自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

中學生與父母溝通嚴重不足

一項調查顯示,受訪的中學生大部分都與父母溝通嚴重不足。

沙田婦女會委託理工大學,訪問了近一千名中學生,結果發現,分別有七成一和近五成受訪學生,平均每天與父親或母親說話的時間,不多於半小時,當中有一成人,每日跟父母說話時間更少於1分鐘。

近四成受訪者表示,不知道父母每月的收入;二至三成不知道父母的年齡及是否有工作。超過七成八人希望,有多些機會與父母說話。

理大表示,調查結果反映父母與子女溝通嚴重不足,青年人希望得到父母照顧關心,但亦希望父母給予自由及資源。

子女知我年齡, 但唔知每月的收入, 我覺得無須要話佢知, 與溝通不足無關, 你哋有冇講?

珍珠宮

熱血金章

回覆 maxisau 的帖子

我同仔女既溝通OK架.
我覺得無需講家庭收入比佢地知, 呢D都屬於個人私穩喎.
照個調查咁講, 要唔要比埋存摺, 屋契, 保險箱, 嫁妝, & 打開個肚皮比佢地睇丫?!

wong191    發表於 12-5-6 21:59
maxisau  完全同意   發表於 12-5-5 22:52
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

回覆 maxisau 的帖子

我有講ga,除佐年齡同收入,仲知我同老公細個ga事。

禁止訪問

睛靈勳章

回覆:調查認為子女要知父母每月收入

禁止訪問

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

ntefamily 發表於 12-5-5 22:36
人工少應該講, 人工多/身家多就唔一定要講得太清楚, 如果唔係, 好易寵壞.
同意, 一般家庭就唔講咁清楚啦, 造成調查結果係'溝通不足'

男爵府

佢16歲之後我會講

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

要睇年齡, 太細講冇意思

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

如果要知得收入, 就要知埋成家人既開支

jena2468  AGREE  發表於 12-5-7 13:08

公爵府

人工點解要知~

conniechan125  x2  發表於 12-5-6 22:02

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我從來都無知道過我阿爸有幾多收入,亦唔知我媽有幾多家用wor

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咩調查

珍珠宮

做父母想唔想講我唔評論,
但我認為小朋友點都要略略知屋企屬於咩環境
如果收入唔高,更應該要講,等小朋友知道要節儉要知足要發奮
如果收入高,當然唔會講哂有幾多身家,但要教小朋友點樣搵錢,點樣理財........唔好做二世祖等

大宅

我純粹係個最簡單既方向諗,點解大家一家人,最親密,但係呢d野就唔可以講?!你話溏心風暴驚爭身家就話者

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

亞仔知我人工,但吾知我幾歲bor

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

中學生與父母溝通嚴重不足 關錢銀咩事
真心關心子女,有冇錢都可以做到.睇下你有冇心咁做!
宜家個社會咩都同錢掛釣.

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:做父母想唔想講我唔評論, 但我認為小朋友

原帖由 MrsSingSing 於 12-05-05 發表
如果收入唔高,更應該要講,等小朋友 ...
同意

伯爵府

BK Milk勳章

引用:做父母想唔想講我唔評論, 但我認為小朋友

原帖由 MrsSingSing 於 12-05-05 發表
如果收入唔高,更應該要講,等小朋友 ...
贊成…

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至