少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+12-5-8+12:09+我之

原帖由 SandraLo 於 12-05-08 發表
天山雪蓮:

你話你 ignore 佢, 佢就走黎繼續大叫大嘁, 乜唔係佢大叫大嘁扭計你先 ignore 佢?佢做左d ...
佢兩歲三個月啦。好多時都係得唔到想要既野,或者以為自己做錯事(唔小心跌左隻杯),就發脾氣。有時會無原因大叫,咁我解釋完,佢仲大叫大喊咁ignore 佢,佢就會繼續喊住走黎我度要我抱。咁佢唔收聲我係唔會抱佢。因為我唔想佢以為喊就可以抱。

男爵府

引用:Minniebaby+發表於+12-5-9+11:26+回覆+Sand

原帖由 SandraLo 於 12-05-09 發表
Minniebaby 發表於 12-5-9 11:26
回覆 SandraLo 的帖子
Dear Sandralo,
minniebaby,哎呀,我個仔都係咁丫。除非你捉到個一刻佢最緊張既野先食得佢住。如出街著鞋,佢會扭唔著,雖然佢好想去,但依然會硬頸要工人或者爸爸幫佢著。咁我會同爸爸話陣間經過超市睇下x雪糕有無減價先。嘩,佢一聽到,著得快過我地,仲會催你行得未。我唔知對你個仔得唔得,起碼我個兩歲幾既間中用呢招都可以,希望幫到你。

男爵府

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+12-5-9+21:00+佢兩

原帖由 SandraLo 於 12-05-10 發表
天山雪蓮:

扭一樣嘢唔俾, 喊都唔俾嗰樣嘢, 但你照當佢冇喊咁對佢就ok, 唔駛特別話嬲或者唔啋佢, 你會唔 ...
初初我地都係淨唔理,之後佢變本加厲,又打又踼,咁當然會阻止佢(因我大肚)。佢一向都知收聲先抱

joyce1982  如果佢係嚇親喊或無安全感,我都會溫柔抱佢拍下佢背脊,安慰下佢。等佢平復咗再同佢講或陪佢一齊做嗰件事。  發表於 14-6-9 09:19
joyce1982  望住佢對眼講,仔仔好叻喎,識得自己收聲,等媽媽抱實啲獎下你(通常就玩到笑哈哈),
但如果佢忍唔住又喊時,我就放回地上,重複再講上面的說話,
幸好教咗佢一星期,佢而家已無再喊住扭抱^^   發表於 14-6-9 09:16
joyce1982  我一歲半嘅仔都係咁,喊就唔抱(但要睇佢係扭計喊或是嚇親喊)。
扭計喊的話,我每次都會同佢講,喊係無用嘅,收聲唔喊,媽媽先至抱。當然佢真係一收聲我就抱,之後讚佢(要望住佢對眼),   發表於 14-6-9 09:14

男爵府

引用:Quote:天山雪蓮+發表於+12-5-11+02:50+初初

原帖由 SandraLo 於 12-05-11 發表
天山雪蓮:

打係一定要 stop 佢, 你依加一日讚到幾多次?有冇用過 naughty chair ?
我地讚得好密,一朝如果無扭,起碼都有四五次。佢自己都會話,"我好乖,叻叻"。

男爵府

引用:Quote:原帖由+SandraLo+於+12-05-11+發表天

原帖由 天山雪蓮 於 12-05-14 發表
我地讚得好密,一朝如果無扭,起碼都有四五次。佢自己都會話,"我好乖,叻叻"。

...
sorry.未寫完就post. 講返先,打我個時我會捉住佢既手,話唔可以,要罰naughty chair.咁佢會瞓地大喊,或者爬上我度喊。其實讚加ignore,我之前問過你之後一直有用,只係阿仔會把一切唔高興發洩係我身上。佢明知個cycle都要大叫大喊或者打我踼我,真係好煩!佢係連playgroup老師都話佢好聰明,不過古古惑惑既細路仔。如果我唔係屋企,基本上佢係唔會扭計。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊