論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

妳哋俾唔俾你個工人用個洗衣機洗佢 d 衫?

我工人一嚟我就叫佢用手洗佢自己 d 衫, 我同老公果 d 就用洗衣機洗. 今朝工人問我可唔可以用洗衣機洗佢個被袋 + 我哋 d 衫, 佢話因為驚乾唔切, 我諗咗一陣就 reject 咗佢, 原因係我唔想同佢 d 嘢一齊洗, 而且我係俾咗兩個被袋佢, 乾唔切都唔緊要, 但如果我叫佢自己一個被袋開機 + 佢 d 衫, 我驚佢個個星期都會咁做. 最主要係唔想做壞規矩. 其實咁大個被袋叫佢手洗又好似好慘咁, 你哋係點樣對個工人?

子爵府

Re: 妳哋俾唔俾你個工人用個洗衣機洗佢 d 衫?

我有比工人用洗衣機洗佢d 床單+被袋+佢自己牛仔褲, 每星期一次, 因為冬天至會咁做. 我亦會叫佢自己咁樣一機, 仲要佢d 野除洗衣粉同softener 外, 仲要加沙威隆or dig 露, 洗完要清潔洗衣機至可以洗我地衫, 但佢underwear 就一定要用手洗!!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

Re: 妳

我的做法類似Jennie. 但就無分冬或

大宅

叫佢將被袋+床單+枕頭袋一次過用機洗,絕對唔可以同你

複式洋房

我一開始就比佢用洗衣機洗佢d衫 (同我哋分開就得啦), 後嚟係道睇咗你哋d回應, 就叫bun bun 用手洗underwear.

水晶宮

比工人用洗衣機洗衫, 被單等等.

叫工人用手洗, 又耐, 又用得多水, 又未必夠用洗衣機咁乾淨. 而且, 手洗衫要滴水滴好耐, 屋企冇咁多地方.

大宅

birdbird 寫道:
比工人用洗衣機洗衫, 被單等等.

叫工人用手洗, 又耐, 又用得多水, 又未必夠用洗衣機咁乾淨. 而且, 手洗衫要滴水滴好耐, 屋企冇咁多地方.

我都係咁話, 而且我覺得工人手洗都未必乾淨, 洗完水滴滴咁仲易吽菌 (我自已覺得), 仲有因為冇咁多地方掛, 掛厠所裡面搞到成日有d濕氣味。講真, 阿b newborn都係工人成日抱, 成日貼住, 佢d衣物用品洗唔乾淨我仲驚啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

工人既床單、被袋會係同我D床單、被袋一齊洗﹐咁大張我驚佢洗吾乾淨﹐因為囝囝成日走去張床到玩。
該用戶已被刪除

男爵府

床舖咁大件,我都畀佢開機洗,自己洗咪盞唔乾淨,咁樣佢唔乾淨咪即係自己間屋唔乾淨。不過我因為怕佢

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Of course

公爵府

比~ 佢一星期洗一機衫! 佢d衫同我地嗰d分開洗!

不過我番工都唔知佢洗幾多機啦! 無咩大問題嘅!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

比!
不過要佢分開d衫洗!

伯爵府

我有比工人用洗衣機, 不過唔可以同我兩公婆既衫一齊洗囉. 我無限佢一星期用幾多次不過我諗佢唔會好過份既, 就算佢要咁做我返左工都睇唔到啦. 無架信佢咋

珍珠宮

2024年龍年勳章

我之前個賤菲傭就係襯我地返曬工﹐開機洗佢D衫(仲包埋內衣褲)﹐跟住仲用埋乾衣功能﹐但二合一洗衣機不是100%全乾﹐佢仲要賤到將我地D衫收返入屋是但放在sofa﹐然後晾佢D衫﹐曬乾後才將我地D衫晾返出去。

大宅

好媽媽勳章

我同ManLam做法一樣, 洗床鋪時佢可以洗埋自己o的衫, 洗完佢o的衫后我就都無叫佢專登清潔個洗衣機

[quote]
ManLam 寫道:
我的做法類似Jennie. 但就無分冬或

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有. :wink:

別墅

un un要自己手洗. 其餘3要分開洗. 久唔久清潔洗衣機

大宅

i let my bun bun to wash the clothes with ours, but not the baby's. my point is, if you think she is dirty or with disease, how can you live with her ? how can you let her take care of your baby ? if washing machine can't clean the clothes, why we use it ? will you get sick because your husband is sick and you wash the clothes together ? i didn't request but she wash her underwear by hands.

洋房

totally agree with momama!! when my maid first came, i said it's ok for her to wash her daily clothes with us (excluding underwear), but she refused and every few days she'll use washing machine to wash her own clothes.

i think unless you won't use your maid to take care of bb or kids, otherwise you need to have confidence in their cleanliness. they are in super close contact with your bb everyday!!!!! much much closer than washing clothes in same washing machine lor

首頁

尾頁

跳至