單親天地

跳至

首頁
34567...18

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+ru_663th+於+12-05-17+發表可

原帖由 heichunmum 於 12-05-17 發表
有邊份工唔辛苦?你最大問題係覺得自己無問題,洗碗都$12000,你肯一定有得做,點都好過 ...
世界上就係有一種人,日日呻窮無錢,有錢比佢賺但又嫌辛苦。望個天掉錢落黎

chuchu9999    發表於 12-5-17 13:54

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無言!

子爵府

回覆:關於膳養費,女方及小朋友是否一定拎到錢?

食呀公囉

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 總之一句, 快快搵個件, 等佢養你, 就最 perfect!

唔該, 醒下啦!!! 分贍養費前, 都仲要捱一年半載

大宅

cathy-tse 發表於 12-5-17 01:04
見妳開post我好幸苦呀........妳開足兩年都係果單野.......不而妳開個Topic叫我終於獨立了....好冇???我會 ...
呵呵~我新黎既, 睇左頭幾個POST你地話樓主長氣, 我仲諗, 你地比小小同情心啦...點知原來樓主問左2年!! 咁當我怪錯你地咁多位JM唔好意思...不過可能樓主自己一個仲係好煩惱, 未明白應該點去做.

公爵府

星美美 發表於 12-5-17 19:08
呵呵~我新黎既, 睇左頭幾個POST你地話樓主長氣, 我仲諗, 你地比小小同情心啦...點知原來樓主問左2年!! 咁當 ...
咁公平啲,係佢既婚姻問題持續咗年幾,佢出post離婚只係上年年尾開始問唧,無兩年咁耐

星美美  哦,但都差唔多半年啦,希望佢肯主動D快D搞掂啦,我地只係比到意見佢咋  發表於 12-5-17 19:34
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珊瑚宮

畀面勳章

BaoYue_BaoKun 發表於 12-5-17 00:54
大家寫成段 重複又重複 全部變成廢話 佢唔啱聽又多藉口 成日係度發白日夢 就算唔離婚 刀冇得做少奶奶嫁啦 ...
完全同意.妳地可以話我涼薄或刻薄, 好可能樓主個老公就係頂唔順樓主只係活在自己世界內面, 成日將同一問題問完又問, 問完又問, 直至問到樓主想要嘅答案為止.
所以大家不如 ignore 左樓主個 post 啦 .. 反正大家點答樓主都會視而不見

珊瑚宮

畀面勳章

hv245 發表於 12-5-17 01:36
我睇到依到都頂唔順呀你有乜長期病患呀?如有,一定批綜援啦。唔好同我講長期腰酸背痛,咁我 ...
完全同意.試過下午4點同印度開VC,跟著夜晚9點同美國開VC,開到1點.第朝9點半又要 brief 番條 team, 等條 team 做野, 呢個動作係每兩個星期一次, 有時仲每個星期一次. 咪一樣辛苦到死 !!

水晶宮

畀面勳章

dada~0w0~ 發表於 12-5-17 10:38
咁你e+ 靠咩維生???
份pt?
靠份pt 典夠? 又話有病 體公立醫院 唔駛藥費?

子爵府

好媽媽勳章

法庭在判決贍養費數額時考慮因素

法庭在判決贍養費數額時,會考慮多種因素,例如:

•婚姻雙方各自的入息、
•賺錢能力、
•財產和財源、
•各自的經濟需要、義務及責任、
•婚姻未決裂前的家庭生活水平、
•各自為家庭幸福所作的貢獻等因素。

法庭亦可以在頒贍養費令之後,在情況改變或獲得新的証據下,例如付款一方再婚以至有新的家庭負擔,重新釐定贍養費的水平。

子爵府

好媽媽勳章

You can search more court case as reference-

判案書

http://legalref.judiciary.gov.hk ... p;L2=MC&AR=1#A1

侯爵府

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 12-5-16 14:24
出面有得小3, 可能都有埋細路, 如果佢係大男人重男輕女的話, 你估佢仲會俾錢養女!! 個小3都唔會俾佢俾錢你 ...

我女咪好磨茹

珍珠宮

chuchu9999,

我份人工搵得少咁如果我填寫自己要贍養費$5000,填比女兒就$5000用作她日常開支,如: 車費, 衣食, sick 費, 女生活費,校服費, 參考書,補習堂,課外活動,返學鞋....咁機會大5大?

我已經5 夠錢交租水電煤,女生活費及其他雜費!!!!

chuchu9999  如果他有退休金和其他資產, 問律師點樣分他身家  發表於 12-5-19 18:15
chuchu9999  多數是扣了男方每月要用多少合理費用, 然後再比你們  發表於 12-5-19 18:14

大宅

possible, depending on his income

珍珠宮

pollybell 發表於 12-5-17 00:09
8,9k明知無可能,其實唔想放生佢,教你個方法,錢就照要求,幾多等官判,如果佢唔俾,好容易,申請禁止佢出境,佢成 ...

我可以同律師提出,他唔俾$,申請禁止佢出境咩?? 我有想過, 等佢5可以同小3見
你表妹的ex,到最後有冇比$呀???是否每月出糧比你表妹?

pollybell  唔洗搵律師,你同你社工講,社工會教你申請,最後當然有比.除非佢唔上大陸.  發表於 12-5-19 10:40

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 你見左律師, 咪直接同律師講要取幾多贍養費; 之後, 等上庭時再判幾多比你啦!!

大宅

回覆 ru_663th 的帖子

妳唔好有咁大期望佢會俾10000妳,佢都係揾15000左右,佢係想負責任既一早都會俾家用妳la,E+佢都認左有小三,擺到明唔再理妳兩母女,妳估佢仲會唔會俾三分二人工妳?妳到E+仲諗埋d無謂嘢要証明佢係同小三搞過嘢,不如實際d諗下點自食其力好過la

首頁
34567...18

尾頁

跳至