跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡當年叩荃基係唔使面試, 但舊年已經改左要面試, 同埋叩門既人亦都多左, 學校真係會揀小朋友黎收.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

wingogo 發表於 12-6-4 14:05
哦! 5緊要la, 唸住有個統計數據攞黎參巧下姐

yes, 我都想有個統計數據攞黎參巧下

大宅

我巳經去其他小學叩門了-6間, 希望有好消息

SAGO  去了邊幾間  發表於 12-6-6 16:53

大宅

miriam 發表於 12-6-3 22:07
我好無聊地做過一個升中統計表, 將區內有列出升中派位人數既學校做左個統計, 發現有 d 話派得好好既學校連 ...

樓主講得岩, 大家可用2011年派位結果統計下

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

我係舊生, 都打算俾個仔返呢間, 設施可能不及新學校, 但勝在地點, 環境, 老師等各樣都好, 希望第時個仔返得開心.

別墅

我仔仔今年都會讀基慧, 我都係參加基慧的小一體驗班. 覺的唔錯 & 老師都有愛心, 同埋鐘意佢唔分精英班.

SAGO  好。。。。  發表於 12-6-8 11:52

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我本身係舊生, 朋友個仔又讀緊, 阿仔係自行已經收左, 我地去過幾次又參加埋小一體驗, 感覺好好! 校長講的point都好用家長心態分析而唔係hard sell 自己學校

反而去過其他學校, 個人感覺校長有好多問題都有迴避的
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問荃基有冇校車入深井架?

男爵府

回覆 lingan 的帖子

有,你可以上學校網頁睇係學生服務找校車資料,深井應該係坐一號校車.

lingan  Thanks ~  發表於 12-6-7 17:32

大宅

回覆 lingan 的帖子

妳住深井的嗎?

lingan  Yes  發表於 12-6-7 17:32

大宅

我剛剛係深井搬到荃灣, 打算俾仔返荃基方便D

大宅

回覆:hoiyan 的帖子

請問荃基是傳統教學或活動式教學?

大宅

回覆 ssgg 的帖子

我問過佢地個主任, 佢話小一至六都係活動教學.

大宅

回覆:B.B.Lam 的帖子

Thx,5可意思,我想問下,開放式教學,除了有主題周外,仲有咩野同傳統教學5同呢?

大宅

回覆 ssgg 的帖子

我無好詳細問呀! 我係喺佢地開放日, 見過佢地圍繞主題有寫作、報告、參觀呢d. 如果係新年, 會寫揮春、食賀年食品、模擬年宵, 邊玩邊學. 係咪只有主題週先有, 定平時都係就唔清楚. 不過個主任就好堅定咁講佢地係活動教學lor! 活動教學會多d討論同思考有關主題ge嘢, 而傳統就單向d講書聽書做練習. 不過現今的學校都應該無絕對傳統了, 唔多唔少都會滲d活動教學ge嘢, 有幾多就間間唔同lor.

大宅

回覆 ssgg 的帖子

你係咪仲叩緊第一志願呀, 我覺得你可以照叩, 但touchwood 叩唔成功的話, 荃基絕對讀得過, 老師校長都好有愛心, 又係小班教學. 佢都係我第二志願, 見幾個小朋友喺果處讀, d家長都讚好.

大宅

回覆:B.B.Lam 的帖子

係呀,叩照叩,我都覺得荃基幾好,不過就要搭校車Law。你係咪石小呀?

B.B.Lam  係呀!  發表於 12-6-11 10:22

男爵府

回覆 ssgg 的帖子

阿仔而家係荃基讀p.2,學校經常會攪D活動關於佢哋果級課程有關嘅活動,例如今年阿仔數學學緊貨幣,學校就為二年級學生攪咗一個數學科活動日,安排全級二年級學生參加買賣活動,每一個學生於活動日一個星期前帶一件玩具回校交給老師,當日學生會扮演不同各色,如店鋪員,買家,銀行職員等等,每個學生會由老師手中給他們貨幣,學生帶回校的玩具老師一早已貼上價錢,令學生在活動中除認識不同貨幣外,還可學到不同知識.令外中文科,英文科,數學科,常識科都會有專題練習,全部都會分組進行,考學生思維同合作,在課本上學唔到嘅知識!
每年考試後學校更安排不同活動給學生參與活動.

大宅

回覆:hoiyan 的帖子

thx for your info,5好意思,我仲想問問考試有冇名次,同埋一班是否25人度,謝謝幫忙。你是否就住在學校附近的?

B.B.Lam  係小班25人上下, 好似今年定下年會開始唔分精英班.  發表於 12-6-11 10:26

男爵府

回覆 ssgg 的帖子

學校每年兩測兩考,上下學期各派一次成績表,測驗計30%考試計70%,成績表上有班名次同級名次,每班二十三人至二十五人不等,每級有四班.我要坐校車,因我住葵涌

MAYANGUSPO  佢地既校車係咪得一轉? 因怕如課後有乜活動想參加, 但變相冇左校車...  發表於 12-6-13 11:18

首頁

尾頁

跳至