婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

講真,我寧願比工人湊都唔比99湊!
我唔係話99唔識湊,而係實在太煩!成日講D說話比我聽,話比佢湊就要用哂佢湊B嗰套。我知你有經驗,但我亦有我湊B方法,下下你對我做嘅都睇唔順眼咁。

比你簡,你地會想99湊定工人湊?

子爵府

引用:講真,我寧願比工人湊都唔比99湊! 我唔係

原帖由 jackycherry 於 12-06-07 發表
我唔係話99唔識湊,而係實在太煩!成日講D說話比我聽,話比佢湊就要用哂 ...
其實你信唔信你個工人 我因為99試過放女係窗台玩 依家唔敢再叫佢來 唯有試吓工人姐姐自己搞掂 試過一次 有埋大仔幫眼 好似ok 唉 叫99 有好有唔好 有時佢地仲煩 我唔係好鍾意佢地老人家的一套

子爵府

我唔係話99唔識湊,而係實在太煩!成日講D說話比我聽,話比佢湊就要用哂 ...
其實你信唔信你個工人 我因為99試過放女係窗台玩 依家唔敢再叫佢來 唯有試吓工人姐姐自己搞掂 試過一次 有埋大仔幫眼 好似ok 唉 叫99 有好有唔好 有時佢地仲煩 我唔係好鍾意佢地老人家的一套

大宅

如果同99相處得好,而且99唔系啲野蠻、自以為是嘅人就肯定系99好嘅,不過如果好似你咁嘅情況,我都會選擇工人,不過最緊要搵到好嘅姐姐

大宅

其實照道理, 99 應該係比工人錫個BB, 但有時真係視乎佢點樣湊。
工人始終係請番來, 係會聽主人的說話, 但通常D 99係唔會聽, 亦覺得自己那套係啱哂...

唉...所以真係好難講...如果99係明白事理又聽你支笛GE...咁應該會係99湊好D 嘅

不過, 又會有幾多JM 有咁嘅99....

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

煩....其實你搵得人湊,即係你應該係在職,咁你見住佢既時間都唔會多!煩得你幾多呢?!

你多去"姐姐"版睇嗎?!

佢地鐘意坐喺條街到!有啲會偷嘢!有啲唔愛惜家裡用品!有啲掛念傾電話唔理個小朋友!有啲去借貸款!有啲會打個小朋友!

我諗呢啲事,99係唔會做既!

當然,如果99年紀太大,會怕佢力不從心,湊小朋友好吃力,或者佢平時節目多,怕佢唔鐘意太困身,就唔會比佢湊囉.

yunglinghung  "姐姐"版??  發表於 12-6-9 16:47

公爵府

工人:;pppp:

水晶宮

回覆:比你簡,你地會想99湊定工人湊?

工人

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

工人。

子爵府

工人

公爵府

我又分享下我嘅經歷:

我99其實ok嘅,份人都算合理,而且亦唔算好煩,大仔出世我地俾姐姐湊,佢好間中過來睇下,我地一直相安無事。

到細仔出世問題就來了,姐姐一個人搞唔惦,我唔想請多個,姐姐都唔想,佢以前試過同佢家姐一齊幫一個僱主做,結果兩人成日吵,打交都試過,於是我請左個鐘點,隔日來幾個鐘,幫輕下姐姐,但原來好嘅鐘點都唔係咁容易請,試過幾個都唔係太好,於是老公話不如叫99來幫下手啦,我當然面有難色,老公話你定D來,阿媽咁活躍八足咁多爪,佢唔會肯長久喺度湊孫嘅,細佬一入幼稚園佢實走架啦。咁我見佢講到咁,就應承左,後悔到而家。

99來到首先同姐姐唔啱,呢個姐姐喺我度做左6年,之前喺99親戚家做左12年,99一向對佢好高評價,唔知點解而家就乜都唔滿意嘞,卒之姐姐做到完約就唔肯再續,我又要重新揾姐姐,搞左一餐。新姐姐我特登俾99去揀,初初都ok,好快99又不停投訴,我每日放工返來就係聽99投訴工人,我話咁炒左佢換過個好唔好,佢又話咁又唔使。咁即係點呢?除此之外其實就唔算有太多大嘅唔妥當嘅,除左兩個仔D嘢我唔放手(99都知,呢樣嘢佢唔敢多言),屋企我基本上由得99話事,所以冇乜衝突。

大家記得我老公話99唔會住得耐,細佬入幼稚園佢就會走嘛?而家細佬已經讀緊小學啦,99仲係一個禮拜有5-6日住喺我度(佢自己有屋企,會好間唔中返去淋下花收下信咁),如無意外,恐怕到細佬大學畢業佢都仲會住喺度。我唔係話佢好難相處,但係屋企有多個人總係唔舒服,總有嘢要相就,我有同老公提過,但佢話阿媽幫過我地湊細佬,唔通而家唔使佢湊就叫佢走咩。所以基本上99會喺我家度過餘生架啦,我真係後悔當日冇企硬,最多麻煩D,換鐘點換到啱為止。我而家唯有盼幾年後我陪仔去外國讀書,可以過番D一家一主嘅生活

禁止訪問

水晶宮

BK Milk勳章

工人

大宅

一齊湊!互補不足!

Rara23  agree... 我奶奶唔識湊bb, 怕工人亂黎最好就一齊湊, 但點好都唔我阿媽湊好!  發表於 12-6-8 00:51

大宅

我冇仔女但可唔可以答呀?
工人!!!!!

兩個都要比錢,但99幫妳,係"有恩"於妳,唔係比錢咁簡單!!
99方法唔啱做得唔好又唔可以罵,分分鐘仲唔肯聽妳嗰套,妳要放手跟她嗰套~
比99湊分分鐘貴過請工人,因為人地有可能quit咗份工唔做幫妳~
老人家始終體力冇咁好,妳自然唔可以要求太多~

工人明碼實價3千幾~有得罵有得教有得用自己一套,
湊B之餘幫妳做埋家務,
唔滿意可以炒可以換,但99冇得換

不過咁,要睇情況既~
可能妳99好好,比她湊仲好過工人,
咁妳要諗清楚妳99有咩優點缺點,再衡量喇~

p.s.如果99本身有工番,她quit咗幫妳湊,咁妳如果唔滿意都要keep住比她湊,
因為唔可以過橋抽板

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章

jackycherry 發表於 12-6-7 16:34

工人:;pppp:

我覺得湊B方法都係其次...我試過俾我99湊我的小朋友...
又講錢又成日UMUM尋尋...我同C6 2個都返工日日返10HOURS UP
但每星期都至少2日佢放假...都成日話我地當佢係工人...
所以倒不如我真係請個工人:;pppp:

我愛牛兒

大宅

回覆:jackycherry 的帖子

情願搵工人好過99 ,,,工人做錯嘢可以話佢、99 就唔可以話唔可以control..
工人可以請來也可叫退, 99就唔可以,好麻煩,明味

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

引用:如果同99相處得好,而且99唔系啲野蠻、自以

原帖由 yuyipi3824 於 12-06-07 發表
如果同99相處得好,而且99唔系啲野蠻、自以為是嘅人就肯定系99好嘅,不過如果好似你咁嘅情況,我都會選擇工 ...
如果99真係可以咁,我諗婆媳版可以摺埋。

siusiu_bobo  笑左  發表於 12-6-8 12:09

大宅

回覆 回覆:jackycherry的帖子

工人

別墅

有得選,我一定會用工人,不過當初因為經濟問題,焗住99湊,未生之前我都覺得佢好好相處,但阿女出世後,D問題就會跟住黎,我又冇得出聲,我又一定要和99一齊住(因她得我老公一個仔),因為佢真係年紀越大越固執,又話個女呢度有事,果度唔舒服,我同老公都覺得冇問題,成日逼個女飲中藥,每次聽佢講我心就諗,(你好啦!@冇事都你講到有事)...............所以如果妳有能力,一定工人好

首頁

尾頁

跳至