網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我淘了一批DVD,質量麻麻地(有D好細聲,有隻跳格),心情已經唔多好. 起EMS底單上面,寫著郵費21元,其他費用4元,合共25元,但賣家收了我30元,我便問賣家.

他的回應是"你看到的25元,是指邮费,还有面单费2元,包装费3元
我们要买邮局的面单和蓝色包装袋, 面单和蓝色包装袋的钱,是另外给他买的,所以没有写在上面也就是说,我们一批一批地现金买回面单和蓝色纸皮包装袋(也叫信封),

在发货时,邮局就不计算这笔费用了
所以你看到的邮费比你支付的邮费要略少一点

想請教下,EMS真咪真係咁收費? 個難鬼紙袋要3元??

男爵府

淘寶一向都係咁,
賣家話幾多郵費就幾多
你買時已經知道架啦

無論EMS又好, 快遞又好, 有幾多間真係實收?
我其實好歡迎pm的.  

子爵府

回覆 回覆:macvn123的帖子

係呀,個袋$2,上次我親戚寄野比我都要買"單就唔知了

子爵府

psr1 發表於 12-6-13 00:55
淘寶一向都係咁,
賣家話幾多郵費就幾多
你買時已經知道架啦

同意,怪只怪兩地的消費模式不同而已,港人消費後往往喜歡check單,如果發現支付款項多於收據的就覺得被濫收咗定嘞,試諗吓,人哋打開門做生意的,同人做嘢緊係要收番多少服務費架啦,唔通白做呀?我就覺得25on top收多5蚊都唔算過份吖!講真,飲餐茶比貼士都唔止啦!而人哋收幾錢運費,網頁上係有講明幾錢,如果樓主都願意幫襯並拍下嘅話,咁就唔算係「詐騙」咯,一個願買願一個賣嘅唶,人哋實比幾錢、同人點拆都唔關你事咯,總之件貨寄到樓主手佢就冇違反到服務承諾架啦,同意嗎?

男爵府

一向郵費都要事先傾,事後睬你都有味,所以下次要小心了

男爵府

好的,多謝大家意見,那我就不追吧.

禁止訪問

引用:我淘了一批DVD,質量麻麻地(有D好細聲,有隻

男爵府

回覆 bo_chau 的帖子

淘寶好似無一條規則去處理呢個問題
我其實好歡迎pm的.  

首頁

尾頁

跳至