婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

宜家38W了,99就快要過嚟陪月!諗到呢度就好唔開心因為之前同99住開知道佢份人係點,雖無過分嘅事,但因為份人比較霸道無人可以同佢相住(包括99嘅阿媽,99嘅三個仔,而62同99早就分開了)…我同C6結婚個陣佢話到時我地自己住,自己湊B…我心裡好開心有個咁開通嘅99~不過一起住之後佢就無走過,有時傾到BB嘅野佢亦堅持自己個套!例如我要喂人奶,佢唔想,係我面前話佢朋友個BB食奶粉好大隻噶,又話奶粉食唔飽!(佢三個仔都係食奶粉大)…我無同佢爭執,不過到時我唔會理佢!又例如我買左專用棉花棒幫BB清潔臍帶,佢話唔洗噶,以前都無啦!仲有會用成人柔順劑洗BB衫,C6話唔好用成人嘅,多化學物質!但我每次見佢繼續用,我特等問佢有無落佢都話無啊!就算無親眼見但落左咁多香到爆係人都知啦!我同C6要全部重新洗過衫仔…我唔中意佢下下都堅持自己一套,完全唔考慮其他人嘅意見!而且佢嘗試BB床同櫃仔擺佢間房,但無意將間房讓俾我地(佢間房最大,我地房擺左床就無曬位,不過我無要求同佢調,衹係話BB一定跟我訓因為要喂人奶!) 因為種種原因,最後我地決定唔同佢住!但坐月佢要嚟,我好怕坐月佢又堅持點點點…怕食錯野(試過未足月成日煲湯落薏米,我話唔食得會滑胎!但佢之後照落)…我想叫我媽陪月,不過我媽話99嚟我媽唔方便一起係度!但我真係唔想99陪月,俾佢激到産後抑鬱都有似…我應該點做好啊各位JM?

禁止訪問

回覆:我怕坐月多過生仔!

大宅

畀面勳章

就係叫阿媽o黎迫走99~
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章

你老公都知佢阿媽係點,直接同你老公講,你唔想有產後抑鬱,如果你抑鬱,對bb都唔好,你想叫你阿媽陪你坐月,睇下得唔得.

alicialee1210    發表於 12-6-19 16:15
美亞  正確.  發表於 12-6-8 16:32

大宅

返娘家!

複式洋房

最怕係佢過開黎,會用藉口話幫你手而住埋係度咋,你直頭叫c6出面講,話你呀媽都可以幫手,唔洗佢辛苦啦。

大宅

引用:返娘家可以嗎?

原帖由 looklook_66 於 12-06-08 發表
返娘家可以嗎?
娘家好遠,返唔到,不過可以叫我媽嚟我度…條件係我99唔嚟我媽先會嚟~我媽話我99有責任照顧我喔,佢怕主次不分99會唔中意!

大宅

引用:就係叫阿媽o黎迫走99~

原帖由 crystals 於 12-06-08 發表
我媽唔夠霸氣逼走佢…

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請陪月

大宅

引用:你老公都知佢阿媽係點,直接同你老公講,你唔

原帖由 cwlcwl 於 12-06-08 發表
你老公都知佢阿媽係點,直接同你老公講,你唔想有產後抑鬱,如果你抑鬱,對bb都唔好,你想叫你阿媽陪你坐月,睇下 ...
知道得太清楚了,C6比我更加唔中意同佢住….C6話佢強加人意好黑人憎,反而我成日勸C6唔好咁介意,始終係你阿媽喔!

大宅

引用:返娘家!

原帖由 奶油B 於 12-06-08 發表
返娘家!
遠啊

複式洋房

mamacolly 發表於 12-6-8 16:58
娘家好遠,返唔到,不過可以叫我媽嚟我度…條件係我99唔嚟我媽先會嚟~我媽話我99有責任照顧我喔,佢怕主次 ...
什麼主次不分.. 為什麼 99 一定係主
幾時都係亞媽親 d 啦~~

karisyam  冇錯, 你地已經自己住, 你先係女主人嘛  發表於 12-6-10 06:35

大宅

引用:最怕係佢過開黎,會用藉口話幫你手而住埋係

原帖由 kimkim_mama 於 12-06-08 發表
最怕係佢過開黎,會用藉口話幫你手而住埋係度咋,你直頭叫c6出面講,話你呀媽都可以幫手,唔洗佢辛苦啦。

...
住過嚟就應該唔會嘅,不過我地買嘅BB床仲係佢屋企,今日打電話俾我話幫我地買床褥,佢諗住我地會返去同佢住…我地當然想自己揀,但唔得閑想遲D等C6搞…我即刻答佢話C6想海馬度訂造,啱SIZE多D
,叫佢先問埋C6意見~佢話張張床都差唔多啦,佢係宜家家私順便買(宜家嘅床仔比床架細會有空隙,唔係咁好)!我即刻叫C6打俾佢,費事買左唔啱心水啦…哎~

大宅

我99無你所講99咁,但係就好長氣囉唆,我生之前一齊住都叫可以忍或者避開佢,之生左坐月時無得避,日對夜對,結果未滿月都嘈起來仲搬返娘家!而家我心入面仲多左條刺,雖然表面無野!所以你要想盡辦法唔好俾佢陪坐月!

karisyam   我都係, 雖然冇嗌交, 但係未滿月已經好唔開心. 勸樓主都係避得就避  發表於 12-6-10 06:37

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+looklook_66+於+12-06-08+發

原帖由 mamacolly 於 12-06-08 發表
娘家好遠,返唔到,不過可以叫我媽嚟我度…條件係我99唔嚟我媽先會嚟~我媽話我99有責任照顧我喔,佢怕主次 ...
同我媽一樣!

禁止訪問

引用:Quote:mamacolly+發表於+12-6-8+16:58+娘家

伯爵府

娘家有無位先?有位又係香港既話,點遠都返去!

伯爵府

畀面勳章

引用:就係叫阿媽o黎迫走99~+

原帖由 crystals 於 12-06-08 發表

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:mamacolly 發表於 12-6-8 16:58 娘家

原帖由 KwokSiuFei 於 12-06-08 發表
什麼主次不分.. 為什麼 99 一定係主
幾時都係亞媽親 d 啦~~
講得好,最乜唔同佢吵獲金,驚佢啲乜,99唔係大晒,每個人都有條底線,佢咁霸道,你越就佢佢就越迫得你緊,呢家嘢我有經驗,而家我99咪俾我收到貼貼服服,我老公姑9都贊我JM們記得要企硬立場,不能坐大條99個勢。

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至