跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽個小朋友依家已經7歲,但都仲打算生多個呀?
我打算生多個,但好唔好彩三月時小產左!!
但依家諗諗下,又覺得好似相隔好多年咁~
我個仔就好想我生多個!!我依家十五十六,但要生都要調理好先生,仲有少少時間考慮!!

男爵府

回覆 karencky 的帖子

由於我是獨女, 所以一直都提倡至少有兩個小朋友 (如果可以的話), 因為當父母年紀漸長, 家庭的責任和擔子只會愈來愈重, 亦沒有兄弟姊妹可以相量, 所以哩, 一定是有兄弟姊妹好哩!

我身邊的親朋戚友都有兩個小朋友相差七、八年, 甚至十年的例子, 以入學年齡計, 我仔和女都相差五年; 如果你和仔仔及家人都喜歡孩子, 那就待稍後養好身子再努力努力噢!

現在的我雖然沒有計劃再生孩子, 但如果緣份來了, 我一定會欣然接受 (儘管我既窮且唔識教)。

大宅

引用: 回覆 karencky 的帖子由於我是獨女, 所以

原帖由 rosewong 於 12-05-19 發表

我當時都係咁諗,如果我地老左佢都有個好商量!!但當小產左之後,我就唔知點解諗法又唔同左!!但諗諗下想生,但又怕再小產,同埋又覺得又要再重頭來過,好亂!!哩排又成日發夢有左,但又無左咁!!我同老公都想要,但無左之後,又好似唔知點咁!!所以要再諗清楚!!多謝你嘅意見呀!!

大宅

回覆:有無媽媽依家想生多個?

早2個月生咗

大宅

引用:早2個月生咗

原帖由 babyoush 於 12-05-20 發表
早2個月生咗
恭喜晒!!咁大嗰個錫唔鍚細嗰個!!

別墅

回覆:karencky 的帖子

放心!我有兩個哥哥分別大我7、9年,我地関係好好,佢地好錫我!
至於我自己有兩個小朋友7、2歲,哥哥好適照顧細佬,而且性格上哥哥亦開朗左,始終有人陪玩,開心好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都想... 呀仔就時話要細佬妹, 時話唔要... 其實佢一個係幾悶的...

大宅

引用:放心!我有兩個哥哥分別大我7、9年,我地関

原帖由 gogOBABY 於 12-05-20 發表
放心!我有兩個哥哥分別大我7、9年,我地関係好好,佢地好錫我!
至於我自己有兩個小朋友7、2歲,哥哥好適照 ...
係呀,咁就你就好啦,我有個朋友個阿哥大佢六七年,但佢地無乜偈傾架!!

大宅

引用:我都想... 呀仔就時話要細佬妹, 時話唔要..

原帖由 lojo11 於 12-05-21 發表
我都想... 呀仔就時話要細佬妹, 時話唔要... 其實佢一個係幾悶的...
係呀,我個仔就好想要多個,不過時話要細佬,時話要細妹!!嗰次佢知我無左個BB時,佢話"下,咁我咪要到二年級先可以有個細佬?你可唔可以叫佢返黎呀?"

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

加油呀... 養好身體再努力過...

大宅

引用:Quote:原帖由+babyoush+於+12-05-20+發表早

原帖由 karencky 於 12-05-20 發表
恭喜晒!!咁大嗰個錫唔鍚細嗰個!!
Ok啦,始終咁大個唔會好似細時咁呷醋,明事理啦嘛,不過就真係會有距離,玩得冇咁close囉

大宅

回覆:karencky 的帖子

我個情況同你近似,阿女今年讀小一,不過係細b,所以差六年多,今個月就生第二胎。
我都覺得隔得開,但阿囡好想要個妹妹或弟弟。好好彩,最後都有左. 同老公商量過.都係盡快決定,生唔生啦。我始終都覺得有個兄弟姊妹好些。

大宅

我九月生了.

我地一齊期待了這麼久, 終於有了, 兒子好恨有細佬, 但我肚裡的是妹妹, 他發了一星期惡夢, 到而家返學時不會跟我說再見, 只跟妹妹說" BYEBYE妹妹, 哥哥返學了~" =.=", 佢諗定下一個叫咩名添...@.@"

大宅

引用:我個情況同你近似,阿女今年讀小一,不過係細

原帖由 tongtongwhite 於 12-05-24 發表
我個情況同你近似,阿女今年讀小一,不過係細b,所以差六年多,今個月就生第二胎。
我都覺得隔得開,但阿囡好想 ...
我都覺得有兄弟姊妹係好啲!!所以,如果再有,我都會生,但到時又大多一歲,8年喇!!

大宅

引用:我九月生了. 我地一齊期待了這麼久, 終於有

原帖由 tweetycheung 於 12-05-29 發表
我九月生了.

我地一齊期待了這麼久, 終於有了, 兒子好恨有細佬, 但我肚裡的是妹妹, 他發了一星期惡夢, 到 ...
哈哈,你就好啦!!我都想可以咁呀,但我要身體好啲先再有,因為我怕再次小產喇!!

大宅

karencky 發表於 12-5-29 09:55
哈哈,你就好啦!!我都想可以咁呀,但我要身體好啲先再有,因為我怕再次小產喇!!

...
唔駛怕, 我妹妹也是兩個月後BB無心跳, 完事後兩個月佢又有左, 不過佢變超級睡眠精, 不單止頭三個月訓, 日訓夜訓, 佢話訓多D個BB長得好D喎, TOUCH WOOD, BB 出世好精靈.
唔好比咁大壓力自己, BB要黎就會黎, 放心~

大宅

我都好想生多過, 但老公唔想(因為冇錢養), 我心想要多個係因為怕亞仔大過冇人同佢商量同傾計...
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

生啦,生啦!我前後生左三個,最細十六個月,雖然大的兩個時有爭吵,不過有個伴玩,始終手足情好微妙,依家好似差好大,遲啲就唔覺啦

男爵府

熱血勳章

生啦^o^我11月生啦,大仔仲好期待,成日同婆婆講,你唔使擔心架婆婆,到時你湊好我就得,小b我會湊架啦,唔會辛苦架勁感動

大宅

小朋友有伴真係開心好多,我有4個,屋企真係除咗瞓覺就未靜過,不過見到佢地自得其樂都幾開心

tweetycheung  你好勇敢呀~  發表於 12-8-9 02:09
daphnemo  真係好, 我都想呀!  發表於 12-7-27 11:49

首頁

尾頁

跳至