少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

Dear Sandralo,

好感動你百忙中的回覆.
你好勁, 我的確是常常同啊囝講道理, 而且他的確是好精及古惑的小朋友 !!
在生常生活中的行為問題隨之前兩項外, 還有很多, 如以下的 ,

- 他有個表姐, 常常和她一起玩, 表姐大他兩年, 他同表姐玩得好開心, 但自己一唔like 時就郁手打表姐, 也可無故打表姐, 我試過係表姐剛到我家時, 佢哋未開始一齊玩我就讚他, 囝囝好乖喎無打表姐, 你哋玩得開心d 啦, 轉頭不夠10分鐘佢又打表姐, 表姐從來不會還手的,
以前, 當他打表姐時, 我會好大反應罵他, 但睇完你個post, 我只會立即捉住他手, 好serious 咁同佢講打人係唔岩的行為, 不可以做, 之後分開他們, 佢一定大哭大發脾氣, then 大叫表姐走, 我唔鐘意表姐, 佢比我感覺係好似表姐來了, 分左佢d 玩具, then 自己唔like 就郁手打人, 之後又好似自己好慘咁比其他小朋友分左d 玩具時, 仲要比媽媽罵(我估), 當他這樣大哭大吵時, 我會ignore 他, 但他好堅持可以大哭大叫好耐, 不停喊住叫媽咪, 做乜野, 你去左邊到, (其實我就坐在他格離, 佢好似習慣性, 一喊就講哩幾句野)...., 唉有咩方法教他情緒問題, 及與人分享....

- 另外, 佢往往同大人對立, 如去完toilet 叫佢洗手 (大人語氣是很有禮的), 他都會大叫我唔洗手, 我唔鐘意洗手.....
- 如沖涼時, 叫佢對手扶住, 因媽咪要幫你洗腳底, 佢又會腳un-un, ng 一聲, 表示唔鐘意做.....

我試過係未做前讚他及做好又讚他, 但起初一, 兩次是見效的, 但之後佢好似唔在乎我們的讚美, 又做返自己的壞行為...., 他是一個很有自己主見的小朋友, 希望SandraLo 專家可以教路, 如何教好我這位惡劣的三歲小朋友, 感激萬分 !!

煩惱的媽媽上

大宅

回覆 天山雪蓮 的帖子

Hi, 天山雪蓮,

thanks your sharing, i try my best, we're add oil together

大宅

Hi, SandraLo,

我試過讚他, 好跨張哋, bb 你好叻呀, 媽咪教你一次就識, now moment 他好興奮, 但三兩次之後, 又打回原形, 他看來好睇佢自己心情及情緒, 我相信仔以我觀察你睇我仔仔的完全中晒, 他是個轉數幾高的小朋友, 他幾聰明, 但脾氣極差, 我之前舉例的行為, 我已經try 過好多方法, 頭三兩次是work 的, 但之後又打回原形, 所以我always 要諗新招對他.

如 - 當食物熱時, 我會教他吹下佢, d 食物會快d 凍, 於是他又發忟憎話, (我唔吹, 我唔鐘意吹, 媽咪你幫我吹, 他的語氣是非常忟憎的), 之後我會話, 你大個仔, 你試下自己吹, 拿媽咪都係自己吹, 好快吹凍就可以食, 一係媽咪同你一齊吹, 之後佢會話, 咁我唔食喇, 佢真係唔食的.........

問題太多, 煩指教住我現在的幾個日常生活會常發生的壞行為先, 也許我領悟到個真諦時, 我會處理得好d, 謝謝指教, 專家大人 !!

煩惱的媽咪上

大宅

SandraLo 發表於 12-5-11 22:49
Minniebaby 發表於 12-5-10 13:41
「當食物熱時, 我會教他吹下佢」 ~~ 你俾佢嘅答案, 就係我講嗰隻「又長又悶嘅道理」, 重俾位佢入, 俾佢覺得, 「你叫我吹, 我叫番你吹囉, 你答我, 一再解釋, 即係有機會唔駛我做, 我再 lur, 你又講吓嘢, lur lur 吓 咪唔駛做囉!」你只須簡單答「唔, 唔吹就唔吹」就夠!佢再嘈餓, 就話:咁食啦!咁佢先會學到幾時先食得, 自己負責番自己嘅嘢!如每次你都長篇大論, 佢就知有位入, 例如d 食物熱佢冇得食, 佢覺得係你要負責, 唔係佢自己, 因為係你叫佢吹!呢個亦係要俾一個「後果」佢嘅例子, 你建議佢吹係唔想佢燙傷, 而最後必須係佢自己要決定係吹, 係等, 定係搏一搏先知點做 (幾時食)至唔會燙傷, 自己要負責 佢真係會唔食架, 那我可以點, 我會輕輕答他, ok 唔食無問題, 佢真係唔食的....

近幾天, 他午睡醒來係咁扭, 係咁大喊, 喊到聲都沙晒, 我估他係瞓唔想, 仲想瞓, 但又瞓唔返, 係到大發脾氣, 好像昨天, 我剛放工回到家, 婆婆說他已由中午3:30 瞓到 5:30 , 應該夠瞓的, 但他自己醒來係到大喊, 而我未夠六點返到家, 他已經大吵大喊, 我首先同平日一樣開心及禮貌哋對他講hello bb 媽咪放工返來了, 但他打一打自己, then 不理我, 我就問他發生咩事, 佢只係喊, 而婆婆就話佢瞓醒扭計, 之後我就無出聲入房換衫, 他non-stop 咁大喊, 過程中我ignore 他, 他來找我, 我對他講你安靜晒媽咪先同到你講野, 否則媽咪同你講野你都聽唔到, ..........我都忍不住大聲罵他, 叫他收晒聲, 再喊我就放你出門口喊, 喊完你才返來 (我之後好後悔), 唉........我都有點不知如何control 他的情緒, 他三日唔埋就喊到聲都沙晒, 我可以點處理, (我要好好記住control 自己的情緒先), 請再多多指教!!

煩惱媽咪

大宅

SandraLo 發表於 12-5-18 22:56
Minniebaby :

如果佢因為d 食物熱而唔食, 咁佢唔駛食嘢?定係有其他選擇所以唔食都得?

Dear SandraLo,
如果佢因為d 食物熱而唔食, 咁佢唔駛食嘢?定係有其他選擇所以唔食都得?--> 無其他的, 佢真係情願唔食, 但哩兩晚好d, 因為佢話唔吹, 我就答他, "唔食就唔吹" 佢又死死哋自己係到等一陣問媽咪凍未, 食得未, 我話你吹下佢咪食得囉.....

中間畧去了什麼呢?什麼令你罵他?--> 我先會學習control 自己的情緒, 但哩個小朋友真係好大脾氣, 中間係我無理他, 叫他安靜, 佢就大吵大喊得更大聲, 激到我火都黎, 我被他激發自己的情緒, 是我導行未夠....

真的一些行為未處理到又來另一些事, 近哩個星期, 他不肯午睡, 但我好肯定他是很眼瞓的, 他一向都係唔多願瞓覺的小朋友, 戰鬥力很強, 我是在職媽媽, 中午婆婆揍, 哩個星期, 中午不肯午睡, 大吵大喊, 婆婆一叫他要午睡, 他情緒就高漲, 又大喊.....婆婆無晒佢孚, 我又要返工, 他返n 班, 早上7:30起身, 怎可能唔午睡呢, 但他晚上食飯就扭.......約 7:30 食飯, 九點幾瞓, 但這樣, 會無精神返學的....,
請指教, 我應點做.....其實這個小朋友實在太多問題, 現在要解決的是這樣, 煩請指教...., 謝謝!!

煩惱的媽媽

大宅

Hi, SandraLo,
一路都有追你專業的教小朋友心得, 其實之前也有公開問你問題, 但近半年, 四歲的男小兒, 情緒問題好似一日比一日嚴重, 我試盡方法也未能解決問題, 其實問題太多, 但首要問題係常打人, 工人姐姐, 婆婆個個都打, 好似習慣性打人, e.g, 放學返來, 婆婆叫佢脫鞋, 佢心情好, 叫聲會做, 心情唔好, 就會大叫唔脫鞋, 姐姐行過, 完全無接觸佢, 佢會好兇惡咁衝埋去打姐姐, 日日都係咁, 一定會打姐姐, 好像今天, 我在IP CAM 見到佢, 姐姐只係行過入回KITCHEN, 婆婆叫佢洗手食飯, 佢就追住姐姐打, 姐姐入左KITCHEN CLOSE DOOR, 佢就人房攞個盤好惡咁擲入去, 婆婆無法 CONTROL 他的行為及情緒, 因家中有個9個月大的細佬, 他一大發情緒時, 細佬又驚到喊, 婆婆又要抱住細佬, 根本STOP 唔到他, 即時婆婆及時捉住他隻手, 他也會打返婆婆, 係好兇惡的表演那種...., 我真係不知為何他會有這樣的行為, 我問老師, 老師話他在學校好開心, 也能專心學習及分享, 完全同在家中是兩個人的行為表演, 請SandraLo 指教, 我可怎應付 ??

大宅

引用:Quote:Minniebaby+發表於+12-11-14+09:24+H

原帖由 SandraLo 於 12-11-14 發表

會不會是自細佬出世忽畧了他而令他用打人來引起你地注意?
Dear SandraLo
應該不是,因為細佬未出世之前,佢已經有哩個行為,我試過用獎勵計劃,鑽。。。。都不見效,而且情況重差了,我像昨日放學回來,已經立即打姐姐,姐姐一句說話都講,咩都無做,佢打唔到,就搵玩具擲人,情況真的很惡劣,我放工返去同佢傾,無罰,無話,因為之前咩方法都用過,唔work,如果我放工返到家,同埋星期六,日我揍,佢會好D, 佢好似明蝦姐姐同婆婆,而加成屋人都怕左佢。。。。。好難攪,真係未搵到方法去教導佢。。。。唉!

大宅

SandraLo 發表於 12-11-16 23:22

你意思係之前有罸過同有用讚?唔work 應該係當中做法有錯或冇嚴格執行, 你要詳細少少講你之 ...

你好, 小兒打人的行為越大越嚴重, 星期六, 日, 我自己揍佢, 係佢好像平日一樣玩玩具時, 我同佢講, BB你今日好乖喎, 無打人, (當時係心情好好, 平靜+開心的情況下鑽), 我會賞佢食糖, 到了星期日瞓前, 我又會鑽他哩兩日BB 都好乖喎, BB 日日都咁乖, 媽咪, DADDY, 婆婆就好開心, 媽咪每日都會獎你食糖, 之後囝囝會答我, 我明日唔乖架喇, 因為媽咪返左工, 媽咪係到我就乖, 媽咪返左工我就唔乖.......(我都唔知點處理好?)

囝囝4 歲, 轉數好快, 好聰明, 語言能力及認知能力也好叻, 但我也試過佢打姐姐, 我罰他, 他會大吵大喊, 之後話以後唔會, 叫媽咪原諒佢, 但當然第二日如常一樣, 好反判, 好對抗, 真係令我好鬥智鬥力呀, HELP.....>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

大宅

回覆:SandraLo 的帖子

有罰,罰左我話罰佢的,罰完一次,再犯都有罰,但會罰另一樣野,因為我要摸下佢罰咩先會驚,會記住打人係唔岩,但似乎無用,夠竟係我用錯賞罰方法,還是這個小朋友真的天不怕,地不怕呢,佢真係好似咩人都唔驚,總之唔鐘意就打,大叫,擲野,真係好大脾氣,是否教唔到,但我記得專家妳講過,係有得教的,還是我用錯方法呢?

大宅

SandraLo 發表於 12-11-20 22:05

還有什麼錯我就不知道了, 因你沒說清楚, 但罸就肯定是罸錯了, 不然不會無效!

你好, 很感謝你百忙中抽時間REPLY.
先講我用讚的方法, E.G, 星期六, 日我自己揍, 他打姐姐的機會會少, 在他玩玩具時, 我會讚他, 今日好乖無打人, 媽咪好開心, BB你成功了, 你進步了, 他也會開心的, 但到了星期一, 我返工, 婆婆揍他, 他又會無故打人.......(我仲未找到有效方法)

我也用過罰, 但因我在職, 不能即時罰他, 我只可放工返到去, 教他打人係唔岩的行為, 別人會受傷, 會痛的, 打人媽咪會罰.....
他會問我罰乜野, 我答他每次也不同, 但一定會罰, 因他看來好像要先知道罰乜野, 如果我罰他的, 他不怕也起不到作用, 我知道做父母的要管教, 不能下下都打及鬧, 因只會反效果及教不好小朋友, 但看來我的小朋友轉數很高, 我用了兩年的時間也未能解決他出手打人的行為, 是沒有針對性, 還是有方法, 只是我用錯了呢, 好煩腦啊........專家可否給我指引, 萬分感謝 !!

大宅

SandraLo 發表於 12-11-21 23:05

那他最鍾意做/玩和最憎的是什麼?

你好 !!
那他最鍾意做/玩和最憎的是什麼?--> 他最鐘意玩的玩具是車車, 佢咩都會鐘意做, 鐘意做大人做既野, 如摺衫, 吸塵, ....等家務, 又常常係屋企跑來跑去......至日最憎, 我又覺得佢暫時好似無咩特別最憎.....只係叫佢 / 氹佢做野, 要用好長時間, 同埋專同大人唱反調, 話比佢知去街, 叫佢換衫, 又唔肯換, 叫佢著鞋又唔著 (叫佢做哩D 野時, 大人是很平和的語氣, 不是鬧佢), 又話唔鐘意自己做野, 要大人幫, 係到扭, 我會堅持教佢自己做, 同埋讚佢做得好, 我有否用錯讚呢...? 請指教, 謝謝 !!

大宅

SandraLo 發表於 12-11-23 23:31

依家資料多咗d, 我可以有些推測.

你好, 謝謝你的回覆, 在於罰, 問題係囝囝好像罰完一次, 佢知道左罰D 咩, 之後佢唔會怕, 也會繼續再犯, 所以好似要同佢玩心理戰一樣, 不可比佢估到我下一步點做, 所以對住佢好似用罰係起不到管教及改善壞行為的作用, 真係有點無從入手, 如果去教導, 那我是否首先係, 如果我返左工, 中午佢打工人, 我放工返去也隻字不提呢? 咁會否縱容佢以為打人係岩的事, 係無問題呢?
咁我要TRY 做個TIMETABLE 先, 希望會起到作用, 謝謝你 !! 希望有好消息給你 !!

大宅

引用:Quote:Minniebaby+發表於+12-11-24+13:46+D

原帖由 SandraLo 於 12-11-24 發表

我由頭(3版前)睇咗一次你嘅 posts................. 我問咗好幾次你罸佢乜你都冇答, 淨係話 ...
唔好意思,Sandra Lo我真你問非所答,sorry
我試過罰佢企,罰收左佢最鍾意的玩具,我會係佢未有打人行為前讚佢,也會告知他打人會被媽咪罰,今次講左罰咩,我一定會罰,也罰過無湯飲,係佢最鐘意的湯,也罰過無得食佢最鍾意的食物,我知道佢有打人當日,我故意放工買返來係佢面前食,佢反應好硬頸,佢會話以後唔食,之後入房,。。。。。好像用罰激勵唔到佢,如星期日,我也會故意買他鐘意的食物,之後讚他,和他講好開心,今日無打人可以一齊食。。。其實我是否用錯方法呢,專家煩請指教,萬分感激。。。

大宅

SandraLo 發表於 12-11-25 18:11

罸收玩具 ~~ 係咪收佢鍾意嘅?收咗幾時俾番佢?

罸收玩具 ~~ 係咪收佢鍾意嘅?收咗幾時俾番佢?--> 是的, 收他用來擲OR 打人的那個玩具, 我會對他說收一星期
明白了, 我應該唔好罰他必需品, 但由於NAUGHTY CHAIR 佢會走, 同埋掙扎離開, 故此真係很難做到.......那我應該如何做到哩一個罰呢?
佢都會鐘意睇VIDEO/ TV, 但選擇性, 也喜歡打機, (我手機)
有咩可以做到, 謝謝寶貴意見, THANKS.

大宅

SandraLo 發表於 12-11-27 23:02

「收他用來擲OR 打人的那個玩具」~~ 收個「兇器」有什麼意義?當然不算是罸啦!他拿那個玩 ...

必須知道那一件是最愛的, 收起才有效 --> 大件事, 佢好多都鐘意, 我也有收過他鐘意的, 但他也不會去改, 一星期之後他會問我攞回, 話媽咪今天是星期X, 你話比返我......., 我會和他講你應成媽咪不打人, 但未做到, 所以未可以比你, 他就發悔氣, 咁我唔要,果刻我IGRNORE 他, 我應比咩反應呢, IGNORE 對嗎?

那若罸他X日冇得打機, 他多數會吵鬧, 你又覺得罸不成因他不肯--> 唔好意思, 不太明白意思是什麼
其實他也不會每天也要打機的, 只係他見到我打電話OR 按電話, 他就會問我, 媽咪我可唔可以睇媽咪電話, 我會睇情況, 因我不想有求必應.............

大宅

回覆樓主:

Sandra 你好
太精彩了,學習中,我仔7歲,脾氣很大,用咗3星期時間ignore 同讚,有些見效了,但仍有很問題想請教,我仔常掛在口邊話人好煩,如叫佢起身返學,佢賴床,再叫就發脾氣,跟住口up up 話好煩,又發脾氣,對於他常無禮貌口up up咁話人煩,好無禮貌,應該點處理佢,佢發脾氣時,我已ingore 他都發少咗些小,無發脾氣時就讚,但他無咩反應,我是否有位置做錯呢?請指教

大宅

SandraLo 發表於 16-4-29 23:24
你話用咗 ignore 有成效, 即係佢口 up up 話人煩時你再冇俾反應?但佢依然係咁?
...

係呀,我ignore 佢,無比反應佢,但佢依然口嗡嗡咁,發脾氣話好煩呀,最憎xx,,最唔鍾意xx, 如返學,train佢要自己換衫,随出來衫要自己摺返放好,佢就會發脾氣,我ignore 佢,唔比反應佢,佢會去做,但就口嗡嗡,話好煩呀,好憎返學,唔洗返學咪唔洗換校服囉,最憎返學,最憎要自己摺衫,我唔出聲,唔比反應佢,到出門口時,我無鬧佢半句,之後講另一啲野,佢就會無咗頭先嘅情緒,但問題係,我應該怎樣教他,咁樣口嗡嗡都唔好,擔心佢習慣咗,係學校都係咁,其實佢咁都唔係好行為,請指教,謝謝

大宅

SandraLo 發表於 16-5-8 23:29
唔駛擔心呢樣, 你 ignore 佢呢個壞行為, 相對正面地讚多d 「好乖, 聽媽咪話」;「一叫就做」 ...

明白,即最緊要搵岩位讚佢。。。。
還有,他不能一分鍾停下來,如外出食飯,我唔想慣常給他睇手機,我會同佢傾吓食咩,搵第二樣野做,但佢就好記得問我要睇手機,我直接話唔想佢睇,因對眼睛唔好,佢就發脾氣,話我只會睇電話,我唔會玩其他野,佢好堅持,當然我ignore 佢,但在朋友聚會中他如一樣,我就好難攪佢,ignore佢又係好無禮貌咁口嗡嗡發脾氣,我應該點處理佢呢?請指教

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊