在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家公司:
好: 中資上市公司,穩定,老細NICE,無咩做,CEO秘書
唔好: 遠, 個半鐘車程, 人工少10%, 有時等埋老細先走,返到屋企差不多8:30-9PM

新公司:
好: fund house(遲D轉BANK會易D), 地點近D唔洗轉車, 大約30-45MINS, 有新嘢學, 人工多10%, 無OT準時6點走, 年尾BONUS應該會多D (around 3 months)
唔好: 細公司開左幾年, BACKGROUND唔太清楚, 做嘢濕碎, 公司入面最JUNIOR, PANTRY同RECEP都要理埋,返早半個鐘, 唔知老細難唔難服待, 要幫佢買LUNCH

其他BENEFITS差不多,同媽咪住,因媽咪幫我照顧4個大仔仔~
17w4d - 大力踢左我一下 16w3d - 照到好大條咕咕, 重210g 14w6d - oscar passed 1:67000 13W2D, 心肝仔卜卜跳 12W3d - 7.36cm 俾我夾住左個頭, 腳young young轉唔到身 8W5d - 2.18 ...

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

轉,
因為多左好多時間係屋企.

大宅

雖然新公司是最JUNIOR,但人工高D,其實職位都是一個名稱,如果你不是要做女強人,又有什麼所謂,車程短咁多,最重要是可以多D時間陪個囝是最重要~

子爵府

轉, 只要調一調心態就可以, 記住自己係唔使點ot嘅打雜, 望住份人工就已經好滿足!

如果你而家嗰份都有咁上下年資, 就算轉咗新工個名唔夠靚, 但將來都可以用你以前嘅大公司經驗去sell自己

始終咁夜放工,就算未有小朋友都會冇晒自己生活, 重要人工唔係多, 再做都冇乜意思...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

其實呢間公司早兩星期俾過一次OFFER我,同依家個人工一樣,所謂我唔制~ 依家又肯俾高D~~ 但我又唔捨得依家個老細~ 同埋一下子由最senior轉去做junior會好唔慣.....interview既時候新老細目無表情,重諗住唔請我....
只係考慮緊...人工高d, 近d, 早d返到屋企, 出門口時間差不多因要返早半個鐘,同埋FINANCE INDUSTRY~
口頭應承左但未辭職,等緊新公司既OFFER LETTER...所以重係1516
17w4d - 大力踢左我一下 16w3d - 照到好大條咕咕, 重210g 14w6d - oscar passed 1:67000 13W2D, 心肝仔卜卜跳 12W3d - 7.36cm 俾我夾住左個頭, 腳young young轉唔到身 8W5d - 2.18 ...

大宅

俾我唔轉,不如索性再搵過一間先轉啦,打工可以搵到好老闆已經唔錯。

無端端要做返JUNIOR?唔係錢上面既問題,而係自己既CAREER問題,長遠D諗會好D。

新公司原本OFFER 唔到俾你,日後佢都唔會對你既人工作出太多調整。

返工都係旨在開心,俾多10%你,俾你早D返屋企,但唔開心的話,你認為哪一方面重要?

男爵府

轉新工啦.
人工高d又唔需要OT!
mommy loves U  

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我又覺得唔一定要轉工, 如果只為時間同人工而轉, 萬一新公司做得唔開心, 同新老細唔夾, 可唔可以相抵返先? 始終, 而家份工係ceo的sec, 新工係打雜, 會唔會唔慣先? 考慮清楚好d

子爵府

winniesumyee 發表於 12-5-9 11:56
其實呢間公司早兩星期俾過一次OFFER我,同依家個人工一樣,所謂我唔制~ 依家又肯俾高D~~ 但我又唔捨得依家個 ...

如果係我, 我就會轉啦, 始終人工多左, 工作時間又小左, 仲求咩喎?

如果你真係咁喜歡現左份工, 你跟本就無必要去搵工啦, 緊係份工都有些另你不滿既地方, 再者, 番工時間內都係預左比公司, 忙又好, 唔忙都好, 點都係你工作時間之內, 總之可以準時收工就可以啦. 做左媽媽, 跟本都唔會再係事業上沖啦, 但求早小小回家睇小朋友好過.

同埋, 小朋友再大D, 你會有好多野要安排, 係轉, 快d轉, 早小小適應新公司, 定左后, 容易跟小朋友安排生活習慣

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我就會轉
FINANCE INDUSTRY bonus好多的......
同近左又唔駛ot
very good

大宅

轉, 同意上面的人講的point

大宅

睇黎大部分jm都同意轉~~ 都係既...多d錢又近d...老細難頂人工包埋~~

侯爵府

我唔轉, 而家咁 stable, 為什麼還要出去博 ?

大宅

剛剛收到新公司既offer letter,未過probation都要1個月通知....超賤...驚死我走

侯爵府

winniesumyee 發表於 12-5-9 12:59
剛剛收到新公司既offer letter,未過probation都要1個月通知....超賤...驚死我走

需否重新 consider ?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果係我,我唔走。老細好....真係好難求。
而且新工由SENIOR跌落JUNIOR, 去到新公司即係好多人可以點你做野...
重要PANTRY同RECEPT都要你理...真係好打雜....
心理關口會好難過的....

其實現在份工老細好, 會唔會可以傾下,工作時間可否少D ? 例如可否準時收工...

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

轉左會後悔.

中資上市公司, 印象中即係慢3拍公司(比較閑), 仲要阿爺照(唔會執).
CEO秘書喎, 成間公司邊個唔俾面你老闆?

轉做 fund? 你係秘書咋喎, bonus 有得幾多? 但係呢個都唔係重點, 重點係fund manager 一年搵幾年錢, 可以放一年半載假(嗯, 即係執左), 之後再開過, 有人肯俾錢 "投資" 就得喇.
咁你可唔可以承受間公司隨時變天既風險呢?

你自己諗喇.

侯爵府

gk678 發表於 12-5-9 13:23
轉左會後悔.

中資上市公司, 印象中即係慢3拍公司(比較閑), 仲要阿爺照(唔會執).

agree

大宅

是是但但 發表於 12-5-9 13:19
如果係我,我唔走。老細好....真係好難求。
而且新工由SENIOR跌落JUNIOR, 去到新公司即係好多人可以點你做野 ...

呢度放6:15pm,準時走返到去都要7:45pm,有d灰~ 我就係最concern我對新公司background了解唔多...至於workload, 雖然做d嘢好雜, 但一定唔多忙~ general line一日都唔會響多過5次, 因為個個打佢地direct line, 客亦唔多~ 我想轉既原因重包括可能有新嘢學, 對我將來轉工的話有幫助~
真係好鬼煩...有又煩無又煩....老細今日5點左右就走, 我要佢走之前決定

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:winniesumyee 的帖子

我唔轉,因為你主要serve老闆,返得唔開心人工高10%無意思,同埋職位低左

人生本是苦

首頁

尾頁

跳至