懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人知第二胎要唔要CUT會陰呀...

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

我問過娘親,佢話要睇下夠唔夠位生,夠就唔洗,唔夠就要,因為有啲第一胎較細,所以剪過都未必夠位

男爵府

我第一胎有第二胎無

別墅

joycelu18 發表於 12-6-8 16:37
我第一胎有第二胎無
夠生所以唔晒定點呀?

大宅

如果唔駛做會陰手術,係咪產後就唔會痛咖?因為第一胎有做,之後痛左成個星期!

伯爵府

DHA勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

睇夠唔夠位...
有D人第一次都唔駛~

子爵府

畀面勳章

點解聯合同我講一定要剪嘅

別墅

引用:我問過娘親,佢話要睇下夠唔夠位生,夠就唔

原帖由 apple_0905 於 12-06-08 發表
我問過娘親,佢話要睇下夠唔夠位生,夠就唔洗,唔夠就要,因為有啲第一胎較細,所以剪過都未必夠位

...
exactly. 所以我第二胎個傷口仲大過第一胎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆:有無人知第二胎要唔要CUT會陰呀...

啱啱生左,姑娘無剪,不過自然撕裂,傷口唔大

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:如果唔駛做會陰手術,係咪產後就唔會痛咖?

原帖由 tonyjackie 於 12-06-08 發表
如果唔駛做會陰手術,係咪產後就唔會痛咖?因為第一胎有做,之後痛左成個星期!

...
係呀,我娘生我二妹都要剪,生細妹就唔洗,佢話個感覺好順,好似便秘左十個月,一次過便晒出黎咁

珍珠宮

我發夢都想唔洗呀

但係我老公話,如果你唔洗即係你鬆喇.....
咁我又希望我會緊喎

複式洋房

我都問咗醫生今次可唔可以唔剪,因為生第一個時傷口痛好煩,但佢話唔可以因為唔夠闊生夾硬來唔好,仲嚇我話"你怕唔怕個膀先同子宮走出來呀?"
不過結果第二胎自動爆裂唔使剪,傷口好細兩星期已好返。

別墅

自動爆裂

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

第二胎都有剪,醫生話剪左傷口靚啲同易生啲,如果唔剪驚撕裂傷口大同埋傷口會唔靚!

大宅

引用:第二胎都有剪,醫生話剪左傷口靚啲同易生啲

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 12-06-09 發表
第二胎都有剪,醫生話剪左傷口靚啲同易生啲,如果唔剪驚撕裂傷口大同埋傷口會唔靚!

...
Agree

大宅

引用:我發夢都想唔洗呀但係我老公話,如果你唔洗

原帖由 -bella- 於 12-06-08 發表
我發夢都想唔洗呀
笑左

首頁

尾頁

跳至