論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

平時都唔敢俾工人多野做, 機本清潔, 早午餐唔使煮, 1星期煮3-4晚晚餐,車都自己出去俾 $人扶, 上午做晒家務,下午主要響我唔得閒時睇住7個月大bb, 機本上就係坐響度同bb玩, 個工人38歲, 有經驗照顧bb, 但好自我, 好有脾氣, 唔可以叫佢做野, 叫左佢會好黑面

有次大女校服唔夠乾, 但又要快出門口, 叫佢幫手熨乾d, 佢就答我 "太太, 我知啦, 唔使你叫我都會去做啦" ,之後佢入左去熨衫, 出面bb喊咩都唔理, 10分鐘後, 佢出黎同我講話, "太太,要幫大女買個條運動褲, 我熨(no) 左", 我都無話佢, 怕佢又唔開心, 之後果日佢仲黑我面黑左全日, 仲我要呵返咁同佢講野..

到第2日佢仲黑黑地面, 見到我透明咁, 我都好唔好受, 返屋企時主動同佢say hello, 佢就嗯一聲, 果下我都幾似工人, 佢係太太

今朝, c6起身返工, 佢就出去喊晒同c6講話做得唔開心, 話太太叫佢做呢樣, 佢唔識做, 話好委屈咁, 我響房聽到都真係火都黎黎地, 行出去同佢講, 太太都想你響度做得開心, 如果你真係唔開心,先生 太太可以幫你去搵個分工, 先生太太希望返到黎屋企係開開心心, 你話你唔開心, 太太呢幾日都好唔開心, 日日都要唸你心情靚唔靚, 叫你又唔應人, 我話太太都唔會咁對你啦, 就叫佢自己唸下做唔做

另外佢話唔識做既2樣野就係, 之前天氣潮溼, d衫好難乾, c6就叫佢夜晚放入廁所開抽機溼抽乾d, 跟住第日婆婆黎時話有太陽放d衫出黎晒下, 佢就話先生叫我咁, 婆婆又叫我咁, 我唔識點做呀...........呢年事發生響2個幾月前, 而家無野講就講返出黎, 我聽完都覺得有咩咁大年事呀

Raspberry2011  say "bye bye" to her la......  發表於 12-5-19 13:09

男爵府

回覆:yuffieyip 的帖子

係bun 定印

男爵府

畀面勳章

成38歲仲要玩情緒, 同你先生可似告御狀甘......:;pppp:唉, 樓主,為你難過!

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

咪係, 個工人都好識做喎, 係用先生定太太名請? 俾我會睇下老公點答先再出去同佢講

公爵府

請過個啦, 唔好再睇佢面色.

男爵府

醒目開學勳章

回覆 goodgoodluck 的帖子

佢係印印黎ga

男爵府

回覆:yuffieyip 的帖子

而家D工人真係不知所謂,佢地真係好寸

珍珠宮

抄得...

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人態度, 精神上好辛苦

你個工人同我嗰件好似,你同佢再講你嘅要求,要打招呼,叫佢做嘢唔好"呀支呀jor "叫佢做好佢嘅工作,唔駛同佢講心,你對佢林善佢就唔會尊重你!

別墅

我之前老印來我家二星期同你程況一樣,我坐完月返工,我有一個五歲和二個半月BB,她看到我沒有人幫手,常發我脾氣,我即時炒她,不要比工人看到沒有她們會死的,雖然知道很辛苦要返工,要照顧二個小朋友,但好過忍工人氣

Raspberry2011    發表於 12-5-19 13:11

大宅

工人態度, 精神上好辛苦

我都唔忍了,即抄,長短不如短痛

子爵府

真係一個令人火滾既工人, 比我會炒佢, 無得留底. 平時出去打工巳經要睇老闆面色, 返到屋企自己係僱主仍要睇人面色~~~

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

係唔係佢知你皮四,
恰你啊!

大宅

我一定唔會忍佢,炒佢,冇大冇細

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

我屋企件賓都係咁衰格 !!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

Bowiema 發表於 12-5-18 11:25
真係一個令人火滾既工人, 比我會炒佢, 無得留底. 平時出去打工巳經要睇老闆面色, 返到屋企自己係僱主仍要睇 ...
炒條PK, 佢唔放你在眼內, 下次請工人用你個名請, 你出糧比佢, 佢地D PK邊個簽約, 邊個出糧比佢就怕邊個.
主 賜 平 安

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

而家d工人好似黎hk嘆世界, 咩都唔得, 唔做得, 唔話得, 所以我都唔要工人, 用ee湊女

大宅

我的育兒心得勳章

我都試過工人黑面,我會唔埋佢,試過太過份,我有同佢講我會唔要佢自己揍bb,佢就無出聲做份內事啦!

大宅

yuffieyip 發表於 12-5-18 10:33
平時都唔敢俾工人多野做, 機本清潔, 早午餐唔使煮, 1星期煮3-4晚晚餐,車都自己出去俾 $人扶, 上午做晒家務, ...
吾如忍啦.... FRY HER IMMEDIATELY..

珍珠宮

好媽媽勳章

同我屋企個公主八成似,又係唔可以開聲叫佢做嘢,佢會應都唔應我,我再問佢聽唔聽到佢就會嬲爆爆咁"嗯"一聲。

話佢知d嘢點做佢又嬲,話佢知做錯嘢sorry都無聲反而仲要俾面色我睇,總而言之就係日黑夜黑。

家陣係我當佢透明,望都費事望佢免得見到佢個黑口黑面樣而勞氣。

首頁

尾頁

跳至