少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

hi SandraLo

我仔就嚟11個月大,佢一向都好臭脾氣,一不滿就大發脾氣大喊, 好惡好惡, 但我地唔滿足佢例如唔抱佢,

佢就勁喊,就算你抱佢, 佢都唔係即時收聲,佢會再吵多陣先收聲,

有時比佢食餅仔,佢口有一粒,佢想再要,佢都係用大吵大喊嚟表達 ,

佢一日扭計既時間係佔佢生活既大部份

我地講咩佢都唔理,根本教唔到佢要做D咩先可以表達自己,

我知係有一種叫baby sign language ,可以教BB表達自己,但我仔郁少少就發哂脾氣,咁可以點教呢?

另外佢比較內向同唔敢試新嘢,一見到陌生人就大喊,就算人地望下佢,佢都唔鐘意會即喊,(我已經抱住佢)

我雖然唔係日日帶佢出街,但星期六日都會去街,有時去朋友屋企, 我都唔知點解佢會咁,好煩惱!!

佢咁細個, 可否教我點做? tks.

別墅

回覆 SandraLo 的帖子

謝謝回覆!!

我屋企個個都唔係好斯文既, 佢係無時無刻都扭, 有時突然間好似發作咁,
我都唔知佢做乜,有時可能唔比佢攪嘢,佢就大發脾氣,總之好忟咁,
有人抱住都唔得, 直到轉一轉手比第2個抱,個時佢已經情緒失控,
有時要再扭多陣先肯收聲,
我都想用讚,但佢可能大細個同佢情緒失控, 佢乜都唔會理, 由得佢,
佢會扭得仲勁, E個年紀係咪係咁架呢? tks!

別墅

回覆:SandraLo 的帖子

係呀,打一歲針時,我會問姑娘意見,tks!

別墅

回覆:小朋友大脾氣,可以點教 Part III

Hi Sandra
我仔23個月,成日有小小唔合佢心意就發脾氣,我平時有用讚,佢發脾氣時我會ignore佢,但佢都係喊好耐,直到佢望到一樣嘢佢有興趣,如突然望到佢鐘意既數字,佢又會笑晒咁,當然如果冇野吸引到佢,佢會繼續喊
次次當佢扭完計,我會同佢講返道理,問佢明白嗎?佢次次都會答知道明白,實質我覺得佢唔係好明,只是口頭蟬而已,因喊完又會即刻笑返講左第2樣野,同下次一樣扭
佢唔係好識睇人眉頭眼額,佢只會隨自己意思喊到停為止
我想問其實呢個年紀,明與唔明之間,好唔好當佢發脾氣時先引開佢注意,再同佢講返頭先佢有咩做錯,唔好同佢糾纏?但有朋友話,如果咁做唔算係教,只係即時收左佢把聲,咁你覺得點呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊