跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

網上/上網既野, 何需太認真呢

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首先我要申報我係田小家長。其實呢個帖我一直有睇,不過無回應。

小學雞盜竊事件係咪田小學生?我唔知,亦無諗過要問。每間學校都有好同曵既學生,就算港島區名英中亦有壞學生呀,所以是與否對我無影響。

田小校規出名嚴謹,我眼見大部份田小學生都係乖既一群。假如事件係真,學校如何輔導/幫助呢幾個學生先係重點。無論出事係邊間學校,呢點先係最重要!就算我地今日唔係講緊田小,係講緊其他學校,我都覺得對呢間學校唔公平。

坦白講,雖然 Mrs. So 無講過係田小,但亦無否認。再者,係講開田小既時候帶出呢個話題,難免令人誤會。姑勿論係有心定無意,唔肯定既資訊真係會影響到其他人。心水清既家長一定明白責任唔完全在於學校,但有 d 人睇完就會當真。

假如有家長聽完傳聞當真而轉校,我只會覺得惋惜。今日聽到一個傳言轉校/叩門,難道他日聽到另一個傳言又再轉?我地應該以小朋友為優先考慮,搵一間同自己教學理念相同既學校,不要人云亦云。

Mrs So,

我明白你有提家長這次事件不完全是學校的責任,但字裡行間帶出的負面訊息有可能已完全遮蓋其他事實。我今次發言都係想講講自己睇法,對事不對人。希望你明白。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:YuYuMother的帖子

明白您的好意!

但我已經係某一個點評講“唔係”。

如果我要明示暗示,我可以係有人出post 時直接了當,我明白字眼行間令人誤會,更加明瞭你今次係善意,唔係針對我。謝謝!

YuYuMother  你明白太好了。  發表於 12-6-5 21:52

子爵府

alfreday 發表於 12-6-5 11:43
年年到了這個時間就有這個帖子,誰是誰非又需要如此執著,如果一個會員留言或出一個帖就能引導其他 ...

心水清既家長會明白

網上自由討論又一老土之作

alfreday    發表於 12-6-6 10:00

大宅

Jenny'Ma 發表於 12-6-2 19:57
田千
聖心
循小

Jenny'Ma,

請問你朋友話循道咩野唔掂呢? 我小朋友都入左呢間...

大宅

回覆 clive 的帖子

其它人點睇點講都唔重要,家長同埋小朋友中意就得啦.
填表前我問個囡想讀邊間?亞囡選咗舊墟同循小,宜家我哋都接受,循小雖然唔係最好,但都唔差.加埋我有帶兩個小朋友返教會,想佢哋多D參加教會活動.唯獨擔心下年細佬跟家姐讀嘅話,冬天要著短褲,難為咗細佬呀....

大宅

Jenny'Ma 發表於 12-6-6 21:05
回覆 clive 的帖子

其它人點睇點講都唔重要,家長同埋小朋友中意就得啦.

"""唯獨擔心下年細佬跟家姐讀嘅話,冬天要著短褲,難為咗細佬呀....""""

咩意思?

大宅

回覆 kingkingpui 的帖子

我指冬季校服,男仔係著短褲.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:Jenny'Ma+發表於+12-6-6+21:05+回覆+

原帖由 kingkingpui 於 12-06-06 發表
"""唯獨擔心下年細佬跟家姐讀嘅話,冬天要著短褲,難為咗細佬呀....""""

咩意思?
真係好涷時...循小可以著運動服長衫長褲的...

首頁

尾頁

跳至