親子旅遊

跳至

首頁
12345...58

尾頁

公爵府

環保接龍勳章

也許你已經不是第一次來沙巴了,也許上次來的時候已經試過:味雅雞飯,怡豐喇沙,印度拉茶,海皇城海鮮。。。。今次,不如同大家介紹下係沙巴仲有咩好食

家鄉牛什:
位於:HILLLTOP(蝦中蝦附近)&GRAND MILLENIUM PLAZA(CKS附近)
呢間係食牛腩粉既地方,不過呢間會上癮,其實係沙巴食野,個肉都係其次,湯先係靈魂,呢一間既辣椒醬好夠辣,食得辣記得加埋落個湯度。另外,佢既乾撈米粉/麵都好好味

1. http://maps.google.com/maps?q=%E6%B2%99%E5%B7%B4+hilltop+lintas&hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=5.965071,116.104717&spn=0.077171,0.094585&sll=37.0625,-95.677068&sspn=31.509065,48.427734&hq=%E6%B2%99%E5%B7%B4+hilltop+lintas&radius=15000&t=m&z=13&iwloc=A

2. http://maps.google.com/maps?q=CKS+Hypermarket,+Millenium+Plaza+Lorong+Rainfield+Kota+Kinabalu+Sabah+Malaysia&hl=zh-TW&ie=UTF8&sll=5.927765,116.077273&sspn=0.009647,0.011823&oq=cks&hq=CKS+Hypermarket,+Millenium+Plaza+Lorong+Rainfield&hnear=%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E%E6%B2%99%E5%B7%B4%E4%BA%9E%E5%BA%87&t=m&z=12

喇沙:
沙巴既喇沙同西馬既唔同,我地既係古晉(砂勞越一個地方)喇沙,我推介既喇沙有兩間(其實應該有三間,但個間好早收,有時十一點就賣晒),一間係CITY MALL商場 FOOTCOURT,另一間係我尋日發現既,係ONE BONEO商場 LG層 GIANT SUPERMAKET 對住個條行仔,名就唔記得,兩間都好香濃好好味(試過你就知怡豐真係好普通)

1. city mall food court, 星期四休息
http://maps.google.com/maps?q=City+Mall+Jalan+Lintas+Kota+Kinabalu+Sabah+Malaysia&hl=zh-TW&sll=37.0625,-95.677068&sspn=31.509065,48.427734&oq=city+mall+sabah&hq=City+Mall+Jalan+Lintas+Kota+Kinabalu+Sabah+Malaysia&t=m&z=14

2. 1 boneo
http://maps.google.com/maps?q=One+Borneo+Mall+Kota+Kinabalu+Sabah+Malaysia&hl=zh-TW&ie=UTF8&sll=5.961215,116.097375&sspn=0.038586,0.047293&oq=one++Sabah+Malaysia&hnear=One+Borneo+Mall,+%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E&t=m&z=16

魚頭米粉:
DAMAI有一間叫鴻記既小店,湯底唔錯,仲有好多料可以揀,蝦丸,魚鰾,炸魚都唔錯,其實呢間有龍躉(當地人有時叫盧頓)食,不過我冇食過
http://maps.google.com/maps?q=DM+Hotel+Sabah+Malaysia&hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=5.986753,116.102657&spn=0.077168,0.094585&sll=3.645778,102.510796&sspn=2.477695,3.026733&oq=Dm+Hotel+sabah&hq=DM+Hotel&hnear=%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E%E6%B2%99%E5%B7%B4&t=m&z=13&iwloc=A

市區都唔係冇好野食既
加也街既瓊萬興茶室菠蘿包(真係有菠蘿架!咖哩角,燒包<即係叉燒酥>都好好味,食下又一個下午),但佢星期日唔開,唔好去摸門釘

成興茶室阿志冬蔭米粉,係市區新蘇蘭區(即Le Meridien後面)湯底香濃,行完菲律賓市場過對面岩岩好

http://maps.google.com/maps?saddr=LE+HOTEL+KOTA+KINABALU,+Warisan+Square,+Jalan+Tun+Fuad+Stephens,+88000+Kota+Kinabalu,+Sabah,+Malaysia&daddr=Jalan+Pantai&hl=zh-TW&sll=5.978558,116.070857&sspn=0.019292,0.023646&geocode=Fc45WwAdwBnrBiGkT1C3WqTxOSl_cGCNkWk7MjGkT1C3WqTxOQ%3BFZg8WwAdUiXrBg&mra=mift&mrsp=1&sz=15&t=m&z=15

平時如果我地去食小炒,會叫樹仔菜(通常炒蛋/清炒/參巴>即係蝦米醬),仲有小芥蘭(我覺得佢係香港泰菜館既椰菜苗)。又會叫奶油雞/蒙古雞(奶油蝦個個汁加左南乳就係蒙古汁喇),排骨皇,招牌豆腐,如果你識叫呢D送,即刻變左沙巴人!!
中午可以去亞庇街市樓上既熟食檔,29號檔既輝哥可以幫你煮釣魚既魚獲,又或者你可以係樓下買海鮮上樓上搵輝哥炒(http://maps.google.com/maps?saddr=%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%81%93%E8%B7%AF&daddr=Kk+Plaza,+Jalan+Lapan+Belas,+Pusat+Bandar+Kota+Kinabalu,+88300+Kota+Kinabalu,+Sabah,+%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E&hl=zh-TW&ie=UTF8&sll=5.982796,116.073619&sspn=0.009646,0.011823&geocode=FZtMWwAd0CDrBg%3BFUxKWwAdkyTrBilNHUhMjmk7MjGKCkF5LPkH0g&doflg=ptk&mra=mift&mrsp=0&sz=16&t=m&z=16)

如果有時間去食齋,唔係講笑,我地D齋真係幾好味,可能香料用得好!我地會叫奶油菇,真係勁好味!!其實樣樣都好味,仲有咖哩齋都唔錯架!!

最後就係印度餅,呢個係我係沙巴生活既動力!(所以我老公都覺得我易養)去到印度店,你可以試到唔同既印度餅,我地統稱 ROTI(ROTI即係麵包咁解,咁都係麵粉野,名一樣),你可以叫淨餅餅: roti kosong(留意呢個字,勁好用,解零,如果你叫飲器唔要糖,你都可以叫 局桑KOSONG)。ROTI TISSUE係一個好難忘既餅餅,係個尖頂生日帽,甜既,但佢一出場大家一定WA!!咁既。ROTI BOOM,係中間放左牛油,甜甜地既餅餅。仲有ROTI TELUR就係有蛋既。呢度既ROTI唔係NAN,係油酥餅,0係度我幾乎冇見過NAN(只係見過一次)。叫埋杯 TEH TARIK(嗲打溺=拉茶)(要凍就叫 嗲打溺冰), 又做一次沙巴人喇!!

ROTI KOSONG with 瓜 kari ikan

(講漏左)
如果夜晚想宵夜(如果你的士,千萬唔好放個的士佬走呀!!)可以去麗都(LIDO),個度有經濟炒麵,仲有板麵,板麵即係馬拉新鮮意粉

,好味架(日頭都有架)。呢一個月我仲見到開左炸榴槤,但未試。另外有一個地方食福建炒米粉,我食過幾間,都係呢間最最最好味,仲係我樓下,要食唔好超過十二點。地方係KOBUSAK, HING PARK新國泰小食中心,得一檔福建米粉,仲有佢炒排骨皇呀小炒都好食架(推介),同一個地方有一檔果汁檔,如果岩季節,你一定要試下牛奶果(即係牛油果)加雪糕,好味到冇朋友。

(新增)
哎呀!仲有野味呀!呢間野D野真係好味,而且你唔會覺得食緊恐怖野,有鱷魚肉(超推!)鹿肉,山豬肉,一定要去試下: BUNDUSAN野味寶

檳城炒貴刁:雖然唔係沙巴野,但我地都有唔錯既代表。你可以去DAMAI,呢個地方係華人區,日頭夜晚都咁旺,KK第一間富源就係開係呢一度,你可以係呢度食到:豬腸粉,鍋貼/水餃,經濟麵(即係車仔麵既炒麵版本),炒貴刁,蝦麵咖哩面叻沙,燒雞亦。乜都有既大排檔形式美食廣場

雞飯(818,millennium plaza kobusak

個重點係將碟個D雞汁撈飯

fionaleung43    發表於 15-4-20 00:22
liliana  Tks for sharing! 我下個月都會去KK, 如果去DAMAI, 除食魚頭米外, 附近有咩好去處?  發表於 12-11-6 10:32
Sumyeema1  Super like..  發表於 12-10-22 15:10

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

yummy...any photos

伯爵府

畀面勳章

回覆:usausagi 的帖子

真係好鬼正d野食....同埋你呀,你好好人

usausagi    發表於 12-6-23 08:09

別墅

usausagi 你真好!

usausagi    發表於 12-6-23 08:09

禁止訪問

畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

usausagi 發表於 12-6-22 16:21
也許你已經不是第一次來沙巴了,也許上次來的時候已經試過:味雅雞飯,怡豐喇沙,印度拉茶,海皇城海鮮。。 ...
多謝好介紹, 邊度食小炒正?
放下自在

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆:沙巴道地食食食

唔該哂,另外除左果幾間食海鮮,仲有邊樹又平又好味?

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 usausagi 的帖子

usasusagi,

唔該晒! 請問你講的小炒係邊度呢?

公爵府

環保接龍勳章

回覆 cattz288 的帖子

有一間叫金山谷,係亞庇中學轉入去既。另外一間係HILLTOP,WASABI日本料理旁邊,有小炒,煎扒(順帶一提,雖然唔係咩貴野,但都OK而且佢個黑椒汁同蒜頭汁好香濃)同鍋貼水餃(我地D鍋貼水餃係自己造個皮架!),但間野叫咩名我冇印象,再UPDATE

cattz288   謝謝~  發表於 12-6-23 12:54

公爵府

環保接龍勳章

回覆 jessica0768 的帖子

我食過BUDUNSAN既大茄來,唔錯呀!

公爵府

環保接龍勳章

回覆 luckymother 的帖子

其實好多地方都有架,如果你地去食市區洪金買酒店樓下個間就可以咁叫(但我個人唔太喜好呢一間,因為佢個招牌雞亦唔夠我62整個個咁好食,其他野都係普通),如果唔係就去亞庇中學再入既金山谷

珍珠宮

子爵府

子爵府

HOW ABOUT BEER, TAX FREE OR NOT ????

複式洋房

請問如果住rasa ria ,只住三天,來回巿區太費時,rasa ria 附近有無好介紹?兩大一小(6歳)

公爵府

環保接龍勳章

回覆 mum03 的帖子

TAX FREE的是走私的,所以我們的酒比較貴

公爵府

環保接龍勳章

回覆 sammi.yim 的帖子

其實住呢間通常都係食酒店,附近有沙律海鮮和佳揚海鮮,另外有一間係正鱷魚場對面既東方茶餐室有野味食,但唔使驚,唔係恐怖野,係食下薑蔥鹿仔呀,山豬肉咁,呀,仲有,你入到酒店之前有一大堆原始擋仔既,個度有椰子布丁(PUDDING KELAPA)賣,我都食過一半以上既檔,都係好味!!!!如果我老公去個邊,我一定要佢買

子爵府

thanks

公爵府

環保接龍勳章

回覆 mum03 的帖子

u r welcome

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

usausagi 發表於 12-6-22 16:21
也許你已經不是第一次來沙巴了,也許上次來的時候已經試過:味雅雞飯,怡豐喇沙,印度拉茶,海皇城海鮮。。 ...

多謝樓主分享!!

上次去過阿志冬炎粉, 但剩係食隔離間雞飯!!

我好鐘意沙巴, 希望有機會去第三次!!

首頁
12345...58

尾頁

跳至