親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 喜洋洋 的帖子

係未來回程都可以用呢?

男爵府

喜洋洋 發表於 12-4-29 15:11
我星期二飛返嚟,我搭約二點九架機場巴士,都係搭八點pm返hk,去到機場約四點半,之後係機場行下食下嘢,首 ...

唔該晒, 請問搭地鐵記NO. 方便嗎?有無D鋪星期日唔開, 我打算星期日去玩具批發, 首爾塔/熊仔館(可上嬝CHECK), THX

男爵府

畀面勳章

回覆 coldmilktea 的帖子

係呀, 每人一張, 兩個人就要print 兩張,
你cut 好size 比個司機, 上車有找續, 唔使唱定散子,
你上車可以同定個司機講去uljiro co-op, 佢到咗站會叫︰uljiro co-op, 你聽到就落車,
最好當然自己都留意下

男爵府

畀面勳章

回覆 AA 的帖子

我睇個本旅遊書話n soeul tower 好似全年開,
你再check 下,
搭地鐵都有數站, 有d 站冇number....@@
所以, 你先睇條地鐵線顏色和號碼
上咗車就望下, 下一個站係咪你想去個條線, 啱就可以輕鬆d,
每到一個站望一望月台個牌就ok
我覺得搭韓國地鐵都幾易, 不過轉車就超煩, 唔係過對面月台,
要行好多路, 又多樓梯....

大宅

peckykoo 發表於 12-4-27 13:08
sauyeema,

你1大1小合共是5,750 , 而我去了台北 31/3飛坐 CX 合共是5,210
愛寶樂園很美,城堡有小小似Disney,影相都不錯,費用是30,000won (大人)全包,小童就不記得,有Admission fee only的票,會平D,裡面有機動遊戲e.g.碰碰車、海盜船....,T-express 過山車,有吊車,平時去會無禁多人,但當日都有一團團學生。有個四季花園,幾靚架,當時開滿鬱金香,玫瑰花園就要5月先有花,動物園有野生動物,小動物e.g.松鼠仔、狐狸仔...,可以喂雀仔,第一次比隻雀仔企在手掌上,阿仔好開心,我們沒有看煙花,6:30pm就乘車走,怕唔認得路,回到明洞區都8:30pm。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 sauyeema 的帖子

Hello sauyeeme
又係我呀, 有問題問呀..
我一行九人, 七大兩小 (4 & 2 years old) 今個星期出發了, 之前你答左我去同回程問題, 很感謝!
我想問小孩要買T money 嗎? 是否在機場一出便可買? 我相信我地多數MTR因時間易掌握.
是否買卡再增值?
謝謝!

大宅

凱凱 發表於 12-4-27 17:26
請問酒店有冇浴缸, 早餐包唔包小童??邊間航空公司呀??謝謝!!!!!!!
Hi, 凱凱,

我住的是 deluxe room,所以有浴缸,但不是每間房都有浴缸,有D單人和雙人房是企缸。
至於早餐,因我訂房時話明3個人,所以是要收3人錢,仲要比稅架,有3人早餐券和3套毛巾,Hotel web-site有價錢,你可以上網看看。

航空公司是韓亞。零晨機去,晚機返。去到仁川,搭機場巴士去酒店,放低行李,然後去汗蒸幕覺,阿仔左3個鐘,就全日叉足電,我覺得去休息下好好多,話晒唔後生嘛!

水晶宮

回覆 TamDaiHung 的帖子

出咗移民局有間便利店,佢有T-money 賣同增值埋,不過你9個人連增值都唔少錢。而且返港退番張
card 會番W3000.00(大約),其實搭的士都唔貴㗎(只要唔好揀黑色),如果搭機埸巴士又要用減W1000,既coupon,就要俾cash,因為do card 係fixed咗個價錢。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:HLDMaMa 的帖子

Thanks !
我覚得地鐵易就D時間。我都想搭的士因多人但又怕塞車!

大宅

TamDaiHung 發表於 12-4-30 11:49
回覆 sauyeema 的帖子

Hello sauyeeme
原來6歲以下免費,Please see: http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/TR/TR_CH_5_7.jsp

我在機場GS25買T-money咭,對出就是Gate 5 (上機場巴士的閘口),T-money咭要3,000won,然後deposit 10,000won搭車用,不過你地人多,真係可以搭的士化算D,不過就要寫定晒D韓文景點名稱,有埋地址地圖給司機看就穩陣D。你住邊處?去邊D景點?地鐵如果要轉線真是頗遠!

男爵府

引用:Quote:凱凱+發表於+12-4-27+17:26+請問酒店

原帖由 sauyeema 於 12-04-30 發表
Hi, 凱凱,

我住的是 deluxe room,所以有浴缸,但不是每間房都有浴缸,有D單人和雙人房是企缸。
汗蒸幕可唔可以影相架?

男爵府

引用:+本帖最後由+喜洋洋+於+12-4-30+09:04+編輯

原帖由 喜洋洋 於 12-04-30 發表

回覆 AA 的帖子
唔該晒

大宅

sauyeema 發表於 12-4-30 09:10
愛寶樂園很美,城堡有小小似Disney,影相都不錯,費用是30,000won (大人)全包,小童就不記得,有Admission ...
對不起,寫錯價錢,愛寶樂園成人全包應該是40,000won,小童31,000won,有一種票Admission Fee only 會平D。

凱凱,

汗蒸幕裡面睡覺個層我估可以影,我地都是影自己,沒有騷擾其他人,但更衣洗澡的地方就不要影。

男爵府

引用:Quote:sauyeema+發表於+12-4-30+09:10+愛寶

原帖由 sauyeema 於 12-05-02 發表
對不起,寫錯價錢,愛寶樂園成人全包應該是40,000won,小童31,000won,有一種票Admission Fee only 會平D。
...
唔該晒!想問汗蒸幕訓覺果層熱唔熱架?係未要換佢d衫架?

大宅

凱凱 發表於 12-5-2 13:59
唔該晒!想問汗蒸幕訓覺果層熱唔熱架?係未要換佢d衫架?
我去的是東廟站的Sparex,我們志在下覺和休息。去到後付了錢,就給你key和一套衫,換了後就上去睡覺。起初覺得有D焗,好似開左暖氣似的(不知是不是天氣仍然凍),我們唯有找個近窗較涼位置睡覺lu。

男爵府

引用:Quote:凱凱+發表於+12-5-2+13:59+唔該晒!

我去的是東廟站的Sparex,我們志在下覺和休息。去到後付了錢,就給你key和一套衫,換了後就上去睡覺。起 ...
即係唔好夏又去啦喎!

大宅

凱凱 發表於 12-5-2 15:38
即係唔好夏又去啦喎!
因為得張席和的寢頭,沒有被,所以熱到唔會凍親你,不過夏天去就不知la,韓國普遍上25C度才開冷氣。

別墅

引用:Quote:candw+發表於+12-4-26+02:14+我想五

原帖由 sauyeema 於 12-04-27 發表
我剛復活節時去,我第一次自由行去韓國,試過自由行之後,真的不想再跟團,好玩好多,唔洗跟導遊去埋D無聊 ...
Metro hotel你book幾錢晚呀

別墅

引用:分享一張22—4係首爾大公園影+ +

原帖由 喜洋洋 於 12-04-29 發表
分享一張22—4係首爾大公園影
太正

男爵府

引用:Quote:凱凱+發表於+12-5-2+15:38+即係唔好

因為得張席和的寢頭,沒有被,所以熱到唔會凍親你,不過夏天去就不知la,韓國普遍上25C度才開冷氣。
...
係未一定要換佢啲衫架?妳有冇去樂天世界呀?係未去到先買飛?

首頁

尾頁

跳至