跳至

首頁

尾頁

大宅

本來入左唸住唔太差就算,但見有家長說循小不太好,卻又沒說明什麼不好,現在令我心大心細,有無家長可以分享下?

大宅

你好我女都入了循小,我帶過小朋友上去開放日,我小朋友都好開心,我觀察了兩年所得應該唔差,同埋我都有好幾個朋友都讀緊見都OK.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 CLong 的帖子

有心的話你應該去學校走一趟,返學放學時觀察一下,問下老師或家長你想知的事或顧慮的事,好唔好你自己會感受到。我不知你放循小第幾,斷估都三四志願內吧,我亦鼓勵你叩返頭三志願門,難為那些派到第六七八唔知去邊來叩循小的家長,早d放個位出來!

大宅

同意你所講應該自己去睇下

大宅

引用:同意你所講應該自己去睇下

原帖由 eudoraBB 於 12-06-05 發表
同意你所講應該自己去睇下
其實我之前開放日都去睇過,自己感覺呢間學校唔差,但就唔明點解無人選佢,同埋有人一味話佢唔好,又唔講清楚係咩野唔好,攪到人地有d羅羅暖...

大宅

其實好多人選你唔知姐,我識D朋友好多都放第二第三,其實今年邊間都唔容易入,我有兩個朋友大抽獎都入唔到一個放第二是循小但派唔到入了第三的聖心,另一個循小放第四派唔到入了第7的浸小

複式洋房

我都有兩位朋友第二是循小但派唔到入了入了第四的聖心同浸小

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我之前都聽過好多循小唔好既傳聞。真定假我真係唔知,不過我朋友個女讀緊二年級,佢話讀得幾開心。講比你知參考下。

如果你有其他心儀學校,不妨叩下門。如果唔係,可以讀一年試試觀察下,二年級先轉還可以呀。放鬆D,唔好講呢D傳言比小朋友知,影響佢地對學校既印象呀。

大宅

有冇人知派位的隨機號碼點排嘅?
點解第二志願入唔到,反而第三志願入到?
之前有聽人講話按姓氏ABC......或出生證號碼派.

有冇人解到呢? thanks

大宅

引用:我之前都聽過好多循小唔好既傳聞。真定假我

原帖由 YuYuMother 於 12-06-05 發表
我之前都聽過好多循小唔好既傳聞。真定假我真係唔知,不過我朋友個女讀緊二年級,佢話讀得幾開心。講比你知 ...
咁介唔介意分享下係咩野傳聞呢?由始至終都無人實際講下係咩事,一味話佢唔好,其實對間學校係咪唔係咁公平呢?定人罪都要先知人地犯咩法架?

ipipip  我都好想知, 我唔想揀錯學校  發表於 12-6-5 23:59

大宅

引用:其實好多人選你唔知姐,我識D朋友好多都放第

原帖由 eudoraBB 於 12-06-05 發表
其實好多人選你唔知姐,我識D朋友好多都放第二第三,其實今年邊間都唔容易入,我有兩個朋友大抽獎都入唔到一個 ...
我意思無人選係講緊第一輪統一派位,係咪d人太盲目名牌,還是這間學校真的有他不足之處呢?

水晶宮

CLong 發表於 12-6-5 23:54
咁介唔介意分享下係咩野傳聞呢?由始至終都無人實際講下係咩事,一味話佢唔好,其實對間學校係咪唔係咁公平 ...

咩傳聞真係唔記得。係BK咁多年,聽埋都唔少。不過好多我聽完就算,道聽途說既野,傳傳下就變左樣。有幾多成真都無人知。

你當初選校時無做資料搜集,去學校望下?我覺得自己實地睇下,送飯或放學時間同家長傾下係最好既方法。

我當年選校時亦有人話某間學校唔好。我自己做 d 功課,再周圍問下人,結果都係選番呢間,而家我對仔女都讀得好開心。所以聽番黎既野自己分析下先,過濾完先再吸收。人地話差既地方對你未必係差,可能你覺得好添!

記住自己分析先,最最重要係睇下間學校適唔適合你小朋友。

大宅

引用: Quote:CLong 發表於 12-6-5 23:54 咁介唔

原帖由 YuYuMother 於 12-06-06 發表
多謝你的分享,最終我當然會信自己,只是我聽回來的都不錯,只有這裹說他不好,卻又沒清楚說出什麼不好,無法分析...所以才開這topic問。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 YuYuMother 於 12-06-06 發表

原帖由 CLong 於 12-06-06 發表
多謝你的分享,最終我當然會信自己,只是我聽回來的都不錯,只有這裹說他不好,卻又沒清楚說出什麼不好,無 ...
明白。既然剩係呢到先聽到…………咁聽完就算啦,唔好諗咁多。

大宅

每個家長對學校都有唔同意見, 我相信世上唔會有一間學校會得到家長100%認同. 正所謂甲之熊掌, 乙之砒霜. 要對自己選擇有信心, 唔好因為聽咗其他人既意見而覺得唔開心, 甚至動搖自己既決定.

個小朋友係你自己既, 小朋友性格能力自己最清楚, 搵一間適合小朋友既學校比搵一間得到其他人認同既學校更重要.

另外, 我都覺得好多家長選校時都無做資料搜集, 唔去參觀學校開放日,
又唔去聽學校講座, 成日都起度問呢間學校好唔好? 入英中%幾高?
其實只要家長有去聽學校講座, 每間學校既升中資訊都唔難搵到.

eudoraBB  認同  發表於 12-6-6 14:25

水晶宮

引用:每個家長對學校都有唔同意見, 我相信世上唔

原帖由 小吱 於 12-06-06 發表
每個家長對學校都有唔同意見, 我相信世上唔會有一間學校會得到家長100%認同. 正所謂甲之熊掌, 乙之砒霜. ...

複式洋房

有好多人都先入為主左,如果單單聽人講邊間學校唔好,倒不如自己去了解下,

大宅

引用:有好多人都先入為主左,如果單單聽人講邊間

原帖由 DadRyan 於 12-06-06 發表
有好多人都先入為主左,如果單單聽人講邊間學校唔好,倒不如自己去了解下, ...
我在統一前已親自去過該學校問d家長同小朋友,個個都話讀得好開心喎,所以先奇怪呢度d人咁講。

複式洋房

既然妳心裡面有左答案,就不應理會別人,相信自己,

複式洋房

眼看的,耳聽的,心感受的才是最真

首頁

尾頁

跳至