過僕街手一揚便準備開車

我當時真系勁興,我話:你真系好僕街

跟住佢即刻話:你好去死快D啦

跟住我致電給老公,被司機聽到,仲話:死八婆,收聲了你!

我老公話,同尼D人冇乜可講,你報警吧!

跟住我打佐999,叫警察系車嘅終點處等!

警察黎佐,佢都系果種好囂嘅態度

警察話,會將案件交給交通科處理,可能需要我出庭指證

我話冇問題,我有幾忙都會抽空去

我唔會讓尼D僕街得逞!

後續真系有阿SIR打給我確認情況 ,我堅持要告此司機

從此後我再未見過此司機出現過,因為我一天接送小朋友放學

坐四次,冇再見過佢,應該炒佐!

公道自在人心,系惡勢力面前我啲不可低頭!

小圓圓  投訴熱線無用.講粗口可告佢不禮貌對待乘客.司機知你出入地點,會唔會怕....  發表於 12-4-20 13:56
CBabeY  你好叻呀, 我都曾經遇過小巴八街事件, 但豬左無報警, 淨係打政府熱線投訴  發表於 12-4-19 23:59

珍珠宮

男爵府

回覆:噚日上完勞資審裁處後分享

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

好嘢 天地有正氣, 比 十個 like 個官

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

淡然離去 發表於 12-4-19 21:24
好嘢!

我曾經遇到個十分之僕街嘅小巴佬!

咁樣咒一個女人帶住個細路, 把口毒得咁緊要. 幾大報警. 你好叻

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

男爵府

男爵府

畀面勳章

恭喜樓主個官都好抵讚呀, 為公義出頭, 請問你個妹係印定賓??如果係賓, 佢工會有好多人識玩野, 真係好PK。

carolizaton  係印  發表於 12-4-20 08:42

禁止訪問

侯爵府

BK Milk勳章

複式洋房

回覆 carolizaton 的帖子

Yeah!!

禁止訪問

引用:我諗好多時唔係僱主堅持要打,因為對於香港

禁止訪問

回覆:淡然離去 的帖子

首頁