懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我BOOK左1月18號喺CANOSSA開刀,但喺1月12日早上6點幾開始有少少M痛咁,我處變不驚,睇住鐘數吓幾耐痛一次,真係10分鐘一次,勁準時,但由於唔係好痛,重瞓得著,到中午12點幾,開始痛醒,而且FEEL到有D嘢流出黎,去廁所睇吓,係一D微黃色透明既JELLY狀物體,我依然十分淡定,打俾媽咪同佢講,佢勁騰雞飛返黎,同我老公兩個車輪轉咁打電話黎,一個叫我快D沖涼準備入院,老公叫我唔好沖涼因為怕穿左水入菌我打俾C+醫生,姑娘叫我返診所CHECK吓,我住港島,醫生喺九龍,所以我話不如去附近醫院CHECK吓先 (我成日認為自己未生得,當時37W),姑娘話好~ 我去左最近既瑪麗 (我C+政府兩邊都BOOK左床位), 點知下午2點幾入院, 佢一定要我留院一晚~ 4,5點開始真係覺得痛, 7點幾老公黎到我已經痛到想"鏈"死佢~ 但只係開到2度,要開到3度先可以入產房聞氣或者做無痛~最後8點幾終於可以入去,我無做無痛,因為聽人講生既時候會無力而且要打脊椎,所以我只係打左止痛針(無咩料到),聞氣止唔到痛,但會聞到你"溫溫鄧鄧"時間好快過,到夜晚11點幾,助產士叫我試吓,試左唔得再等,12點幾再試,又唔得,最後凌晨1點半,試左2次唔夠位要剪,終於生左衰仔~ 6磅1~ 好健康~ 喪開心
特別鳴謝C6,陪足全程,佢勁怕血,而且剛收工趕過黎好攰~ 等生期間見佢勁中眼瞓,我一痛大叫佢又成人個彈起提我要呼氣, 重剪臍帶添叻仔! 助產士話我用力時見佢都好用力,幾驚佢又ALL D嘢出黎~哈哈

ponybaby  睇到我眼濕濕~ 恭喜!  發表於 12-4-30 17:26
Bubblegumbb  你囝囝好得意啊~~~  發表於 12-4-30 11:18
chuchuting  真係好,你痛5夠24個鐘就生到小B出來,正!!  發表於 12-4-30 10:56
17w4d - 大力踢左我一下 16w3d - 照到好大條咕咕, 重210g 14w6d - oscar passed 1:67000 13W2D, 心肝仔卜卜跳 12W3d - 7.36cm 俾我夾住左個頭, 腳young young轉唔到身 8W5d - 2.18 ...

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆:我要同大家分享我既喜悅~由分娩到仔仔3個半月~ 有相睇

大宅

回覆:我要同大家分享我既喜悅~由分娩到仔仔3個半月~ 有相睇

大宅

我要同大家分享我既喜悅~由分娩到仔仔3個半月~ 有相睇

大宅

陪月勳章

so cute!

男爵府

回覆 winniesumyee 的帖子

恭喜曬.....好感動

伯爵府

好正, 等我生果時都有d準備 haha
bb好可愛呀

大宅

大宅

題外話:

大家緊係想問吓,CANOSSA既DEPOSIT咪凍過水? 無錯~ 佢地只會因為"小產"OR"早產 (即係未足月)"先會REFUND~ 我電話問,我話早產(我既意思係早過BOOK嗰日) 佢以為我未足月~ 所以答我可以REFUND萬八 (DEPOSIT兩萬-兩千ADMIN FEE), 我開心到暈,媽咪上去幫我搞~ 後來收到電話,話要C+醫生信證明早產,醫生當然唔肯寫,所以我不了了之,直到上星期,CANOSSA打俾我,問我做咩重唔FAX去,我照直講,佢叫我試吓自己寫信解釋,點知真係得,幾日後收到CHEQUE~ 勁勁勁開心

瑪麗既姑娘大部分都好人,只係手勢粗魯左D,尤其對BB

傷口聯針由一個不知名人仕聯 (佢應該係見習,全程企喺助產士隔離),聯既時候助產士睇住~ 尾幾針勁痛~~ 3日後出院,出院後傷口好痛,忍...直到見到個傷口怪怪地, 有粒紅紅地既肉, 健康院叫我睇C+, 本身想揾番產檢既醫生,但勁FULL,所以是但揾個睇,佢話" 無事既,唔係爆線,係發炎啫" 開消炎藥俾我,兩日後,都係覺得唔妥,去睇另一個,呢個醫生"唔係呀,一睇就知爆線,你上次個係咩醫生呀?" 搞到又要俾萬五聯多次~ 但最後都埋得唔好,可能係自己體質問題, 我已經行步路都夾住腳~

餵左大半個月人奶,直到聯第2次針要食止痛藥,胸圍差不多,但"林"左

依家BB 3個半月大喇,14,5磅好大隻,勁可愛,成日笑,完全感受到D人話見到BB笑乜痛都唔記得LU...

祝大家健健康康,生個肥寶寶
17w4d - 大力踢左我一下 16w3d - 照到好大條咕咕, 重210g 14w6d - oscar passed 1:67000 13W2D, 心肝仔卜卜跳 12W3d - 7.36cm 俾我夾住左個頭, 腳young young轉唔到身 8W5d - 2.18 ...

翡翠宮

畀面勳章

男爵府

回覆:winniesumyee 的帖子

thx for sharing!

男爵府

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

恭喜!可愛B仔仔

大宅

媽媽真偉大...仲有唔夠兩星期就到預產(第二胎),超緊張!!!

winniesumyee  加油呀~   發表於 12-4-30 11:40

大宅

大宅

別墅

複式洋房

好開心呀!,

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我要同大家分享我既喜悅~由分娩到仔仔3個半月~ 有相睇

好好笑恭喜你

首頁

尾頁

跳至