懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 idykawaii 的帖子

樓主, 請問你講果位楊醫生係唔係元朗楊立和醫生?

男爵府

回覆 iamlazy 的帖子

係呀, bingo!

我住屯門區, 唔想下下都走到九龍產檢, 屯門又無咩好的婦科醫生, 所以去元朗睇囉! 我覺得楊醫生唔錯, 細心同部機都新, 起碼可以睇4d嘛 加上楊醫生好體諒孕婦的, 我次次下午先去產檢佢都會寫一日假紙俾我.

男爵府

係呀, bingo!

我住屯門區, 唔想下下都走到九龍產檢, 屯門又無咩好的婦科醫生, 所以去元朗睇囉! 我覺得楊醫生唔錯, 細心同部機都新, 起碼可以睇4d嘛 加上楊醫生好體諒孕婦的, 我次次下午先去產檢佢都會寫一日假紙俾我.

男爵府

係呀, bingo!

男爵府

babybeauty 發表於 12-5-1 18:33
回覆 idykawaii 的帖子

謝謝你詳細的回覆.

babybeauty, 我今早打左電話去湖康健康院同佢地講左我的情況俾佢知, 剛巧逢星期三下午有產前檢查, 佢地叫左我今日下午返去湖康健康院見左醫生先, 唔駛等到原定下星期的產險先去. 我諗36w後在c+產檢若發現阿b未轉頭仔或有咩異樣, 佢地都會接受的.

水晶宮

idykawaii 發表於 12-5-2 12:29

係呀, bingo!

我都聽講佢都幾好, 好專業, 聽過幾單特別CASE佢都一睇就知出了咩問題, 雖然價錢貴左少少, 但都值得

大宅

idykawaii 發表於 12-5-1 18:55
係呀, 健康院都有一位醫生駐院, 點解唔可以有一部超聲波機呢. 經歷過今次件事, 我會寫信俾特首辦, 根本無 ...

絕對認同+支持

多部超聲波機, 可以節省時間, 減少出世時臍帶繞頸既風險, BB未掉頭既話可以及早安排時間開刀, TOUCHWOOD唔駛等有事時先臨時做乜做乜去補救, 等媽媽都有心理準備去接受。減低左風險, 可能連NICU都可以減少負擔呀!

大宅

lo_1010 發表於 12-5-2 00:01
我陀b 時好老定,一直只去政府check.
我當日嘅情況係健康院姑娘話未,醫生話轉咗。因為一啲特別原因,我 ...

我之前2胎都係靠政府...
係8w時照過1次+oscar+結構先去私家, 之後就大安旨意...
好在2胎都冇咩事

但睇完陳自瑤個B女臍帶繞頸要提早開刀後, 今胎我都會穩陣D臨生前去照一次

大宅

回覆:idykawaii 的帖子

其實你不如問下政府下一步應該點做,係咪要係政府照完跟住book開刀啦!
唔好擔心啦,有好多事都未必估計得到,順產,開刀咩都好,最緊要冇事。

男爵府

回覆 回覆:easyahk的帖子

我今日打左電話問了,佢地叫我今日下午去返健康院見左醫生先,再決定下一步點做.

別墅

我系kwh生,去到35wk,37wk,kwh都有帮我照,睇下bb嗰頭仔落来未。。

男爵府

idykawaii 發表於 12-5-1 17:19
我真係有感而發, 長篇左D唔好意思, 但我想同各位jm講下發生咩事先...

事源我選擇左在政府生, 一直都打算餵 ...
聽到都替你覺得嬲呀, 不過好彩你早發現, 如果唔係到時痛緊先知個心一定好亂。

多謝你SHARE出黎, 我都會37WK去私家照多次, 比少少錢買個安心都好。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

mamahunghung 發表於 12-5-1 20:45
我過咗20週後(照完結構)響健康院檢查求其到爆,我30週姑娘阿B調轉頭未,姑娘話調咗頭都可以轉番上去,咁早問都 ...
吓... 你去邊間健康院呀? 話有兩個星期?
我0係仁愛健康院同屯門醫院0既護士都教, 見紅 OR 陣痛 OR 穿水, 有其中一種都可以入院0架啦~

別墅

回覆:到左37w後, c+產檢真係有必要做的!!!

其實36wk後應該每週都去私家check一次。28-36wk就兩個禮拜一次。

複式洋房

32w時去健康院,d姑娘都話呀b個頭已經轉下, 點知第2日去私+睇, 醫生個頭仔仲係向上未轉, 今日35w, 明天再去私+再照, 希望呀b個頭快d轉就好..

大宅

引用:Quote:lo_1010+發表於+12-5-2+00:01+我陀b+

原帖由 phylliz 於 12-05-02 發表
我之前2胎都係靠政府...
係8w時照過1次+oscar+結構先去私家, 之後就大安旨意...
好在2胎都冇咩事
冇用架,我32wks私家照到臍帶纏頸, 俾埋u/s report公立醫生睇,佢都話好平常,要順產!

大宅

引用:Quote:原帖由+phylliz+於+12-05-02+發表我

原帖由 pollyin 於 12-05-03 發表
冇用架,我32wks私家照到臍帶纏頸, 俾埋u/s report公立醫生睇,佢都話好平常,要順產!

...
唔係掛,咁點生呀。。。

大宅

回覆:到左37w後, c+產檢真係有必要做的!!!

我係瑪麗做產檢,而且係孖,但每次產檢,除佐等足三個鐘外,見醫生都係五分鐘,一様只係摸肚丶度肚、同聽心跳,有時會比實習醫生學摸肚,雖然我明白政府醫療資源有限,但有時都搞唔明究竟咁樣做係唔係可以叫產檢?所以一直有睇私家。我阿媽話同佢以前生仔檢查差唔多。

今個星期一36WK,再上瑪麗產檢,醫生知道我有睇私家,就直接問我不如唔駛再上瑪麗產檢,自己去私家跟進,直至到生既時候才再上瑪麗,我就一口答應,然後開佐張入院紙比我到期上瑪麗開刀,因為孖胎佢比我選擇順產或開刀,我就選佐開刀。

私家診所姑娘就話我太坦白,但我覺得每次托住咁大個肚係政府醫院等三粒鐘,我會選擇比錢去私家做產檢,而且我個私家醫生好細心,一直同我跟進得好好,仲叫我有心理準備,萬一係佢診所照到有任何事,佢會即刻寫紙要我入瑪麗。

男爵府

Franceschingyi 發表於 12-5-4 14:07
我係瑪麗做產檢,而且係孖,但每次產檢,除佐等足三個鐘外,見醫生都係五分鐘,一様只係摸肚丶度肚、同聽心 ...

係呀, 我都同意你陀住孖b, 咁辛苦去QE等三個鐘做不足五分鐘的無謂產檢, 加上又係個醫生SUGGEST你唔需要去, 我覺得休息下去私家睇仲好呢.

我果日攞住私家封信去健康院俾醫生睇, 因為我一直去健康院檢查姑娘及醫生都無我阿B轉左頭仔, 點知我去私家檢查照超聲波時一睇已知阿B無轉頭, 健康院見到私家封信及超聲波相, 立即寫紙我即去TMH, 我去到TMH再由醫生超聲波再確認阿B無轉頭後, 俾期我38w4要開刀生了. 如果唔係私家醫生有mon住我的情況知道阿b無轉頭叫我立即有幾快得幾快去TMH, 我諗到我生時佢地實要我順產痛足十幾粒鐘後先知胎位不正, 先推我去開刀仲麻煩呢, 起碼依家安心D知道無轉頭後會幾時開刀生, 好過到時臨急抱佛腳呢.

所以私家產檢真係唔好慳, 慳咩都好, 慳孕婦按摩或慳大肚相都好, 都千其唔好慳私家產檢D錢呢.

政府摸頭, 又邊會信得過呢<---親身經歷mouth:

大宅

引用:Quote:原帖由+pollyin+於+12-05-03+發表冇

原帖由 phylliz 於 12-05-04 發表
唔係掛,咁點生呀。。。
醫生話10個有6個都係咁,好平常喎!到時作動時突然冇心跳先開刀喎,即係bb唔死就自己搞掂囉!

首頁

尾頁

跳至