在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝21個月, 我做左FTM 10個月左右, 平時個囝我自己湊好鬼曳, 向屋企搞搞緊無時停, 又掉又咬玩具, 我覺得佢發展好似停滯不前, 帶左佢去協康會做左個簡單評估, 點知琴日評估, 佢對住個姑娘又笑, 又同佢玩, 又無掉玩具又無咬野, 成個過程都有成30MINS的, 到姑娘叫我地出去等陣, 佢要計分, 一出去佢又開始扭計, 又掉架玩具車落地...

其實我個囝係咪淨係蝦媽咪呀?? 有無過來人媽咪都係咁?? 小朋友返學對住老師係咪會乖啲??

男爵府

i want to know too...

男爵府

今朝同佢去公園佢仲打其他小朋友(當住小朋友媽咪面前), 我勁唔好意思呀
唉, 好難教呀~

子爵府

fishcowcow 發表於 12-5-3 14:27
我囝21個月, 我做左FTM 10個月左右, 平時個囝我自己湊好鬼曳, 向屋企搞搞緊無時停, 又掉又咬玩具, 我覺得佢 ...

你好, 我不是ftm, 所以少時間對住囝囝, 佢反而就少蝦我, 同埋我是比較嚴厲的媽媽, 一就一二就二, 不會給太多話事權小朋友, 例如同佢地講嘢時, 唔會話: BB你唔好掉嘢落地啦好唔好! 取而代之係: BB唔準掉嘢落地! 久而欠之佢就明咩語氣咩表情代表咩!
咁當然同佢玩時就另一個樣啦, 等佢知咩係啱咩係錯!
so far囝囝都冇咩蝦我, 至於對住老師係咪乖d, 以我個仔嚟講, 絕對係, 有咩講唔掂我都會要求老師講吓, 係有用的!

珍珠宮

我個女是我湊,佢比較痴和蝦爸爸。

男爵府

仔仔我湊,但佢痴老豆同蝦老豆多D,
因為我湊佢會嚴厲,而老豆好少打/罵佢/教訓佢,所以佢會痴老豆的同時都會蝦老豆,
小朋友好醒架,佢知道邊個蝦得,邊個唔蝦得,
一訓覺,我地3個上床,佢會打佢老豆面面(佢覺得玩),而從來都唔會黎攪我,我訓著左佢地仲係度玩緊,有好有唔好啦,做嚴厲果個佢會唔痴身,但會專重你;同佢玩得埋果個,佢會好痴身同成日蝦果個.

大宅

我個B兩歲,都係蝦daddy,(但就都痴我地兩個)
我以前教書的,而家做左ftm,教亞B都一樣係好似學校老師咁教法,賞罰分明,一樣會玩到碌地,亦一樣會打鬧,我知街外人睇我會覺得我好惡,但佢地睇唔到我平日同佢溝通時係幾咁有耐性、心機...小朋友妯個唔教,大個D你想教都難,如果佢肯聽你講,同你溝通,將來教佢地讀書時都無咁辛苦。so far我個B行出來人人都覺得係聽話,但唔豬....佢識講好多野,有sense係最重要的,至於我老公當然無我咁有power,有時我都教佢點樣同亞B講野,但我覺得最緊要係父母都同一陣線係最有效的...

子爵府

BK Milk勳章

小朋友會唔會特別"蝦"媽咪??

我個囡16個月大,佢以前都成日蝦我,摑我—大巴,址頭髮,咬我等等,但至從有—次我係佢面前喊,同佢講:你都吾錫媽媽既,媽媽好辛苦湊大你架!到而家佢成日都錫鍚我,佢扭計,我就扮喊!好有效果

大宅

definitely "蝦"媽咪

大宅

我都係全職媽咪個仔4歲鍾意蝦爸爸,但好鍾意痴住我,其實小朋友好鍾意試大人嘅底線,佢今日掉玩具你忍佢,佢就会覺得噢原來我掉玩具媽咪剩係話倆句.琛琛以前一歲幾嗰陣都会咁,我会好認真同佢講我唔鐘意你掉玩具講咗3-4次佢就記得,就冇在掉玩具,你要俾佢知道你嘅底線係邊,每一次掉玩具都要同佢講,唔好講一次唔講一次.掉完玩具媽咪可以叫佢(汁)返起,放返好,或者媽咪可以一齊同佢放回原位.

禁止訪問

子爵府

蝦奶奶,癡爸爸

別墅

我BB又系好中意扔野,。

bksbb  my baby boy too...  發表於 12-6-2 13:53

大宅

引用:今朝同佢去公園佢仲打其他小朋友(當住小朋

原帖由 fishcowcow 於 12-05-03 發表
今朝同佢去公園佢仲打其他小朋友(當住小朋友媽咪面前), 我勁唔好意思呀
唉, 好難教呀~ ...
我個都係,一打二推三咬小朋友,有姨姨同我講,你要好好管教你個小朋友(我個仔14個月大)搞到我好

大宅

回覆:小朋友會唔會特別"蝦"媽咪??

好尷尬

男爵府

回覆 回覆:fishcowcow的帖子

我女全家都蝦,發火佢就驚。

複式洋房

畀面勳章

我都係FTM,我個仔超級蝦我!我係度會成日扭計,要我抱!所以工人姐姐寧願我唔係屋企,連我ar媽都話我唔度我個仔特別乖!但我睇書佢話BB會同primary caregiver扭計,因為佢好信任佢地,所以會比較放任!
我個仔曳時,我都會話佢。但如果佢扭計想同我一齊,我會抱佢。
http://lovemyd.blogspot.hk/

伯爵府

我係FTM,阿囝唯一唔會蝦o個個係我!

可能因為平時只有我會鬧佢罰佢,其他人全部都唔會,所以佢只會聽我講!

但我唔會「軍訓」咁,我同樣會比佢揀,無傷大雅既完全可以比佢自己選擇,平日亦會同佢玩到好癲,但一提到規矩問題,就真係要「一就一、二就二」,阿囝亦知對我扭亦冇用!

大宅

平時得我同個仔佢就好聽話, 但一同c6, 62, 99 一齊佢就好似馬騮咁....當我冇到 因為每次我教佢時, 都好多人插咀 !!

bksbb  agree  發表於 12-6-2 13:55

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

由仔仔一出世我已是full time mama, 自己一手一腳湊, 爸爸個樣木獨兼cool , 仔仔都怕爸爸...但佢就甚少會鬧個仔, 仔仔唔乖我會照鬧, 打下手都試過....但仔仔最痴我...亦會聽我講

仔仔好like公公婆婆, 一見到佢地...以前細時會失控, 到現在大個d...情況好左...有時佢會好多事都話要問左媽媽先...

首頁

尾頁

跳至