興趣嗜好

跳至

首頁
23456...22

尾頁

大宅

引用:呢本好有趣,講故事之餘,每一頁都有一隻羊

原帖由 MiniCooperS 於 12-05-10 發表
呢本好有趣,講故事之餘,每一頁都有一隻羊仔呢埋!
感激你的推介!我買咗今晩同佢一齊睇,從未試過睇書開心得咁緊要!加埋我出盡力扮各種動物叫,perfect

大宅

毛毛系列的香港版抵好多!一書三用: 中文版+國語拼音+英文版(縮圖版)。
英文版一本,我買$49.9; 呢個版本就標價$38。另外的我愛●●系列就標價$40。 ㊣
一買返屋企,我個仔就即刻要睇,一口氣睇咗六本!

大宅

回覆 Nicolelong 的帖子

係呀﹗我每次同個仔再睇,我都會問佢羊仔係邊,雖然佢已經記得晒係邊,但佢都會好開心咁指俾我睇﹗

你的小朋友鍾意咩書,記得要分享呀﹗

男爵府

大宅

回覆:分享: 我兩歲半兒子喜歡的書

呢個post好好呀!可以大家分享下好睇的繪本
我又推下先!呀囡最近喜歡一個作者叫五味太郎的書,內容都幾有趣的

ckadull   五味太郎d書好得意ga!  發表於 13-5-27 13:09

大宅

除咗分享兒子喜歡的書之外,想分享多少少.....
我個仔係好鍾意睇書,呢樣野係我無諗到的﹗因為我地兩公婆都唔太好睇書,除非係好有興趣,真係買的書多...睇就好少﹗

我認為阿仔鍾意睇書,同呢D有關......
1. 我從來都唔俾電視個仔睇,電視係包括所謂的教材。佢唔瞓,個電視係唔開的,唯一有幾日係有開的...我睇有關311地震的新聞。
2. 我唔俾電子產品個仔玩,即係電話同電腦。
3. 屋企的玩具都唔會發聲同閃燈,因為我認為發聲同閃燈的玩具,對小朋友係過度刺激。
4. 最初我買的書,係同佢成日唱的意歌為主題的書,佢會跟D書的公仔的動作,例如︰Head, shoulder, knees and toes.

我係全職媽媽,亦有一個幾好的菲傭,唔單只我地做父母的會同佢睇書,有時我地唔得閒,得佢照顧個仔,佢都會同我個仔睇書﹗

阿仔鍾意睇書,所以我就好鍾意買書﹗

希望幫到大家培養子睇書的興趣﹗

大宅

MiniCooperS 發表於 12-6-3 23:07
因為呢本書,我個仔開始肯食菜!

有關呢本書...

有書店有得賣同有介紹﹗

Have a look at this!

愛吃青菜的鱷魚 <~~ Click this link~

複式洋房

Thanks for sharing~

大宅

請問愛吃青菜的鱷魚這本書在哪裡買??

大宅

回覆 wingchau721 的帖子

我係台灣買的,香港的書店唔知有無。
你可以睇睇呢間書店,佢的書比外面平,係荃灣的工廠大廈內。
Booklodge <===Click this
佢的書比書店平,我見有一本書,係書店賣$39.9,佢就賣$28。

禁止訪問

大宅

thanks a lot, 因為我個女都不太愛吃菜

伯爵府

畀面勳章

大宅

近來迷上動物!

男爵府

我已經很久沒上bk
minicoopers,估唔到呢度見到妳:)
很喜歡妳這個topic,讓我也作小小分享

各位:我兒也是兩歲半

近日最愛是Oxford reading trees的read at home series,已經完成level one and level two,準備開level three俾佢

Julia Donaldson也有幾本較淺顯的書,適合2歲半左右幼兒
http://www.thebookpeople.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/qs_product_tbp?storeId=10001&catalogId=10051&langId=100&productId=202168&searchTerm=julia+donaldson
例如Hippo Has A Hat, Chocoloate Mousse for Greedy Goose, One Ted Falls Out of Bed, 近日至愛係Rosie's Hat

Eric Carle也是兒子喜歡的作者
Brown Bear Brown Bear What do you see曾經係每日必讀幾次的
http://www.bookdepository.co.uk/Brown-Bear-Bill-Martin-Jr/9780805047905

Eric Hill的Spot 兒子兩歲時也很喜歡,18本全都讀完
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=20909556

MiniCooperS  Thanks for the links~~

男爵府

中文書呢~~
兒子小時候最愛是佐佐木洋子的"小熊寶寶繪本"(簡體)
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=9319968
百看不厭
這套書已看了兩年,他偶爾還是會拿一兩本翻讀

小樹苗的”莎莎”系列阿仔都喜歡

另一套比較具”爭議”的,是”鼠小弟”(簡體)
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=20646032
阿仔很喜歡,但朋友兒子卻一本也不肯看(黑白為主,不colorful的)

以後我也會多作分享:)

大宅

請問一歳有咩好書介紹for 睡覺?

winya  睡覺可試Hugs &amp; Kisses (Baby Faces), Daddy Hugs (Classic Board Book), Counting Kisses  發表於 12-6-25 15:12

大宅

男爵府

淘宝d書真係好抵,令我個女鐘意睇書。佢之前like maisy,依家公主

伯爵府

畀面勳章

你介紹既蠟筆小黑三本我都買左。仔仔真係好鍾意。多謝,結果找妖怪佢真係吾太明仲有少少驚驚地

MiniCooperS  I am very happy your son loves the books~
Last share more here~~~  發表於 12-6-24 01:05

首頁
23456...22

尾頁

跳至