婆媳關係

跳至

首頁
12345...97

尾頁

子爵府

匿得一時唔匿得一世... 你試下比99知你真係想多一事不如少一事, 岩岩有左係最危險既, 佢都唔想無左粒孫架... 加上話佢知因為你岩岩大肚, hormone攪到你脾氣唔好, 驚要99服待你之餘唔小心比左氣99受就罪過啦... 所以等一切安定左先啦... 你仲有幾日就返過去囉, 都唔想咁走黎走去...

叫佢喺深圳玩下, enjoy下先... 咁快返北京又要服待62, 咁辛苦, 自己玩下relax下先返去... 當放自己一個假...

如果真係想見你既, 問佢落黎香港一日半日得唔得啦... 佢都唔會過夜架啦... 咁都係對幾個鐘, ok既~~~

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

你relax d la...
U r not their daughter, they should not be ur burden!
既然你C6都叫你唔好理佢地就唔好理啦!
你上咗去同99焗住困獸鬥,必死! be tough, protect urself n the bb!
上咗去你自己出唔到去,佢亦唔見得到時到候比你反HK. 或澳洲!
做人blunt 有blunt嘅好處! shut down the phone and go shopping!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-29+16:24+我開始

原帖由 A.Yin 於 12-04-29 發表
我明白我明白,現在已經變相無人迫我去,我只是冇諗過一件咁小的事會掀起一單一觸即發的家庭糾分,如果我有 ...
A. Yin
其實你媽知否上次你要睇醫生? 唔知就同佢講啦。我諗跟住佢會肯孭上身要你留響佢身邊的。

不要太激動,身子要緊。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

我覺得佢地好變態,好似焗你上轎咁,一方面唔聽你老公電話唔俾人搵到佢地,唔聽任何解釋理由,淨係一味要人地順佢地既意思做﹔另一方面完全係疲勞轟炸式咁監你去。佢地明知你軟淋淋,唔敢拒絕佢地,所以先會搵你又唔聽佢地個仔電話囉。

其實你一味逃避唔聽佢地電話都唔係辦法,我明白你覺得好難拒絕佢地,但係而家搞成咁佢地都知你避緊佢地,咪搞到仲核突。你不如聽佢地電話,正式拒絕佢地啦,理由跟樓上講就得,bb唔穩定,唔想四圍去,想享屋企休息下,信唔過大陸醫生,香港有個睇開既都叫唔好四圍走等。你唔聽佢地電話,咪將件事愈搞愈大,俾個機會佢地覺得你唔俾面又發癲,醜婦終需見家翁,事情始終要解決的。

大宅

Ask your mom go with you.

大宅

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-29+16:24+我開始

原帖由 A.Yin 於 12-04-29 發表
我明白我明白,現在已經變相無人迫我去,我只是冇諗過一件咁小的事會掀起一單一觸即發的家庭糾分,如果我有 ...
最重要既係你bb, 明冇?

子爵府

叫你老公同99講, 唔會比我老婆返大陸住, 食物, 環境, 治安都唔放心。話比佢知, 點都要你留係香港, 為咗你同肚入面個BB, 都係香港好過大陸, 有咩事要睇醫生都方便好多。

大宅

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

既然係咁,你去sz,但係.......你媽陪你去,講明只係兩晩。等你媽知佢係咩人。仲有,儍妹,嗰個你媽咪黎,你要tell her the whole story! 否則,你地兩公婆會好似好不孝,唔識人情世故。你屋企又會好似唔識教女。I understand cuz I grew up abroad.

坐月問題,同visit. 既然62有錢,make use of it. What I do is I rent a short term service apartment for my mom whenever she visits near my house. She comes over to babysit during the day. It's difficult to get taxi, but you can always call them and make it a regular daily thing. 我相你媽會去aussiland 陪月,你又睇下你住個區有冇陪月員或live in nanny。咁你屋企米冇位住!

你62咁有$$$$,我相信佢唔介意駛呢d錢!
唔好所有野lam上身!

大宅

N don't get me wrong. I love my mom dearly. 只係我11歲開始已經冇同屋企住,相見好,同住難。加上有兩個小朋友加nanny,太迫....所以有屋企人過來,都係叫佢地住附近。

子爵府

樓主,唔好將所有野南上身,你唔係欠左6299架,6299都知道自己做緊衰野,唔感面對你c6啦,照直同自己阿媽講晒所有野,成日屈住屈住好易動胎氣架,唔好聽都要講,你真係上左sz,touchwood bb有d咩野事,無人會可憐你架,6299只會話你錯,唔會感激你啦
最緊要你同c6同一陣線,c6想唔想你上去???

大宅

我有個好衰的見意,你明早坐的士去急症室,去到話有肚痛,去廁所有少少啡紅色,咁會幚你驗查,你話擔心所以先入急症室,驗查完冇事走得(孕婦會快D)。回家後你話醫生叫若再有要立即入院..你6299再叫你,你就話bb健康緊要.我諗你6299唔會再叫你...若再過一段時間,就話bb ok啦~飛返澳洲。

大宅

引用:我有個好衰的見意,你明早坐的士去急症室,

原帖由 momoko.siu 於 12-04-30 發表
我有個好衰的見意,你明早坐的士去急症室,去到話有肚痛,去廁所有少少啡紅色,咁會幚你驗查,你話 ...
好ok,我支持,雖然好似對bb唔係幾公電平,但明知見到佢地仲易激到小產既,就唔怕用呢招啦

大宅

好多謝哂咁多位,我現在真係喺醫院等睇醫生,經過咁多位開解我有鼓起勇氣同我呀媽講,得到C6同意連6299之間的事都講埋,我呀媽都嚇咗一跳,但原來99唔止同她講晏奏講的咁少嘢,譬如99真是夠膽同我呀媽講話我好信唒醫生(即係我之前個post D嘢),仲要我呀媽認同她話"我哋以前都係咁㗎嘞XYZ......"我呀媽話下?唔係喎....咁醫生....,99繼續講她的偉論....我好嬲她再騷擾我媽之餘仲講埋D一定要人信服的廢話,一時激動再加上我已經情緒起伏咗成日,個肚開始扯住痛,我呢個衰女好日唔番嚟一番嚟就攪到呀媽又受氣又擔心,成晚亂諗嘢,三角位至肚位痛咗成晚,我唔敢話俾C6知,啱啱襯天未光哂屋企人未起身個工人落咗街就留低字條話去公園,自己"鼠"咗去睇急症

我會襯喺醫院呢段時間諗點斬釘截鐵同99講
感激各位意見

侯爵府

引用:好多謝哂咁多位,我現在真係喺醫院等睇醫生

原帖由 A.Yin 於 12-04-30 發表
好多謝哂咁多位,我現在真係喺醫院等睇醫生,經過咁多位開解我有鼓起勇氣同我呀媽講,得到C6同意連6299之間 ...
小心保重!你而家兩條人命架,凡事小心d。 但係…… 唔好咩事都自己攪哂先得架,你唔係狐軍獨戰架。 如果將來我嘅女咁多事都唔同我講,讓我誤會佢,我會好傷心失望架。

禁止訪問

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

大宅

其實你只要用bb為大前題,一切聲完就算,大肚婆無記性,好正常,有時要好好利用,6299講D嘢,唔好記住,有時她們講過咩...唔記得..

大宅

Take care.你返來係放假..輕鬆D.一切平安

公爵府

我就覺得上面有位媽咪講得啱, 直接同62講頂你老婆唔順, 咁你62就知咩事喇:;pppp:

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

A.Yin 發表於 12-4-28 18:47
我之前我喺度呻過99叫我唔好去產檢又要陪她去旅行,我最終按我原定計劃自己番咗香港,點知惡夢一觸即發

話 ...

唔聽佢電話 唔覆佢message 玩失蹤囉

子爵府

你要自己take care.
而家有咗bb, 咩都要小心呀!!
有咩就打比媽, 叫媽咪嚟陪你啦~

首頁
12345...97

尾頁

跳至