跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Eve0405 的帖子

唔係心水就試下叩門

加油!

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

我都知道有呢件事, 但唔知邊間學校, 亦都無深究邊間學生所為. 而家終於知道, 但係呢間學校嘅學生俾我印象係幾好喎(講緊運頭塘果間), 係咪真係呢間還是山上果間呀?

mrs.so  唔係...  發表於 12-6-4 15:00

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

咁..係咪覺得學校做得唔夠好, 所以有依D咁既學生出現呢?

公爵府

回覆 回覆:金仔媽媽的帖子

我覺得家教好重要。

liaosee  agree  發表於 12-6-4 16:10
力奇大叔  認同, 家長點都有責任  發表於 12-6-4 16:03

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

金仔媽媽 發表於 12-6-4 15:38
咁..係咪覺得學校做得唔夠好, 所以有依D咁既學生出現呢?
我又咁睇, 每間學校收生其實都係攪珠收, 咁實有D頑皮D既學生
最主要睇學校點處理依班學生

有D學校主張全人教育, 有教無類, 咁依類學生會得到悉心照顧, 慢慢步入正軌

另有D學校奉行精英制度, 只集中資源係精英上, 如較為跟唔上或者頑皮既學生, 就會實行放牛政策, 得過扯過

所以有時家長為子女揀學校, 最緊要都係間學校適唔適合自己個小朋友,
唔好羊群心態, 見人揀就跟人揀, 有時入到都未必好

BL715  yes yes  發表於 12-6-4 17:13
mrs.so  羊群心態...!搞到一面倒!  發表於 12-6-4 16:07

大宅

其實間間學校都有咁既學生, 真係好睇個家長點教自己孩子, 不要將所以責任推落學校身上, 父母點教導孩子才是正確

liaosee  agree  發表於 12-6-4 16:10

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實我本人都覺得學校係學知識既地方, 身為家長都要教返自己仔女, 唔可以過份依賴學校, 不過唔知道依間學校點樣處理果班頑劣學生....

大宅

力奇大叔 發表於 12-6-4 15:58
我又咁睇, 每間學校收生其實都係攪珠收, 咁實有D頑皮D既學生
最主要睇學校點處理依班學生

十分認同你所講,尤其講精英制呢點,同埋對好多家長對自已子女嘅放任態度,都有好大感觸。

我大女今年就畢業,佢讀緊人人都爭住入嘅寶舊,仲要係精英班。不過問題在六年級四班裡有兩班係精英班,50%係精英,是否真的全都是精英呢?會唔會濫咗D呢?學校嘅資源好,唔代表教學理念會同樣可以成正比例。所以相信細女將來都唔會讀呢間了。

公爵府

回覆 回覆:kmlui6613的帖子

用家親自剖白。

我都覺得講同做,是否兩回事?

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

對。所以有時唔可以講係邊方面嘅責任,應該講係要互相配合。

可能我思想守舊吧,自問對管教小孩都算幾嚴格,總覺得德育比學問應該先行,所以對現在的學校不能配合感到頗吃力,尤其這個反叛期的年紀。

大宅

回覆 回覆:kmlui6613的帖子

請問循小有什麼不好呢?

公爵府

回覆 回覆:CLong的帖子

唔一定係每個人既好,唔好亦如是,自己喜歡就可以。

伯爵府

kmlui6613 發表於 12-6-4 16:57
十分認同你所講,尤其講精英制呢點,同埋對好多家長對自已子女嘅放任態度,都有好大感觸。

我大女今年就 ...
寶舊得4 班6 年級? 請問你讀邊一間?

大宅

引用:唔一定係每個人既好,唔好亦如是,自己喜歡

原帖由 mrs.so 於 12-06-05 發表
唔一定係每個人既好,唔好亦如是,自己喜歡就可以。
我絕對同意你的講法,只是想多了解這個學校在那方面不太好而已,既然有家長說他不好,是那方面不好呢?

伯爵府

小一派位

寶舊6年級不是有A至E班,即6班咩

公爵府

回覆 marcus_hclee 的帖子

應該5班喎!

不過我地2000年至2001年既出生人數與班級結構與現時既有所不同, 每年小一既班級結構會視乎當年既畢業班數.

伯爵府

引用: 回覆 marcus_hclee 的帖子應該5班喎!不過

原帖由 mrs.so 於 12-06-05 發表

回覆 marcus_hclee 的帖子
me :加數都錯你都講得啱,咁啱呢屆得4班都吾出竒喎!我見之前有6E班,諗住年年都有5班添!

伯爵府

marcus_hclee 發表於 12-6-5 09:29
me :加數都錯你都講得啱,咁啱呢屆得4班都吾出竒喎!我見之前有6E班,諗住年年都有5班添! ...
唔緊要啦, 佢讀那間得4 班... 連錯兩樣, 得4 班同50% 係精英班, 咁佢應該多D關心小朋友。 家長既關心係最重要, 無論讀什麼學校, 都有好既學生, 不好既學生, 好既家長, 不好既家長。 大家只要真心關心, 無論成績如何, 無論是否什麼精英班, 都不會差得去邊。 一個大社會有好多唔同既人, 大家既做化各有不同。
讀什麼學校也好, 還是那句, 關心自己的小朋友。

公爵府

回覆 安安 的帖子

佢連錯兩樣? 4班我相信係錯, 但係2班精英班, 3班平均班, 係真喎, 有50%係精英係寶舊一點都唔出奇, 仲多於兩班既人數, 我蠢請問佢錯係邊?

伯爵府

回覆:mrs.so 的帖子

你經常用第一身代表寶湖,你咁清楚,可能是我蠢呢!

首頁

尾頁

跳至