懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

收到健康院打來, 在上星期攞左分泌去驗後, 今日打來話我知中左B鏈

雖然聽過講座又上網search過, 只要在生前打抗生素就ok, 加上阿b到依家都未轉頭仔, 所以已約期開刀了, 正常唔經過產道的話, 應該無咩關係, 健康院姑娘都係咁同我講.

只不過我整過孕期無特別太多分泌, 又無尿道炎, 又無念珠菌, 總之係無特別情況下...都會中左b鏈 原來b鏈真係無特別情況架, 正正常常咁都有機會的.

咁...六合彩幾時俾我中呀, 我想中六合彩後退休湊b多過要返工呀

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

陪月勳章

唔洗擔心, 原來哩隻菌好普遍, 上星期去屯院既產前講座, 個醫生話 每5個女人就有1個有哩隻菌, 只要係生果時每4hrs 打抗生素, 同埋bb 出世後打枝針, 咁就可以避免感染。

醫生又話萬一bb 出得太快, 產婦打唔切抗生素 or bb 打唔切針, 已屯院每一年計, 出世既bb 有成 5千幾, 得唔夠5個係會因為b 鏈要令到 bb 感染肺炎, 仲有一兩種唔記得咩病。

男爵府

回覆:maymaymama2405 的帖子

多謝你

姑娘都同我講我開刀生就無咩關係,因為經產道才會要打抗生素呢。

男爵府

回覆:varitsara 的帖子

我在公立醫院生,要開刀係因為36w4阿B都未轉頭,胎位不正先要開刀,與B鏈無關呢。有B鏈的話經產道生會在生前四小時開始打抗生素。

大宅

回覆 idykawaii 的帖子

你依家知道已經好好彩,我生之前健康院拎左我D分泌去驗,驗左冇講俾我聽結果,我又係冇徵兆,以為冇野,到我生左第2日係醫院,姑娘突然話我BB感染指數高,要去兒科,幫我BB抽血驗呢樣驗嗰樣,拮到手手腳腳花晒,心痛死我,仲要係我產後第2日抽我D分泌去驗,可憐我個傷口生完已經好痛,仲要用鴨咀,之後連續幾日都未知咩事,已經幫我BB打定抗生素,因為報告未出,隻抗生素原來唔啱,到出左報告再加多1隻抗生素,前後住左10日醫院,先知原來我中左B鏈,呢10日我日日PUMP奶去醫院睇BB,搞到傷口D線扯到好緊要去搵醫生拆線,醫生話因為行得多所以咁,之後仲要病埋,病到暈左係屋企,到我帶BB返健康院先知道原來健康院一早驗到我中左,但搵唔到我喎,我個電話24小時開住,有MISS CALL我一定會打返去,點會搵我唔到,就算我冇聽電話都可以留言俾我架,呢D咁重要既野都唔出聲,如果佢地肯做多小小我同BB就唔洗受咁多苦,可憐佢得幾日人仔就要日日抽血打抗生素,我去到睇阿B,佢成張床單成條腳帶都係屎又唔幫佢換,淨係換左條片就算,諗起都嬲,所以中左B鏈唔緊要,最緊要係生之前知道,咁就唔發生我種事喇

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

winglee1227 發表於 12-5-7 23:56

你依家知道已經好好彩,我生之前健康院拎左我D分泌去驗,驗左冇講俾我聽結果,我又係 ...

你BB依家無事嘛?

我0係健康院驗B鏈, 好似當時係WK32, 佢地無特登打電話俾我, 係0係我WK34產檢前話我知中咗, 同埋佢地有用紅色筆寫字0係我份產前紀錄內, 我入院生BB時, 護士/醫生都睇到. 健康院話無藥食, 生BB之前打針便可以.
到我見紅入院, 穿水入待產房, 就每4個小時打抗生素, 我要落催生藥先可以開始開度數, 都KEEP住有4個小時打針, 我仲記得我最後一針係我開夠10度可以出力順產前打, 好彩BB無事, 護士應該無同BB打針, 因為無人同我講過.

加油啊!!! 你BB可以好快健健康康!!!!!!

大宅

回覆 nanakobe0066 的帖子

我bb冇事,今日剛1歲喇,其實一早知道係可以好簡單,只要幫媽媽打針就得,我嗰時好似係36-7wk先幫我驗,之後唔洗返去覆診,所以我唔知中左,真係好無奈,好彩bb到依家touchwood都算健康,聽日打1歲針la

別墅

引用:回覆+idykawaii+的帖子 你依家知道已經好

原帖由 winglee1227 於 12-05-07 發表

你依家知道已經好好彩,我生之前健康院拎左我D分泌去驗,驗左冇講俾我聽結果,我又係 ...
唉!我係Qe生同你差唔多曆,生左之後先知中左,但好彩我無用鴨咀再check ,如果唔係我會暈!
我個仔生到出院又係十日,個十日我個心情好差,見到隔離左右b b 出院個心更希望到自己個仔!最憎就係Baby 柯到成身屎無人理,換左片就算!

男爵府

回覆:winglee1227 的帖子

邊間健康院呀?

男爵府

winglee1227 發表於 12-5-7 23:56

嘩, 佢地做嘢都幾求其呢. 你在健康院都驗左b鏈, 雖然無講你知報告, 但係到阿b出左世後有咩事, 醫院應該立即refer番你報告內的各事項, 就會一目了然呢. 有咩理由是但咁打抗生素係bb到 仲要拖成十日先知道發生咩事

好在你bb依家無事咋! 不過政府咁樣, 真係令人好怕好失信心呢.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問樓主,約了期幾多週開刀?
Thanks

大宅

回覆 Babylyly 的帖子

瀝源健康院

大宅

因為佢地話種菌報告要幾日先有,但呢幾日我阿b個感染指數一日比一日高,所以佢地要靠估嚟用藥,再日日抽血睇下個指數有冇低返先知隻抗生素啱唔啱,咁用左第1隻個指數冇低到即係唔啱,佢地又靠估嚟加多一隻,再抽血,今次用左呢隻個指數低返,先知呢隻藥係啱,但呢個時間個報告都仲未出,仲未確定到係咩事,仲要我生嗰時係穿左水20個鐘先推我落產房,30個鐘先生到出嚟,佢地係因為我穿水穿得耐先捉我個女去驗,個個都問點解穿左水咁耐先推落產房,原來係姑娘轉更唔記得左我個case,到第2日睇排板先知我穿左水咁耐,問你死未,所以我個女條命係執返嚟架

男爵府

kylie10 發表於 12-5-8 10:53
請問樓主,約了期幾多週開刀?
Thanks

約了38w4d開刀

男爵府

winglee1227 發表於 12-5-8 14:57

因為佢地話種菌報告要幾日先有,但呢幾日我阿b個感染指數一日比一日高,所以佢地要靠 ...

痴線架, 竟然唔記得有patient係度, 交更睇排版先知 所以我真係覺得有咩事真係要叫姑娘, 千其唔好用"唔好意思"的心態, 否則漏左到時有咩事都唔知點算好!

你果時生囡囡時是否第一胎,咁你當時未好驚?

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

回覆 winglee1227 的帖子

你BB無事就好了, 生日快樂!!!! 為人父母真係唔容易, 我仔仔入過院照燈(黃疸) 同 尿道炎入院, 我都担心咗好耐.

你邊間醫院呀? 穿水都大件事喎~~~~ 我係見紅入院住產前房, 跟住穿水, 我去話俾姑娘知, 佢檢查完話唔肯定係咪穿水, 但都9秒9(真係快到我連0野都未執, 就俾姐姐送上床推入去, 姐姐幫我攞埋D0野走) 送我入產房再檢查啦~~~ 我要加催生藥先開到度數, 好彩穿水24小時內生咗阿仔~~

大宅

我就係穿左水咁耐都冇陣痛行得走得食得,所以我自己都忽略左,一心諗住D姑娘會知幾時要點做,冇諗過佢地會唔記得左我

大宅

回覆 nanakobe0066 的帖子

威院呀,我入院幫我CHECK嗰個姑娘仲好笑,我話穿水(唔係好多,滲左小小ONLY),個姑娘一睇然後好惡咁話:我一滴水都見唔到囉,但你咁講咪入院囉,之後幫我博機CHECK宮縮,CHECK完個姑娘話冇咩特別,但等醫生嚟睇下先,睇完你都走得架LA,之後醫生嚟睇話幫我照下穩陣D,點知一照就話係穿左水,好彩個醫生幫我照咋,唔係聽個姑娘講出左院就大鑊喇~

首頁

尾頁

跳至