懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真係有感而發, 長篇左D唔好意思, 但我想同各位jm講下發生咩事先...

事源我選擇左在政府生, 一直都打算餵人奶俾阿b, 所以一心都係選擇順產的, 我一直都很感恩阿b和我都平安健康咁一齊, 一直都係無特別所以都在湖康健康院做產檢(我在tmh生), 一路都相信健康院的姑娘及醫生. 之後到28w後, 湖康健康院開始每四週改至每二週檢查一次, 我見每兩星期都檢查一次同埋我每日都有習慣數住阿b的胎動, 亦都達標, 所以就打算推遲d到37w後再自己去私+做產檢啦, 期間就depend on健康院的檢查.

有喺健康院檢查的jm, 都知道健康院檢查每次都係自助磅重, 量血壓及驗尿; 之後就係姑娘摸肚和聽心跳, 然後就約下次產檢日期就拜拜啦. 由28w開始, 我每次檢查摸肚都會問姑娘阿b轉左頭未, 姑娘都話阿b"轉左頭"、"好似轉左頭"、"應該轉左頭"等的答案, 直到我35w+去健康院做b鏈檢查, 當日亦係做產檢的仲要係見醫生做, 醫生都係摸肚和聽阿b心跳, 醫生話阿b轉左頭. 咁我一直都相信阿b係轉左頭的, 我去健康院檢查, 姑娘和醫生不少於四次同我講話阿b已經轉左頭仔, 我用相信的心態去信任康健院為我所做的檢查, 包括佢地話阿b已經轉左頭仔. 來臨我將會在5月10日開始放產假, 咁我就貼埋心水等放產假等阿B出世.

到左36w, 唔知點解我成日都心不在焉, 成日都覺得個胸骨雞心位成日頂住晒, 第六靈感話我知如果係阿b雙腳應該唔會咁頂同咁硬, 所以我就打去俾c+醫生去做產檢, 36w4d(即昨天)我去做產檢, 照超聲波時我問醫生阿b臍帶有無cool住阿b, 點知醫生答我"bb係上面都未轉頭仔", 個一刻我晴天霹靂mg:" />阿b竟然未轉頭仔, 但係健康院姑娘+醫生每次摸肚都話阿b轉左頭仔, 玩咩!!!!!! 咁我再問醫生阿b轉頭仔機會大唔大, 醫生好好人, 佢好決絕咁答我, "你依家36w4, 阿b已經有3kg, 我可以話你知阿b轉頭仔的機會係0" 其實我都感謝楊醫生咁坦白話我知, 唔俾假希望我, 唔似健康院d姑娘咁, 每次問轉左頭仔未, 都加d"應該", "好似"尼d助語詞.

一直打算順產的我終於夢碎, 為左阿b我將會捱一刀, 係搭西鐵返屋企途中, 我係度諗點解阿b咁百厭豬唔轉頭仔 但係諗諗下, 已經係事實惟有接受, 或者應該向好方面咁諗, 依家知道阿b未轉頭, 好過只相信健康院的答案, 以為轉左到時一定要我順產的, 去到tmh痛我十幾個鐘先知未轉頭仔再推我開刀仲大鑊, 起碼依家我仲有時間plan開刀後要怎樣餵人奶和坐月

所以我真係好衷心同各位jm講聲, 如果在政府生, 真係唔好只係依賴健康院的產檢, 一定一定要在37w後點都去c+檢查一次, 懷孕到左最後階段, 尼d錢真係唔慳得mouth:mouth:" />

男爵府

健康院D姑娘

禁止訪問

陪月勳章

到左37w後, c+產檢真係有必要做的!!!

男爵府

回覆 南天白雲 的帖子

真係唔好信健康院d姑娘, 摸肚真係信唔過

男爵府

回覆 mgm00 的帖子

懷孕初期及中期都有去私+睇, 對上一次去睇c+係27w, 果時阿b仲未轉頭, 到左28w左右, 有一日我覺得個肚好墮同埋恥骨位會好酸, 咁arm又去健康院檢查, 姑娘同我講阿b轉左頭仔, 我都相信的, 因為果幾日的感覺真係好唔同, 好明顥下面位置墮d, 所以無特別再睇c+, 打算等35w後再約c+睇.

我只能話自己...信錯健康院

禁止訪問

陪月勳章

回覆 回覆:idykawaii的帖子

男爵府

回覆 mgm00 的帖子

真係信唔過,摸中左都係撞彩,健康院根本就要有超聲波儀器,摸肚邊信得過呀,仲要摸足四次以上都話轉左,我先咁怒對健康院咁失望呀!

大宅

回覆 idykawaii 的帖子

佢哋用手摸.....真係信唔過GA.....我個朋友上午C+照話轉左頭...下午去政府摸話未轉
所以都係要C+檢查好的!
不過我之前照過轉左頭.....姑娘摸時都話轉左!.....唔知生之前要唔要再去照多次mouth:

男爵府

回覆 AliceCbaby 的帖子

我諗生之前佢地都會照一次的!

唉, 依家知道左阿B未轉頭仔, 仲有D手尾要搞, 明天我要打去健康院問問可以點安排, 因為我已經37W了, 要安排開刀生都要睇TMH有無期呢.

伯爵府

樓主,

想問BB會係幾時開始轉頭? 到幾時開始CHECK私家比較好? 因為我上一次CHECK私家時已經係27周,依家31周左右.

如果BB係36周仍未轉頭,政府是否一定要開刀生?

因為我計畫35周左右去私家看看BB的情況.

別墅

回覆 回覆:idykawaii的帖子

我都係湖康產檢,問題同你一樣refer 去TMH follow up. 健康院姑娘&医生都摸錯肚,皆因呀b 個頭大過pat pat, 話呀b 未調頭。我地都無得怪佢地,今時今曰香港嘅健康院一部ultrasound都無!!! 佢地refer 我去TMH 都無符,因為我係公院生,而且keep 住睇私家,私家一照呀b就乜都現形啦! 洗鬼摸肚段估冇辛苦咩!!!我個私家試下摸我個肚都講笑話好似那些年讀医的感覺喎!!!

大宅

陪月勳章

回覆:到左37w後, c+產檢真係有必要做的!!!

我都一路冇特定時間去私家睇,只係初期去睇吓阿b嘅生長情況,但完來健康院係咁靠唔住架,好在有你提醒咋

大宅

回覆 idykawaii 的帖子

我都會係TMH生呀......希望佢有期俾你呀!

大宅

其實健康院同e院應該用超聲波照B先係呀~成日估估吓....一睇起碼都睇到會唔會臍帶繞頸,有無掉頭等情況嘛! 照O既時間同用手摸都差不多喇,反正又要聽BB心跳,不如一部機搞掂晒仲好! 呢D錢都唔慳得幾多O者~! mouth:

大宅

所以我都覺得有需要去C+照照安心D!

大宅

回覆 回覆:best-horse的帖子

所以必須去私家診所照超聲波,摸肚!?五、六十年代咩

大宅

回覆:到左37w後, c+產檢真係有必要做的!!!

政府乜資源都無,依家仲要俾雙非分薄哂.....

男爵府

babybeauty 發表於 12-5-1 17:52
樓主,

想問BB會係幾時開始轉頭? 到幾時開始CHECK私家比較好? 因為我上一次CHECK私家時已經係27周,依家31周 ...

通常都係28W開始轉頭的, 但係早轉頭都有機會轉番上去, 所以到36W後先會confirm係唔係真係轉左, 轉左就轉左, 未轉就唔會轉, 因為阿b已經大, 個肚會位俾阿b轉.

未轉頭要安排開刀生的, 因為胎位不正, 順產唔到, 但係tmh一定要37w後confirm未轉頭先會安排開刀, 我昨日去產檢係36w4d, 明天我打去健康院同姑娘講都係搏下佢地會唔會咁衰到連2日都堅持, 因為我阿b頭仔已經去到38w了, 依家重3kg添, 所以c+俾左三張超聲波相我同寫左幾隻字話阿b未轉頭同轉頭機會不大, 叫我攞去俾tmh作安排囉.

如果你35w檢查時若bb未轉頭, tmh及健康院會堅持睇多陣的, 最好等多1w, 到左36w後去c+檢查睇下阿b轉左頭未, touchwood如果未轉, 都可以有得同tmh商量和安排開刀日期.

祝你bb乖乖轉左頭, 咁你可以順產唔駛捱一刀呢.

男爵府

估吾到健康院係咁, 其實佢地應該37W後比你照一次, 確認一下BB位置, 我全程都係QE產檢既, 38W時佢地有幫我照一次, 再確認胎盤及BB位置的, 因為醫生話要睇下我是否可以順產, 照出來跟私家都一樣, 所以呢, 去私家照真係吾慳得...

禁止訪問

回覆:idykawaii 的帖子

首頁

尾頁

跳至