自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教怎樣令餃子冷藏後不會〝痴〞在一起…因為在超市的買的餃子,一起放入袋內都不會〝痴〞?請教高人指教,謝謝!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己:未定形前, 分開少少空間雪! 硬咗包番埋一袋!

另聽聞灑D粉係面都OK!

chinatea  係low灑多小小粉就唔痴埋一堆架啦.  發表於 12-5-23 13:55

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請教怎樣令餃子冷藏後不會〝痴〞在一起…

洒d麵粉定生粉?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

用水浸得唔得?

水晶宮

你係指自己包的餃子嗎?你可將廚房紙放在碟上然後把包咗的餃子一個

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

係每隻餃子間都曬D生粉
望咩呀望

伯爵府

+3金熱血 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

因為皮有水份/餡料出水咁雪個時D水凝結就會痴住

如果你自己包,就灑D面粉, 再用扭乾左O既毛巾蓋起餃上 先至放入雪櫃

當然快D食哂就最好, 始終出面即好個D人地有機器包裝又有防付劑係PACK得好架喇

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 FredaChan 的帖子

最好就係留返d餃子膠盒,到自己包時用返來裝,餃子面灑上粉就唔黏埋一堆架啦.
<br><br>

水晶宮

to be continue:
-個分開放,跟住攞入冰格frozen約半小時,甘先-個個拎落膠袋再放入冰箱
待用,甘就唔會黏住啦。

Blobfish   對 ! 先急涷, 很入袋.  發表於 12-5-23 14:01

首頁

尾頁

跳至