婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿老爺奶奶,你地推住果架係bb車,唔係單車,我阿女坐左係架bb車入面架!點解你地係都要行單車徑?明明有條行人路係隔離,我地係人黎架!條單車徑真係有單車行架!點解你地係要我阿女冒呢個險?touchwood有咩事冇得怨人架,因為係我地唔啱在先呀!你地知唔知你地推住阿女行一次單車徑我就喊一次,我真係好驚呀!我就黎癲喇!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老人家安全意識可能會差D架, 叫你C6同佢地不轉咁洗腦囉(相信佢地都唔想個孫會有意外的);
如果唔得, 你可能要考慮自己湊返啦.

大宅

引用:老人家安全意識可能會差D架,+叫你C6同佢地

原帖由 小肥楊 於 12-06-15 發表
老人家安全意識可能會差D架, 叫你C6同佢地不轉咁洗腦囉(相信佢地都唔想個孫會有意外的);
如果唔得, 你可能 ...
我係自己湊阿女的,不過老爺奶奶一黎到就會霸住阿女,如果唔係餵奶同換片,有佢地在場我根本冇機會掂阿女!

珍珠宮

咁又真係幾慘喎.
可唔可以扮無人係屋唔開門? 或者佢地上嚟,你帶個B出街?

大宅

引用:咁又真係幾慘喎.可唔可以扮無人係屋唔開門?

咁又真係幾慘喎.
可唔可以扮無人係屋唔開門? 或者佢地上嚟,你帶個B出街?
佢地有鎖匙,我係屋企仍可反鎖間屋,我唔係屋企佢地直頭可以自己開門入屋。
而且佢地第一次推住架bb車行單車徑時,我已經出言阻止,表明唔好,同埋解釋左原因,但佢地依然堅持,最重要係,由始至終阿女都係佢地手。

珍珠宮

比埋鎖匙, C緊
可唔可以換佐D鎖唔比鎖匙佢地?
可唔可以唔比佢地同阿B出街, 只係屋企玩?
(為佐個B的安全)有時C6唔出聲, 咁就要自己做醜人架啦, 加油

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小肥楊 發表於 12-6-15 12:49
比埋鎖匙, C緊

應該要換鎖....

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:推住bb車行單車徑

警察見到係會警告架,同佢講會俾警察話得唔得

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

推住bb車行單車徑

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 dargon_mother 的帖子

呢d時候直頭要搶番個女啦

大宅

引用:比埋鎖匙,+C緊可唔可以換佐D鎖唔比鎖匙佢地

比埋鎖匙, C緊
老公好耐之前,懶孝順咁係我唔知情之下俾左鎖匙佢地,所以就算換左鎖老公都會照俾,而且以佢媽既性格一定會開口問,仲要問到鎖匙到手為止。

大宅

引用:Quote:小肥楊+發表於+12-6-15+12:49+比埋鎖

原帖由 km1357 於 12-06-15 發表
應該要換鎖....
換鎖都冇用,因到時一樣要俾新鎖匙佢…

大宅

引用:警察見到係會警告架,同佢講會俾警察話得唔

原帖由 李豆豆 於 12-06-15 發表
警察見到係會警告架,同佢講會俾警察話得唔得
未試過出到警察,唔知work唔work,雖然好唔想有下次,但我知道一定有機會試的!謝謝你!

大宅

引用:回覆+dargon_mother+的帖子 呢d時候直頭要

原帖由 carrina 於 12-06-15 發表
回覆 dargon_mother 的帖子

呢d時候直頭要搶番個女啦
老公返工,得我自己擋架,有時我媽係度,有幫口但都冇用!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+12-06-15+發表警察

原帖由 dargon_mother 於 12-06-15 發表
未試過出到警察,唔知work唔work,雖然好唔想有下次,但我知道一定有機會試的!謝謝你!

...
我試過見到警察喺單車徑同行人路度捉人,不過驚你6299會話「都冇警察喺度」

禁止訪問

大宅

李豆豆 發表於 12-6-15 13:57
我試過見到警察喺單車徑同行人路度捉人,不過驚你6299會話「都冇警察喺度」

...
所以,我話唔知WORK唔WORK,係指唔知6299信唔信/驚唔驚,而唔係話唔信警察會捉,因為我自知我地咁樣行單車徑係錯哂的~!!

大宅

FM94.8 發表於 12-6-15 14:23
直接同佢地講唔好行單車徑
已經講過,仲解釋埋點解唔好行、有幾危險,甚至講明有咩事都冇得怨人,但佢地仍然唔理,仍然堅持 .. 我呢個阿媽真係好失敗 ..

子爵府

佢地鍾意推咪由佢地推,你抱住BB自己行行人路,等過晒冇單車徑先放番BB落車佢地如果話唔怕,你咪話:你地唔怕,我怕呀

大宅

yanyan0906 發表於 12-6-15 16:17
佢地鍾意推咪由佢地推,你抱住BB自己行行人路,等過晒冇單車徑先放番BB落車佢地如果話唔怕,你咪話: ...

我個心真係好想好想咁做,但如果咁做係咪會令到彼此關係更惡劣 ?因而家表面上好似冇乜野,但我相信6299都知道我對於佢地既行為係非常唔滿意,只係我冇爆出黎,到時會唔會令C6難做?

第一次行單車徑,我嬲到即刻打俾C6,但佢既反應係「下?唉~ 都唔知佢 (<-- 佢娘親) 想點」就算,冇下文冇跟進,我個心勁淡,勁無助,唔明點解C6反應可以咁冷淡/冷靜,自此,我冇再係C6面前提起任何6299既所作所為。

首頁

尾頁

跳至